петък, 13 май 2016 г.

Шах-матен чийзкейк / Checkmate cheesecake


Знаех си аз, че трябва да изчакам с миенето на прозорците! След пороите тази вечер се радвам не само, че все още имам такива, но и като гледам, "реките" не са успели да измият асфалта от улицата. Винаги имам съмнения, че нали българите сме майстори да правим пътища с толкова тънък пласт асфалт, че дори Цецка от съседния блок има по-дебел пласт фон дьо тен на лицето си.  Но няма да си говорим за инфраструктура, освен ако не смятате да преструктурирате тялото си в по-кръгла форма, защото днес няма да говорим и за диети и други противни, сатанински неща. Днес ще се опитаме да забравим, че събота е работен ден и ще се настроим на сладка вълна! Представям ви невероятно вкусния и ефектен шах-матен чийзкейк ! 


Като повечето неща, които правя, и този бе споделен с колкото може повече хора, за да получа колкото може повече отзиви и с ръка на сърцето си да пиша аджеба става ли това за ядене или не ...нормална блогърска процедура! Отзивите бяха от възторжени до пълно мълчание вследствие на това, че не се спира да се яде, до думи от рода "Аз не знаех, че дори такива неща съществуват!". Най-хубавата част е, че тук-таме започнах да получавам обратни дарове под формата на пакет брашно или захар, за да мога да готвя още и да пращам още. Ами да ви кажа, и това е нещо :) , за което благодаря! :) 
И така, днес ще ви представя този невероятен сладкиш, който обикнах от все сърце и се надявам чрез снимките да ви покажа, че не е никак труден за приготвяне, защото само по описание в рецептата може и така да ви се стори :) 


Ето и необходимите продукти:
За блата:
180 г брашно
150 г масло
1/3 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. какао
2 големи яйца
1 ч.л. бакпулвер


За крема:
125 г масло
1 ч.ч. пудра захар
1/3 ч.ч. кристална захар
1 кг извара
4 яйца
2 с.л. брашно
1 ванилия 

В касерола слагаме да се затоплят на котлона млякото, какаото, захарта и маслото.


Разбъркваме, докато стане еднородна смес.  През това време с миксер разбиваме яйцата с останалите продукти, 


 като прибавяме и леко поохладената какаова смес.


Готовата смес изсипваме в тава, предварително застлана с хартия за печене, която е леко намаслена. Аз използвах алуминиева тава за еднократна употреба с размери на дъното около 22 х 31 см. 

                     

Пъхаме блата да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути. Проверявайте с дървен шиш. След като е готов, изваждаме и охлаждаме напълно. Разрязваме на дълги ленти, около 10-12 бройки (при мен 12). 


Приготвяме крема като разбиваме маслото (на стайна температура) с пудрата захар и жълтъците.


Прибавяме и изварата, ванилията и брашното постепенно, докато стане светла и гладка смес. След това прибавяме разбитите с кристалната захар на сняг белтъци и разбъркваме, докато получим хубав, пухкав и гладък крем. 

                   

В тавата, в която пекохме блата, слагаме отново хартия за печене и нареждаме половината от лентите.


След това с помощта на пош или лъжичка разпределяме от крема между тях. Върху ивиците с крем поставям останалите ни ленти от блат и запълваме между тях с крема. 

                  

Разпределяме остатъка от крема върху сладкиша и заглаждаме. 


Слагаме отново да се пече на същата температура за около 40 минути, докато сладкишът леко се зачерви. Изваждаме и оставяме да се охлади напълно, преди да го извадим, тъй като ще бъде още мек и ще се разпадне.



Аз обърнах сладкиша направо върху поднос, като за да скрия още по-добре изненадата вътре, реших да облека изцяло в шоколадова заливка. Тя бе от любимия за мен ганаш, направен от 150 мл течна сметана и 150 г тъмен шоколад. За него просто трябва да загреете сметаната до точка на кипене и да дръпнете от огъня. След това прибавете начупения шоколад и разбъркайте, докато се разтвори напълно и получите гладък шоколадов сос.


Заливате с него или просто поръсете с дебел пласт какао, а защо не и двете :) Ако моите рецепти ви харесват, не забравяйте да ме подкрепите по-долу в годишните награди за кулинарни блогъри. Остана още малко време :) 
Усмихнат ден, читатели!
***
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

сряда, 11 май 2016 г.

