четвъртък, 14 април 2016 г.

Пълнени целувки с крем / Cream filled meringues recipe


Полека-лека трябва да се стягаме за Великден, мисля аз, а?! То аз така съм се стегнала, че ако не почна да пускам натрупалите се рецепти, ще останат пак за догодина. А не бих искала да се случва, тъй като все се получиха толкова сполучливи, вкусни, пъстри и най-вече грабващи вниманието, което е едно от най-необходимите качества, които една поднесена на празничната трапеза храна трябва да притежава. 
Днес например, тъй като е още седмичен ден, ще ви предложа нещо много лесно и сравнително бързо - целувки с крем. Напълно в духа на Великден, наподобяват на яйца на очи, а комбинацията на сладката, хрупкава коричка на меренгето, и с пълнежа от вкусен крем, може да ви накара да възкликнете от почуда. Просто на вид, ама такъв вкус! 


Рецептата е идеална, ако ви останат няколко белтъка, както често се получава, особено когато ползваме жълтъците за намазването на козунаците преди печене. Аз  комбинирах тази рецепта с кифличките с крем, тъй като пък там се ползват жълтъците. 
Рецептата за самите целувки си е моята изпитана, която съвсем наскоро още една читателка потвърди, че е най-успешната и лесна за приготвяне на идеални целувки. Изпълнението на самите целувки стъпка по стъпка можете да видите отново тук, а аз ще си покажа останалите компоненти от рецептата :) 
Ето и необходимите продукти:
За целувките:
5 белтъка 
2 ч.ч. захар
1 ванилия

За крема:*
600 мл прясно мляко
50 г нишесте
50 г масло
6 с.л. захар
1 бр. ванилия
3 жълтъка (или цели яйца)
щипка куркума за засилване на цвета (ако яйцата не са домашни)
* можете да ползвате и готов пудинг по желание за пълнеж

Започваме с направата на целувките, тъй като те се сушат по-бавно, но затова пък стават бързо като приготвяне. Обичам да ги забърквам привечер и да ги оставя във фурната, след като съм направила вечерта и прочие :)
Ето как приготвям моята смес за целувки, без да се налага да бъркам над котлона, а пък гарантирам идеално разтваряне на захарта ( вижте тук)
След това шприцовам с голям накрайник белтъците под формата на кошничка ето така и пъхам да се сушат във фурната (без вентилатор!)


На следващия ден приготвям крема. Можете да използвате готов пудинг, останалите жълтъци или цели яйца. Аз реших да направя домашен крем с жълтъци. 
За целта сложих млякото и захарта да се затоплят на котлона, а в купа разбих жълтъците с нишестето. Започнах да прибавям малко от затопленото мляко, като разбърквам, така че яйчената смес да се темперира и да не се се пресече, когато се прибави в последствие към горещото мляко. (Тъй като яйцата не бяха домашни, жълтъците не бяха толкова жълти, а исках кремът да бъде с по-наситен цвят, реших да го засиля с една-две щипки куркума, която не се усеща на вкус, а пък не е изкуствен оцветител, който да избягвате) 

             

Когато млякото тръгва да завира, а нашата яйчена смес е готова на рядка каша, прибавяме към млякото и бъркаме до сгъстяване на крема. Махаме от огъня, оставяме леко да се охлади и добавяме маслото, което ще се разтвори напълно във все още топлия крем и ще го направи лъскав и по-стабилен след като изстине. Прибавете и ванилията и разбъркайте. 

       

След като кремът изстине напълно, пълним готовите целувки и поръсваме с малко пудра захар.



Ако ви харесва това предложение, и искате да  видите приготвянето му на живо и да го опитате, можете да дойдете тази събота и неделя в София Ринг мол, където ще направя първия си кулинарен уъркшоп на тема "Великден". Повече за събитието тук, като входът е свободен.
Ако искате да ме видите колко се притеснявам пред хора, но все пак любовта ми към кулинарията надделява, можете да наминете и да готвим заедно :) 
Сега ви оставям с пожелание за хубав и усмихнат ден и не планирайте менюто за почивните дни още! Утре ще ви предложа още нещо изкусително, вкусно и празнично! 

***


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


вторник, 12 април 2016 г.

Тарт Фламбе / Фламкухен / Tarte flambée / Flammkuchen


Знаете, че обичам през седмицата да ви представям много вкусни, но и бързи рецепти, които можете да направите за вечеря веднага след като се приберете от работа. Днешната е такава, а освен това е една и от поръчаните от вас, които искахте да видите в блога. Аз гледам да угаждам (къде мога - къде не), но пък нямаше как да откажа тази молба. При все, че месеци наред съм си облизвала пръстите от тази вкусотия, когато живях в Германия, за мен беше истинско удоволствие да си припомня този невероятен аромат и вкус. 


