сряда, 20 април 2016 г.

Питки розички с крем и шоколад / Sweet bread rolls with cream and chocolate


Предупреждават ни за силни ветрове тези дни, а аз им вярвам, защото още тази вечер се събудих от шума, който се носеше навън. С леко притеснение станах да проверя дали няма да литне нещо от терасата. Всичко си бе на мястото, но навесът на спирката под нас се тресеше доста силно и когато минути по-късно чух силен трясък си помислих, че е заминал някой от панелите. Е, оказа се доволно почерпен гражданин, който бе изпитал затруднения с разминаването й, като възмутено извика : "Глей къде вървиш, бе" . Почти съм убедена, че не се самонахокваше, но пък макар и в просъница и доста късно вечерта, тази случка успя да ме усмихне. Голяма работа сме ние хората!
И така, решавайки вместо да се притеснявам и ядосвам на дреболии, сметнах, че е най-добре да задържа веселия поглед над живота, като си представя рецепта, която ще ви държи и вас,  на място, за да не ви отвее вятъра тези дни. :)


Ако сте на диета, сигурно ще искате да я подминете, но пък можете да си я запишете за по-нататък или просто да решите да се поглезите с нещо наистина, ама наистина вкусно. 


Предлагам ви тези вкусни хлебчета с крем и малки шоколадови капки, които ще ви разтопят душата. Правят се много лесно, а са идеална закуска, втора (хобитска) закуска, следобедна закуска и въобще всяко друго ястие, в което може да ги вмъкнете.  


А ето и самата рецепта:
За тестото:
1/2 кубче жива мая
500 г брашно
125 мл мляко
100 г масло
5 с.л. захар
2 бр.  яйца
щипка сол

За крема:
(или използвай домашен крем или готов пудинг по желание)
Още:
40 г шоколадови капки (парченца шоколад)
4 с.л сладко от кайсии

Започвам с направата на тестото. Шупвам маята в затопленото мляко, с една супена лъжица захар и две супени лъжици брашно. През това време пресявам останалото брашно и добавям отстрани щипка сол и останалата захар. Правя в средата кладенче и слагам шупналата мая.


Разбърквам на ръка или с миксер и добавям постепенно яйцата (на стайна температура) и мекото масло.


Прехвърлям тестото върху плота и доомесвам с още малко брашно или мазнина, докато престане да лепне, но остане все така меко. Поставям в намаслена купа и покривам с кърпа /стреч фолио. Оставям на топло да удвои обема си за около половин час. 


През това време (или предварително) приготвям крема. Използвам крема от тази рецепта, тъй като е в повече, а обичам да намирам рецепти, които да се съчетават и да мога да намеря приложение на остатъците от продукти :) Вие може да използвате друг домашен крем или готови пудинги, както е в рецептата по оригинал, като може да добавите ядки или да замените шоколада с такива или пък плодове. 
След като сме приготвили и напълно охладили крема се залавяме с тестото. Разточваме го на правоъгълник с приблизителни размери 40 х 50 см и го намазваме с крема. 


Отгоре поръсвам с шоколадови капки или нарязан на парченца шоколад. 


Завивам на руло и режа на розички. Подреждам в тавичка и оставям да втасат за още около половин час. 

                        

Питките печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути. Ако тръгнат да се запичат прекалено отгоре - сложете лист алуминиево фолио. 


След като ги извадим от фурната ги глазираме с леко затоплено кайсиево сладко.



И докато в стаята се носи такъв аромат, ще ви е трудно да правите снимки без да ядете :)

 

Наложи се да извадя второ хлебче,


но и него го сполетя същата съдба. :)
Е, аз продължавам с похапването,  а на вас пожелавам прекрасен ден! :)

Ако харесвате рецептите тук, не пропускайте да ме подкрепите с гласа си в наградите на Блоговодител в линковете по-долу!


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 18 април 2016 г.

Пиле Капрезе / Caprese Chicken Recipe


Хубавото на този понеделник е, че е почти към края си! И затова и вече започнах да се замислям какво да ви предложа за бърза и лесна вечеря, която да спретнете, щом се приберете у дома. Веднага се сетих за това супер бързо, вкусно пиле "капрезе", което приготвих преди около две седмици (не се притеснявайте, не го пазя от тогава ;)) Най-сетне успях да го вмъкна между великденските рецепти, с които ще ви засипвам и тази седмица. Но рано или късно трябва да успея да ги публикувам преди празниците, тъй като тогава няма да седна пред компютъра и пари да ми дават за това. (Добре де, зависи за каква сума говорим ...не съм чак пък толкова забогатяла) 


И така, да се върнем на тази рецепта, която ме вдъхнови да си направя мой вариант, в къде-къде по-скромни количества, но пък вкусът беше невероятен. Обожавам италианска кухня по това време на годината!  


И така, ето и самата рецепта, в моите скромни количества или използвайте оригиналната, за по-голям грамаж:
Необходими продукти: 
1 бр. пилешки гърди (1/2 пеперуда) 
100 г моцарела
две шепи чери домати
2 с.л. масло плюс малко олио
3 скилидки чесън
2-3 с.л. тъмен балсамиков оцет 
2-3 с.л. брашно
2-3 с.л. песто
сол / черен пипер
пресен босилек за поръсване

Започнах като разполових пилешките гърди, така че да си направя две по-тънки филета. Така си гарантирах по-бързото им приготвяне, че няма кой да ги чака, когато съм гладна. Овкусих с малко сол и черен пипер.