Крем пита а ла Люси / Krempita / Cremeschnitte


Me trying to get my life together
Доста напрежение ми се струпа напоследък. Почти всичко върви или с краката нагоре или направо с г*за нагоре. Не се оплаквам на вас, разбира се. За тази достойна позиция имам под ръка членове на семейството, но пък си давам сметка, че се отразява на едно от малкото неща, които ме развличат, а това е готвенето и времето прекарано с вас, читателите. Нямам време да отговарям на вашите коментари, а в същото време имам голямо желание да ви похваля за невероятните красоти, които създавате по моите рецепти и ми ги пращате за да им се порадвам и аз. 
Реших, че въпреки всичките неприятности и объркани планове напоследък, трябва да се опитам да намеря малко време за кулинарна медитация, или иначе казано - готвене. Най-зареждащото от които за мен винаги са "упражненията с десерт", които ми позволяват да бръкна някъде на дълбоко в стресираната си душица и да се опитам да извадя нещо свежо, красиво и вкусно. 


Като ето тази вкусна крем пита например. Реших, че трябва да е нещо лесно и ставащо бързо, отново поради пустата липса на време. И все пак,  бях твърдо решена да го спра поне за малко, което често се получава когато готвя. Не знам за вас, но в момента, в който се захвана с готвене, искам- не искам се съсредоточавам само върху ставащото в този момент - все пак има ножове, работа с машини :) , точни мерки и едно по едно проблемите биват изместени от процеса на бавно превръщащата се течност, в пухкава смес, с нежни цветове, а след изпичане - и с неустоим аромат! И това ако не е ароматерапия, че и още по-добре - вкусотерапия :) 


Тази крем пита е кажи-речи моя импровизация и може да видите съставки, които не са задължителни за традиционните рецепти, но по мое мнение стана чудесно, затова и я кръстих на мен, съвсем нескромно. Чудесното на този десерт е, че е траен, в не малки количества, и повярвайте ми, ще имате нужда от едно малко късче удоволствие в края на деня (ако е като моя).  Разхлаждащ и кремообразен, почти като сладоледите тип "сандвич" :) 


Ако вече ви "продадох" десерта и се навихте да го приготвите, ето какво ви е необходимо:
Необходими продукти:
600 -800 г бутер тесто
800 мл прясно мляко
100 г царевчино нишесте
150 г захар
1-2 ванилии
6 жълтъка
300 мл  сладкарска сметана за разбиване (плюс сметанов фикс) 
200 г крема сирене (тип "Филаделфия")

Започваме като разточваме бутер тестото. Знам, че много от вас знаят, че то не се точи, но пък след като има такова на блокчета, няма как да е иначе :) Един трик, ако, като мен, сте забравили да го извадите навреме от фризера. Затоплете една купа в микровълновата или фурната и я обърнете върху тестото. Така то ще се отпусне, като на стайна температура.  При мен отидоха две блокчета от по 400 г, но тъй като вие може да решите да ползвате от бутер тестата на листове, мисля, че ще ви стигне и по-малко количество, след разточване да получите тези тънки кори. ( затова и допълних  вариращо количество! ) 


Може да се опитате да ползвате и по-малко тесто, ако решите да направите пластовете по-тънки. За целта разточете тестото на голям, сравнително тънък лист. Разрежете на два правоъгълника, с размерите на тавата, в която ще печете. Аз пекох в тавата от фурната, с приблизителни размери 38 х 27 см. 
Слагам единия лист от бутер тесто и надупчвам с вилица, за да не се надигне много при печене.  

                     

Пека го до златисто в предварително загрята фурна на 180 градуса. Правя същото и с втория лист, като обаче го нарязвам на квадрати почти до дъното. 


(Ако искате да си улесните още повече рязането на десерта, може да направите това и с първата кора, но трябва да сте сигурни, че фигурите ще ви съвпаднат :) Оставяме корите да се охладят.



