Предупреждават ни за силни ветрове тези дни, а аз им вярвам, защото още тази вечер се събудих от шума, който се носеше навън. С леко притеснение станах да проверя дали няма да литне нещо от терасата. Всичко си бе на мястото, но навесът на спирката под нас се тресеше доста силно и когато минути по-късно чух силен трясък си помислих, че е заминал някой от панелите. Е, оказа се доволно почерпен гражданин, който бе изпитал затруднения с разминаването й, като възмутено извика : "Глей къде вървиш, бе" . Почти съм убедена, че не се самонахокваше, но пък макар и в просъница и доста късно вечерта, тази случка успя да ме усмихне. Голяма работа сме ние хората!
И така, решавайки вместо да се притеснявам и ядосвам на дреболии, сметнах, че е най-добре да задържа веселия поглед над живота, като си представя рецепта, която ще ви държи и вас, на място, за да не ви отвее вятъра тези дни. :)
И така, решавайки вместо да се притеснявам и ядосвам на дреболии, сметнах, че е най-добре да задържа веселия поглед над живота, като си представя рецепта, която ще ви държи и вас, на място, за да не ви отвее вятъра тези дни. :)
Ако сте на диета, сигурно ще искате да я подминете, но пък можете да си я запишете за по-нататък или просто да решите да се поглезите с нещо наистина, ама наистина вкусно.
Предлагам ви тези вкусни хлебчета с крем и малки шоколадови капки, които ще ви разтопят душата. Правят се много лесно, а са идеална закуска, втора (хобитска) закуска, следобедна закуска и въобще всяко друго ястие, в което може да ги вмъкнете.
А ето и самата рецепта:
За тестото:
1/2 кубче жива мая
500 г брашно
125 мл мляко
100 г масло
5 с.л. захар
2 бр. яйца
щипка сол
За крема:
(или използвай домашен крем или готов пудинг по желание)
Още:
40 г шоколадови капки (парченца шоколад)
4 с.л сладко от кайсии
Започвам с направата на тестото. Шупвам маята в затопленото мляко, с една супена лъжица захар и две супени лъжици брашно. През това време пресявам останалото брашно и добавям отстрани щипка сол и останалата захар. Правя в средата кладенче и слагам шупналата мая.
Разбърквам на ръка или с миксер и добавям постепенно яйцата (на стайна температура) и мекото масло.
Прехвърлям тестото върху плота и доомесвам с още малко брашно или мазнина, докато престане да лепне, но остане все така меко. Поставям в намаслена купа и покривам с кърпа /стреч фолио. Оставям на топло да удвои обема си за около половин час.
През това време (или предварително) приготвям крема. Използвам крема от тази рецепта, тъй като е в повече, а обичам да намирам рецепти, които да се съчетават и да мога да намеря приложение на остатъците от продукти :) Вие може да използвате друг домашен крем или готови пудинги, както е в рецептата по оригинал, като може да добавите ядки или да замените шоколада с такива или пък плодове.
След като сме приготвили и напълно охладили крема се залавяме с тестото. Разточваме го на правоъгълник с приблизителни размери 40 х 50 см и го намазваме с крема.
Отгоре поръсвам с шоколадови капки или нарязан на парченца шоколад.
Завивам на руло и режа на розички. Подреждам в тавичка и оставям да втасат за още около половин час.
Питките печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути. Ако тръгнат да се запичат прекалено отгоре - сложете лист алуминиево фолио.
След като ги извадим от фурната ги глазираме с леко затоплено кайсиево сладко.
но и него го сполетя същата съдба. :)
Е, аз продължавам с похапването, а на вас пожелавам прекрасен ден! :)
Ако харесвате рецептите тук, не пропускайте да ме подкрепите с гласа си в наградите на Блоговодител в линковете по-долу!
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!