Ако не сте хапвали тарт фламбе (или фламкухен) досега, сигурно ще ви прилича много на пица. Няма да сбъркате много, макар тук плоското тесто да е намазано с невероятно лека и свежа сметанова смес, а отгоре вместо множество сирена, маслини, чушки и т.н, имаме един богат пласт от кромид и ситно нарязани парченца пушено месо, заради които, веднага след като тръгнат да се запичат във фурната, ще ви иде да висите пред прозорчето й и да махате с опашка!


Името на ястието говори, че се прави на пламъци, но истината е, че не се фламбира, а тъй като е бил вид селски хляб, с който често се проверявало температурата на пещта за печене на хляба, излизал опърлен от пламъците на огъня. Произхода на най-старата рецепта идва от местността Елзас (сегашна Франция), която е на границата с Германия. Тази територия често е преминавала ту в германска, ту във френска територия, затова и ястието се ползва толкова широко с две имена :) 
По принцип се прави с крем фреш, но тъй като не се намира много лесно в България, сътворих своя много успешна комбинация, която ще ви бъде много лесно да направите. Също така, в една от порциите сложих и червен лук, за да има разнообразие в тартите :)



Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
600 г брашно
300 мл хладка вода
1/2 кубче мая (21 г)
6 с.л. олио
1 с.л. захар
1-2 щипки сол
300 г лук
250 г пушена шунка / бекон
200 г заквасена сметана
3/4 ч.ч. течна сметана за разбиване
бял / черен пипер
магданоз

Започваме като забъркваме тестото. Пресяваме брашното в купа (при мен на миксера), добавяме солта и олиото. В друга купичка слагаме леко затоплената вода, захарта и кубчето мая да се разтвори и да шупне.  


Оставяме на топло, като може да използвате моя номер :) - просто потапям купичката в друг съд с топла вода, която стига почти до средата на малката купичка. 
Прибавяме шупнатата мая към брашното и пускаме миксера да бърка тестото (или месим на ръка). Накрая завършвам на плота, като оформям меко, нелепнещо тесто,  

                       

което поставям в леко намаслена купа да втаса за около половин час. Покривам с кърпа или опаковъчно фолио.
През това време се залавям с нарязването  на останалите продукти. Лука нарязвам на тънки полумесеци, 


а месото - на малки кубчета. 


В купа пък смесваме заквасената сметана с вече разбитата на сняг течна сметана. Аз ползвах растителна сметана, като двете съставки се съчетаха идеално, правейки много въздушен и лек крем. 


Ето, че тестото вече се е надигнало достатъчно и е време да се залавяме за работа. Изсипваме го върху леко набрашнен плот и разделяме на две равни части. 

                  

Всяка част разточваме на правоъгълник, като аз предпочитам по-тънък фламкухен. Използвах за мярка горе-долу двете тави от фурната, в които сложих и хартия за печене, а след това и двете разточени кори. 
Отгоре разпределям по половината от крема, разнасям навсякъде равномерно, а след това завършвам и по половината от лука и месото. Овкусявам с малко черен и бял пипер. 


Пека тартите в предварително загрята фурна на около 200 градуса с обдухване за около 10-15 минути или докато се запекат лекичко по ръбовете, но сърцевината им остане светла и свежа.


Аз харесвам комбинацията с белия лук повече, както е и в класическата рецепта, но пък определено вариантът с водния кромид също има своята равна доза фенове, затова просто опитайте и двата и преценете сами :) 


Ще се радвам да опитате и да споделите впечатления в коментарите по-долу в поста !



И преди да ви оставя, да ви пожелая една много усмихната седмица, очаквайте още много вкусни рецепти до петък и тъй като "поръчковите рецепти" започнаха да намаляват, очаквайте ново допитване за това кои нови рецепти искате да видите в блога. :) 


Оставям ви гладни за още...а утре - нещо сладко! И не забравяйте - ако харесвате това, което виждате на страниците тук, подкрепете ме в линковете за гласуване по-долу! 


П.П. Гласуването за наградите е в разгара си и ако съм ви симпатична и смятате, че заслужавам вашата награда, ще се радвам да ме подкрепите в следните категории.  

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 8 април 2016 г.

Шоколадова торта "Наполеон" / Chocolate Napoleon Cake


Като по традиция - петъчният ден е запазен за сладка рецепта! Защото няма по-сладко от петък! (Освен за тези, които работят в събота и неделя, за което искрено им съчувствам) Но пък друго си е у дома да те чака парче вкусна, домашна торта, а ако обичате по-мързеливите рецепти, ще се влюбите в тази - Шоколадова торта "Наполеон" .