През това време приготвяме крема, или може да го приготвим доста преди това. За целта слагаме на котлона млякото и захарта, а в купа разбъркваме с телена бъркалка жълтъците, нишестето и загребваме малко от все още студеното мляко от тенджерката, така  че да получим средно течна каша. Прибавяме я на тънка струйка към вече тръгналото да завира мляко, при непрекъснато бъркане. Кремът ще се сгъсти за минути. Дърпаме от огъня и ароматизираме с ванилия. Оставяме да се охлади напълно.
Към вече студения крем започваме да прибавяме по малко от разбитата на твърд сняг със стабилизатор сметана и кремата сирене, като разбиваме с миксер (можете да го намерите в големи магазини като Кауфланд например, а в тази рецепта съм снимала и как изглежда)
Може да решите да не слагате цялата сметана. Аз лично ви препоръчвам да слагате малко от крема, малко от сметаната и крема сиренето, като опитвате на вкус. Може да добавите още сладост, като пудра захар, ако сметаната ви не е от най-сладките или захарта в крема не сладни достатъчно.


Готовият крем е пухкав и плътен. Изсипваме го върху първата кора. Аз използвах форма с махащи се стени, като, ако се наложи, може да поизрежете основата от тесто, за да се вмести в нея. Изравняваме крема отгоре



и нареждаме квадратите на крем питата, които сметнах, че е добре да разделя изцяло, за да улесня разрязването на десерта.



Пъхаме в хладилника за няколко часа, докато стегне или най-добре за една вечер.


На следващата сутрин с кафето може да се насладим на едно наистина вкусно парченце нежност, която да ни даде сили да преборим неприятностите от деня. Поне аз имах нужда точно от това!


Усмихната седмица, приятели! 
Актуализация 2018-та:
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 9 май 2016 г.

Свински пържоли с див чесън / Pork chops with wild garlic


След тези дълги, приятни и преяждащи почивно-празнични дни доста вода изтече и доста храна се изяде от последната ми публикация. Затова и рецептите отново се понатрупаха, а пък аз така се отдадох на почивка, че хич, ама хич не ми се сядаше пред компютъра. Затова пък днес реших да пусна една много вкусна, бърза и лесна рецепта, която макар и вътрешно да ме яде, че не се получи като за снимки, е идеално ястие за през седмицата. Свински пържоли в листа от див чесън.


Нещо като сарми, ама по-така. Де да можеше всички сарми да са такива, още повече щях да ги хапвам. След запичането листенцата потъмняват обаче (логично) и затова не бях особено въодушевена от снимките накрая. Но вкусът и ароматът си заслужаваха да се престраша да публикувам, макар да съм почти убедена, че все ще се намери някой киселец да ме разкритикува ( така като сме на вълна мерудии) :)


Можете да махнете обвивката или да си го хапвате с пържолата - както решите. Аз имах у дома месо от бут, но ви препоръчвам да се спрете на нещо по-мазничко, като вратните пържоли. С тях ще ги направя следващия път - ще стане още по-добре ;) Ако и вие имате у дома от тази вкусна и ароматна пролетна тревка - див чесън, ето какво можете да си направите днес, а ето и как:
Необходими продукти:
6 бр. свински пържоли
листа див чесън
1-2 с.л. масло
сол / черен пипер
олио

Овкусяваме пържолите със сол и пипер.  В тиган слагаме маслото и малко олио на око да се загрее. Запържваме месото от двете страни. 

                     

Запържваме ги, докато получат хубав, златист загар. Изваждаме върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината. 


Нареждаме две листа хоризонтално и две вертикално (може и повече листа в зависимост от тяхната големина) - прехлупвайки се. Поставяме пържолата и завиваме краищата навътре.


Редим ги с дръжките надолу в тавичка. Към мазнината от пърженето добавяме малко топла вода и изсипваме течността при пържолите.



Печем първоначално на силна фурна, докато ястието заври. След това намаляваме да къкри и печем до готовност поне 40 минути. Ако тръгнат да се запичат листата, покрийте с лист алуминиево фолио. 
Поднесете ястието с гарнитура по желание - ориз, картофи или само салата. 
Ако и вие отдавна сте хвърлили мерак на тези нежни листенца див чесън в магазина или пък имате под ръка от градината - сега им е времето. Ще се радвам да опитате ястието и още повече - да ви хареса! 
Усмихната седмица, приятели! 


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...