В малко тиганче разтопих една супена лъжица масло и сложих малко олио на око. Комбинирам двете мазнини, за да не ни прегори маслото. Овалвам филетата в малко брашно и запържвам до хрупкава и красива коричка от двете страни.  


Ако имаме останала загоряла мазнина и брашно в тигана, изваждаме филетата и я изхвърляме. Слагаме останалото масло, още малко олио и нарязания чесън. Загрявам на котлона (или направо във фурната, тъй като ще я ползваме). Прибавям филетата, завивам с фолио и пъхам във фурната на 180 градуса да се запекат до готовност. Отнема още около 15 минути. (Аз използвам малко чугунено тиганче, така че няма проблеми да ползвам тигана и във фурната.) 


След като месото е готово, прибавям нарязаните на половинки чери домати, овкусявам с подправки и слагам оцета. Запичам за още няколко минути, като отварям и разбърквам от време на време. След това слагам няколко парчета моцарела върху пилешкото и запичам още няколко минути, докато сиренето се разтопи.


Поднасям с малко песто и късчета или цели листа пресен босилек. Ароматът е просто неустоим!  Опитайте и вие!

 

Пожелавам ви много усмихната седмица, приятели! 
 ***
 П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


петък, 15 април 2016 г.

Хлебчета с вкусна плънка "Писани яйца" / Bread rolls "Еaster eggs" recipe


В днешния петъчен ден, посветен на целодневно мечтаене как ще си прекараме уикенда, ще ви дам още една идея за вкусна и сладка мечта - тези невероятно ухайни и апетитни домашни питки "Писани яйца". Нарекох ги така, защото..ами, я ги погледнете! 


Както ви обещах вчера, напълно в духа на наближаващия Великден ще се посветя на рецепти, които за чудесно допълнение към трапезата на този ден. И тъй като от Др. Йоткер бяха достатъчно любезни да ме снабдят с един щедър пакет от техните продукти, които предполагам повечето от вас знаят, че използвам доста често ( в частност какаото :)), реших да поекспериментирам с някои от продуктите, които са по-нови и за мен. Като тези за украса например! 


Продуктите са лесни за използване, придават много настроение, а  са и истинско удоволствие за децата, ако ви се се намират такива у дома :) Ако пък ви трябва вкусна рецепта за домашни хлебчета, опитайте тази, като ще ви покажа как да оформите хлебчетата, както и предложение за невероятно ароматна кокосова плънка, но вие можете да използват и друга по желание. Без повече дрън-дрън, ето и рецептата!
Необходими продукти:
За тестото:
Около 4 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. течна сметана
1/3 ч.ч.захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 пак.мая на Др. Йоткер ( или половин кубче жива +1 с.л. захар)
1/3 пакетче бакпулвер на Др. Йоткер
2-3 с.л. масло
щипка сол
(+едно яйце за намазване на питките отгоре)
За кокосовата плънка:
6 с.л. масло
3 с.л. брашно
3 с.л. пудра захар
кокосови стърготини
ванилия

За украса:
конфитюр за намазване
цветен айсинг и конфети на Др. Йоткер

Преди да започнем приготвянето на тестото, продуктите трябва да са на стайна температура. Ако използвате жива мая, оставете я да шупне в леко затопленото мляко и добавената захар. Ако използвате суха, пригответе тестото, като в купа (при мен на миксера) прибавете пресятото брашно ( първоначално около 3 чаши), захарта и солта ( и сухата мая) . Направете кладенче и добавете течните съставки : течната сметана, млякото, леко разбито яйце ( ако сте ползвали жива мая - шупналата мая).
Разбъркайте всичко на ръка или в миксера с приставка за тесто. Добавете постепенно от мекото масло и останалото брашно, докато се образува хубаво, меко, но не лепнещо тесто.  Оставяме го да втаса на топло за около час и да удвои обема си. 


Готовото тесто разделяме на четири равни части, а всяка от тях на три. Всяка част оформяме на топче, а след това разточвам на овал ето така:


Намазваме с предварително приготвената от изброените продукти плънка. аз я направих на око, като затова и не можах да преценя използваните от мен кокосови стърготини, но да кажем малко по-малко от 100 гр. Трябва да получим нещо като паста, която може да нагласите на сладост или пък да използвате съвсем различна плънка. (У дома обожаваме вкуса на кокос и тази много ни хареса :) ) 


Намазваме един пласт върху тестото и завиваме на пура ( Ако искате хлебчетата да имат още по-яйцевидна форма, разточете единия край на овала малко по широк! ) 


Подгъваме двата края навътре ето така и редим в тавичка с хартия за печене: 


Оставаме да се надигнат още малко на топло, а след това намазваме с малко размито с вода яйце за блясък.

Печем ги в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15-20 минути. Готовите питки намазвам отгоре с малко затоплено светло сладко/ конфитюр(като кайсии) или захарен сироп, като по този начин си гарантирам залепването на захарните конфети. 


Украсяваме отгоре и с малко от цветните айсинги, кой колкото може :) и готово. Нашите хлебчета "писани яйца" са готови, а причината да няма снимка в разрез, за да се види плънката е, че бяха нападнати унищожени преди да мога да си кажа, че не съм свършила със снимките. :) 


И така, ако това предложение ви харесва и искате да потренирате да го направите, може да участвате тази събота и неделя в безплатния уъркшоп в София Ринг Мол, където ще украсяваме великденски изделия с продуктите на Др. Йоткер. ( Повече за събитието вижте тук) А сега ви оставям да симулирате работа до кая на деня и да планирате един незабравим и усмихнат уикенд! 
***
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...