Полека-лека трябва да се стягаме за Великден, мисля аз, а?! То аз така съм се стегнала, че ако не почна да пускам натрупалите се рецепти, ще останат пак за догодина. А не бих искала да се случва, тъй като все се получиха толкова сполучливи, вкусни, пъстри и най-вече грабващи вниманието, което е едно от най-необходимите качества, които една поднесена на празничната трапеза храна трябва да притежава.
Днес например, тъй като е още седмичен ден, ще ви предложа нещо много лесно и сравнително бързо - целувки с крем. Напълно в духа на Великден, наподобяват на яйца на очи, а комбинацията на сладката, хрупкава коричка на меренгето, и с пълнежа от вкусен крем, може да ви накара да възкликнете от почуда. Просто на вид, ама такъв вкус!
Рецептата е идеална, ако ви останат няколко белтъка, както често се получава, особено когато ползваме жълтъците за намазването на козунаците преди печене. Аз комбинирах тази рецепта с кифличките с крем, тъй като пък там се ползват жълтъците.
Рецептата за самите целувки си е моята изпитана, която съвсем наскоро още една читателка потвърди, че е най-успешната и лесна за приготвяне на идеални целувки. Изпълнението на самите целувки стъпка по стъпка можете да видите отново тук, а аз ще си покажа останалите компоненти от рецептата :)
Ето и необходимите продукти:За целувките:
5 белтъка
2 ч.ч. захар
1 ванилия
За крема:*
600 мл прясно мляко
50 г нишесте
50 г масло
6 с.л. захар
1 бр. ванилия
3 жълтъка (или цели яйца)
щипка куркума за засилване на цвета (ако яйцата не са домашни)
* можете да ползвате и готов пудинг по желание за пълнеж
Започваме с направата на целувките, тъй като те се сушат по-бавно, но затова пък стават бързо като приготвяне. Обичам да ги забърквам привечер и да ги оставя във фурната, след като съм направила вечерта и прочие :)
Ето как приготвям моята смес за целувки, без да се налага да бъркам над котлона, а пък гарантирам идеално разтваряне на захарта ( вижте тук)
След това шприцовам с голям накрайник белтъците под формата на кошничка ето така и пъхам да се сушат във фурната (без вентилатор!)
На следващия ден приготвям крема. Можете да използвате готов пудинг, останалите жълтъци или цели яйца. Аз реших да направя домашен крем с жълтъци.
За целта сложих млякото и захарта да се затоплят на котлона, а в купа разбих жълтъците с нишестето. Започнах да прибавям малко от затопленото мляко, като разбърквам, така че яйчената смес да се темперира и да не се се пресече, когато се прибави в последствие към горещото мляко. (Тъй като яйцата не бяха домашни, жълтъците не бяха толкова жълти, а исках кремът да бъде с по-наситен цвят, реших да го засиля с една-две щипки куркума, която не се усеща на вкус, а пък не е изкуствен оцветител, който да избягвате)
Когато млякото тръгва да завира, а нашата яйчена смес е готова на рядка каша, прибавяме към млякото и бъркаме до сгъстяване на крема. Махаме от огъня, оставяме леко да се охлади и добавяме маслото, което ще се разтвори напълно във все още топлия крем и ще го направи лъскав и по-стабилен след като изстине. Прибавете и ванилията и разбъркайте.
След като кремът изстине напълно, пълним готовите целувки и поръсваме с малко пудра захар.
Ако ви харесва това предложение, и искате да видите приготвянето му на живо и да го опитате, можете да дойдете тази събота и неделя в София Ринг мол, където ще направя първия си кулинарен уъркшоп на тема "Великден". Повече за събитието тук, като входът е свободен.
Ако искате да ме видите колко се притеснявам пред хора, но все пак любовта ми към кулинарията надделява, можете да наминете и да готвим заедно :)
Сега ви оставям с пожелание за хубав и усмихнат ден и не планирайте менюто за почивните дни още! Утре ще ви предложа още нещо изкусително, вкусно и празнично!
***
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!