четвъртък, 7 април 2016 г.

Постни оризови кюфтета / Potato and rice croquettes


Като съм обещала - обещала съм! Обещах не само рецепта почти всеки ден, но и че тази година ще има повечко постни рецепти, но тъй като самата аз не спазвам поста, са определено по вкуса и за непостещите. Като например днешните оризови кюфетнца. (В моя случай -  кюфтища или шницели, IDK) 


И тъй като скоро почти във всеки дом ще се носи аромат на агнешко или друг вид месо, големият избор от зеленчуци на пазара и пробуждаща се пролет навън (то направо лято, ама айде да не почваме темата за времето) ме карат все по-често да посягам към този вид ястия. 
А тези кюфтенца определено са нещо, с което си заслужава да разнообразите менюто си, ако от дълго време се храните с един вид храна. Хубавото е, че можете да сварите част от продуктите предната вечер (както аз направих) и да ги спретнете за около 15 минути на следващия ден. 


Така ще имате бърза, но току-що приготвена храна, която ви обещавам, ще ви хареса повече отколкото си мислите. Но ето и продуктите:
1 ч.ч. сварен ориз
2 варени картофа
1 глава лук
1 морков
( гъби и/ или маслини по желание) 
стръкче магданоз
олио за пържене
сол, черен пипер, лют пипер
галета

Както казах - предварително сварявам ориза и картофите.
В чопър нарязвам лука и моркова на ситно. 


След това ги запържвам, докато омекнат в малко олио. Подправям с щипка сол. (Ако искате да направите ястието по-богато на вкус, може да добавите малко гъби или маслини)


В купа смесвам  сварения ориз, задушените зеленчуци, рендосаните картофи и подправям на вкус с подправките.


Взимам от сместа и оформям кюфтета, които овалвам в галета.


Пържа ги в малко мазнина до златисто от всяка страна. Тъй като сами по себе си съставките са вече сготвени, не им трябва много време - вие ще трябва да решите колко препържени ги искате :)



Готовите кюфтенца поднесох гарнирани с малко свежа салата от бейби спанак, маруля и краставица.



За непостещите имаше и тутманик (в далечината, рецепта тук), но пък макар и постно, ястието се хареса от всички. И така, преди да се разделим, бих се обърнала към вас отново:


Актуализирано от 2017 : И така, надявам се и днешната рецепта да ви е харесала, което ще ми помогне по-лесно да ви помоля да ме подкрепите в тазгодишните награди на Блоговодител. а ето как да го направите: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сега ви оставям с тази вкусна и апетитна хапка и ви пожелавам усмихнат ден! (Избутаме ли го този, вече го броим уикенд, а какво е хубав уикенд без ТОРТА ;) )


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 6 април 2016 г.

Постни бързи сладки с бира / Quick and easy beer cookies with sugar syrup


Днес си мислех да не пускам рецепта, макар да ме е срам да си призная колко рецепти имам в чернови - готови, снимани, ухание се носи от тях, а аз, мързел с мързела, все си казвам: "Е, и утре е ден!" 
Не знам дали е пролетна умора вече или просто лекарствата против алергията ме карат да се чувствам като стара джапанка, но определено нищо не ми се прави. Освен може би да се излежавам някъде на слънце, на някоя полянка с някаква (или няколко) биричка/и в ръка. 


Преди да сте се възмутили и казали: "То пък Люси освен за пиене за друго не мисли!", мисля, че е очевидно, че не е така, защото мисля и за ядене. Щом и в най-най-мързеливите дни мога да приготвя нещо, значи има сила у мен по-голяма от желанието за почивка, а именно - желанието за ядене! За това пък по света има много идеални за целта рецепти, наричани  още мързеливи или супер лесни, и точно такава ви представям днес. 


Ще ви отнеме има-няма половин час, а накрая ще се радвате на щедро количество вкусни, домашни сладки, които освен, че са постни (идеални за това време от годината), се правят с бира, но и си вървят с нея. :) 
Представям ви бързите постни сладки с бира! 


Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. бира
1/2 пак. бакпулвер (5 г)
1/2 ч.ч. грис

За захарния сироп:
3 ч.ч. захар
450 мл вода
сока на половин лимон
Още:
кокосови стърготини за овалване

1 ч.ч. = 200 мл

Първо си приготвяме сиропа за да има време да се охлади напълно. На котлона слагаме да заври захарта и водата, като след като водата кипне и захарта се разтопи, оставяме да поври няколко минути и прибавяме лимоновия сок (или пък ванилия). 
За тестото:
В купа (или в моя случай, на миксера, защото и за това ме домързя да си цапам ръцете) слагам пресятото брашно и след това останалите продукти за тестото. 