Причина за тази хрумка бе една малка госпожица, която, докато ми бе на гости, изяви желание да направим торта, и по-точно  "Наполеон", защото обича много кроасани с крем, но "ако може да е шоколадова!". Аз й казах: "Ами не съм опитвала, но ако искаш да я измислим заедно". Така се роди тази тортичка, и се оказа много успешна, тъй като изчезна доста бързо. 


Украсата е по детски му небрежна и хаотична, но затова пък определено е доста безгрижна за направа рецепта и няма как да не се забавлява човек :) За богатство на вкуса добавихме малко банани между блатовете (играхме на сигурно - банани и шоколад : желязна комбинация), и украсихме с тях и отгоре, като ги изрязахме във формата на звездички. 


Ако идеята ви допада и ви се иска през почивните дни с малчуганите да направите нещо забавно заедно или да ги изненадате с вкусна, богата на крем торта, която да не ви кара да цапате много кухнята, това е тортата за вас. Ето и продуктите: 

За тортата: 
800 г до 1 кг бутер тесто
1 литър прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
125 г краве масло
1 ванилия
7 с.л. брашно
1/2 ч.ч. тъмно какао
100 г млечен/ черен шоколад

Още:
2-3 бр. банани
2-3 бр. ягоди
шоколадов ганаш* и пръчици за украса

*рецепта по-долу в обясненията

Сега, за да съм напълно честна, ще си кажа, че тази торта я правим малко джаста-праста на око, така че имайте едно наум. Например, не знам точно колко какао сме сложили, тъй като сипвахме на око, но като цяло кремът е базовият от традиционната торта, така че няма много къде да се сбърка. И така, ето и как я направихме. 

Но котлона в подходящ съд слагаме около 850 мл от млякото, маслото и захарта. В отделна купа слагаме трите яйца, 


брашното и какаото. Добавяме останалото мляко и разбиваме с телена бъркалка.



Когато млякото заври, а маслото и захарта са напълно интегрирани в него, прибавяме на тънка струйка от какаовата смес, при динамично и непрекъснато бъркане. Скоро след това кремът се сгъстява. Махаме от огъня и добавяме ванилията и начупения на парченца шоколад. Бъркаме докато се разтвори напълно в горещия крем. Оставяме крема да се охлади, като може да го покрием с прозрачно фолио, за да не образува коричка.


Захващаме се с блатовете. За целта аз ползвах две блокчета бутер тесто от по 400 г, но вие можете да използвате и повече. Всяко блокче разточих на правоъгълник, който разделих на две. Така получих общо четири правоъгълни кори с приблизителни размери 20 х 31 см. Всеки лист печем върху хартия за печене, като преди това надупчваме с вилица на места, за да не се надига много. Печем на 180 градуса до зачервяване. (Аз позапекох моите още малко, за да имат по-шоколадов цвят.


Тортата сглобяваме, като върху един лист разпределяме част от крема, после нареждаме ред резенчета банани. Повтаряме процедурата и с останалите кори, като на последната мажем само крем, и измазваме отстрани.


Украсяваме с шоколадови стърготини страните, а шарката върху тортата направих с домашен ганаш, който често имам в хладилника и съхранявам в бурканчета.


За него затоплям около 100 мл течна сметана до температура пред завиране, а след това дърпам от огъня и добавям 100 г шоколад. Разбърквам, докато вторият се разтвори напълно в горещата сметана и стане на шоколадов крем. Може да си направите и по-голямо количество и да го ползвате в продължителен период от време, като го разтопявате набързо на водна баня, гореща течаща вода или пък само малка част в микровълновата.


Тортата е хубаво да се охлади в хладилника напълно, като кремът ще стегне допълнително между блатовете, ще ги напои и ще стане още по-сочна и ароматна. Това определено е една бърза торта за тези от вас, които обичат торта "Наполеон", но обичат и шоколад.:) 


Точно като за мен и малката госпожица - главен инициатор и "виновник" за това вкусно изкушение пред вас!


С най-голямо удоволствие почерпихме и роднините и приятелите с десерта, но когато видя с каква скорост изчезва, моят помощник-готвач научи една от истините в живота на кулинаря:
"Ех, колко време се трудихме, а тя вече свърши! ". :)


И как няма да е така...вижте това парче! 


И така, оставям ви с идеята да си спретнете този десерт още днес, а пък ви пожелавам усмихнат ден и дано минутите до края на работния ден се стопят по-бързо. :)
***


П.П. Гласуването за наградите е в разгара си и ако съм ви симпатична и смятате, че заслужавам вашата награда, ще се радвам да ме подкрепите в следните категории.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...