Оформям хубаво, нелепнещо, но меко тесто, което разточвам на кора и изрязвам формички. Аз си избрах цветенца и кръгчета, които по-скоро приличаха на яйчица! Нареждам върху хартия за печене


и пека на силна фурна (около 200 градуса с обдухване) за около 15 минути или до златисто кафяво.
Още горещи ги слагам в охладения сироп и ги оставям за по половин минута от всяка страна в сиропа,


а след това ги овалвам в кокосовите стърготини. 


Сладките омекват, но не са силно сиропирани и поемат точно толкова сладост, колкото им трябва от сиропа,

                  

тъй като няма никаква захар в тестото. Изключително леки и нежни на вкус, тези сладки спасиха няколко постещи познати от жаждата за сладичко, която вече ги тормозеше от дни.


Аз пък, постеща или не, няма как да не ги опитам, макар и да ми отне няколко опита, докато се убедя, че наистина са много, много, много вкусни!


Ако искате и вие да направите същото, пригответе ги още днес, а после не забравяйте да оставите в коментарите своите впечатления :) 


И преди да ви оставя, като ви пожелая супер усмихната, слънчева и успешна седмица, ще си обещая и на мен, и на вас, че тези дни ще се опитам да споделя по-голямата част от рецептите, а те си заслужават!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 4 април 2016 г.

Тутманик по персийски / Persian Breakfast Bread


Ето, че е отново понеделник! То човек само да се завърти в петък, да изпие няколко бири в събота и да изтрезнява цяла неделя и ето, че пак е понеделник! Но пък друго си е да започнеш работната седмица, макар и още леко разсеян, с усмивка на лице заради приятните преживявания от уикенда. Моят тази седмица бе хем изтощителен (пътуване, концерти, вратоболие, недоспиване, сблъсък с някои малко напористи свалячи, шокиращо лоша театрална постановка  и леко хранително неразположение заради веганска храна), хем пък изумително зареждащ (незаменимото време, прекарано с добри приятели, концерти, смях, от който те заболява коремът, нови запознанства с приятни и мили хора (да, все още има такива) и невероятна двудневна дегустация на различни видове кухни). 
Тази сутрин трябваше да пътувам рано и, едва държейки се на крака, си казах : "Само да се прибера и лягам." Не бях спала от петък, но ето, че сега съм у дома и всички вкусотии, които опитах, така ме вдъхновиха, че определено трябваше да приготвя нещо. Веднага! И докато на котлона вече се пекат и ухаят домашните пълнозърнести палачинки, аз ще ви споделя една чудесна рецепта от моето детство - тутманик по персийски. 


Тази тестена вкусотия ми се дояде зверски след като най-сетне успях да дремна в автобуса и тъй като е една от най-бързите закуски, които може да приготвите, е идеална както за всекидневна такава, така и за седмична вечеря. 
Майка ми приготвяше този солен кекс за закуска понякога, а рецептата е от една малка, стара кулинарна книжка, в която се подвизава и с това екзотично име. :)


И тъй като сама по себе си рецептата е нито сложна, нито ефектна на вид - единственото, върху което трябваше да поработя е второто, тъй като вкусът - винаги е там! Но ето я и нея:
Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
4 бр. яйца
3/ 4 ч.ч. олио
1 ч.л. сода

Започваме като разбъркваме содата и киселото мляко и оставяме да шупне. Смесваме сухите съставки в купа. Прибавяме яйцата, като разбиваме на ръка или с миксер. Добавяме и киселото мляко и сиренето и разбъркваме отново. 


Готовата смес изсипваме във форма за кекс, която сме намазали с олио и след това набрашнили добре. 


Вие може да изпечете сместа и в тавичка, както правеше майка ми, и да режете тутманика на квадрати след това или пък като парчета за пица.  По този начин ще стане по-бързо като време за готвене, но както казах,  исках да поработя над визията му :)
Сложих във формата и пъхнах да се пече на 180 градуса за около 45 минути.


Ако започне много да се запича отгоре, но е все още суров вътре, покрийте с парче фолио. За моята форма ми се наложи да увелича продуктите с малко, тъй като ползвах 6 яйца и исках тутманикът да изпълни формата идеално. Е, така се и получи накрая. :)


Сервирах го поръсен със сусам и върху плато от бейби спанак, а пък порестата му и сочна текстура с парченца сиренца си върви идеално с чаша айран.


Ако не сте опитвали тази вкусотия досега, тествайте рецептата още днес, или пък го пригответе за предстоящите великденски трапези в този му вид, който ще грабне не само погледа, но и сърцето ви. 
Тази седмица ще ви представя и други изкусителни рецепти, но преди да се разделим, нека ви напомня, че се нуждая от вашата подкрепа  в гласуването за годишните награди на Блоговодител. Всеки глас е от значение, а вие може да ме подкрепите в следните категории:  

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...