петък, 25 март 2016 г.

Сочна веган шоколадова торта без глутен / Fudgy Chocolate Vegan Cake - gluten free


Честито Благовещение и честит имен ден на всички благи и сладки хора, празнуващи днес! На празника, като на празник - ще има торта! Но дали сте готови за нещо различно! Обикновено тази дума предизвиква смесени чувства в повечето хора, тъй като те обичат рутината и познатото, но пък аз вярвам, че постоянното развитие е в основата на един успешен съвременен човек. И така, ето защо се предизвиках и реших да навляза в една доста непозната за мен материя! И аз да си призная, бях с леко смесени чувства, но сега като се убедих в резултата, може да се каже, че си имат нов фен в мое лице :) Говоря за безглутеновите и веган рецепти (и най-вече сладкиши), като няма да познаете, но тази торта е точно такава!  



Никога не съм вярвала, че една торта с такива продукти може да ми бъде толкова вкусна, но определено спечели сърцето ми. То не че нещо им има на продуктите - все хубави и качествени, полезни - да си хапваш спокойно и да не се притесняваш за нищо. Самата аз бях ползвала някои от тях, тъй като се стремя да преминавам към по-полезни алтернативи на основни продукти в готвенето у дома, но никога не съм ползвала само тях в рецепта. 


"Вина" за днешната рецептa имат био магазин Спирала, които бяха така любезни да ме поканят да си избера някои продукти и да сътворя някоя вкусотия. 


Аз се спрях на : био кокосово масло, най-сладкия естествен подсладител - стевия и безглутеново брашно с набухвател.  Всичките продукти използвах за направата на тази торта, но ако вие решите да я правите само безглутенова, или само веган, можете да замените и промените някои от тях. 


Аз обаче никога, ама никога няма да променя нещо в тази торта, защото има най-сочната текстура и най-нежния и вкусен  "шоколадов" крем евър!


Но ето и как да я приготвите, ако решите да поемете по по-здравословния кулинарен път :)
Необходими продукти:

За блатовете:
2 бр. средни глави цвекло
500 мл бадемово мляко
1/2 ч.ч. разтопено кокосово масло
1 бр ванилия 
1 1/2  ч.ч. безглутеново брашно с набухвател
1 с.л. листа от стевия на прах (може и повече или да се замени с 1 1/2 ч.ч. кафява захар) 
3/4 ч.ч. млени бадеми
1 ч.ч. неподсладено какао
1 ч.л. сода, загасена с ябълков оцет
щипка сол

За крема:
2 бр. авокадо (добре узрели) 
1/2 ч.ч. неподсладено какао 
стевия на вкус (може и кленов сироп или агаве сироп) 
2 с.л. разтопено кокосово масло
1 ванилия
3-4 с.л. горещо еспресо
Започвам като измивам, обелвам и нарязвам цвеклото на средно големи парчета. Слагам във фолио, завивам ги добре и пъхам да се пекат за около 40 минути на силна фурна. Готови са, когато забучена в тях вилица влиза лесно. Можете да решите да ги сварите, но отнема повече време според мен. Пасираме ги на гъста паста, като, ако е необходимо, добавяме малко водичка, за да стане по-сочно пюрето.

                

През това време слагам в чашка кокосовото масло, което има твърда консистенция по принцип, и го разтапям в микровълновата за няколко минути или пък във все още горещата от печенето на цвеклото фурна. 
Подготвям си и стевията, която е наистина много сладка и една чаша от обикновената захар може да се сравни с една лъжичка от стевията. Въпреки това тя има по-специфичен вкус и вие можете да решите да ползвате микс - стевия и кафява захар, ако искате добре познатата сладост на захар в сладкиша. 


И така, в купа с телена бъркалка смесвам пюрето от цвекло, разтопеното кокосово масло, стевията (това е зеленото нещо на снимката) и бадемовото мляко (съвсем достъпно го има в големите хранителни магазини ).


В друга купа смесвам сухите съставки - пресятото брашно, което е с набухвател и е без глутен, какаото, ванилията, солта, млените бадеми. Ако не ползвате такова брашно, ще е добре да добавите и лъжичка бакпулвер.

                    

Разбъркваме всичко на хомогенна смес и прибавяме сухите съставки към мокрите на два пъти, като отново разбъркваме с бъркалка. Прибавям и загасената с оцет сода. Ако сместа ви стане твърде суха, добавете малко вода, но все пак крайният резултат е  тежко и по-скоро гъсто тесто. Разпределям в две тавички с диаметър от 20 см, на дъното на които съм сложила кръг хартия за печене.  


Пека в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40-50 минути. Блатовете може да се напукат отгоре, но като ги обърнем са гладки, така че ползваме тази страна. Имайте предвид, че блатовете остават сочни до последно, така че е възможно забита в тях клечка да не излиза напълно суха до последно, но такава е тяхната текстура. 


Оставяме ги да изстинат напълно и се заемаме с крема. За целта пасираме два броя зряло авокадо с изброените продукти. Тук хубавото е, че можете да опитвате крема на вкус и да променяте някои количества - аз прибавях постепенно от разтопеното кокосово мляко, малко от топлото кафе, още малко стевия и така. Използвайте и други подсладители като кленов сироп и дори отново кафява захар, ако искате да засилите сладкия вкус.


Към моя крема добавих и още млени бадеми между блатовете и малко в пасирания крем, тъй като на мен ядките никога не са ми достатъчни :)


Украсих тортата със сурови ядки, които й придадоха много чаровен вид!



Още не мога да й се нарадвам...такава красавица стана, пък така да върви с кафето сутрин :) И така, смятам предизвикателството за изпълнено, но сега май ще искам още ! :) 


Така че очаквайте от време на време (няма да изневеря на стила на блога си де) още някоя от тези вкусни веган и/или безглутенови рецепти, които очевидно са доста добри. А и накрая - посвещавам това торте на моята приятелка и учител по норвежки Мая Вуковска, веган, с който така и не сме се черпили с друго освен неща в чаши :), но пък никога не е късно :) 



И преди да ви оставя с тази първа сладка хапка, отново ще ви помоля да ме последвате в инстаграм тук -  https://www.instagram.com/lussievtimova/ 



               Пожелавам един сладък Благовец, приятели! ( има си хас - нали е петък :) ) 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!




сряда, 23 март 2016 г.

Домашен хляб - мек с дни (по метода тангзонг) / Homemade Bread :soft with days (Tangzhong method)


По нашия край казват: "Ка се е зачурило, па ке се джока", а в моя случай май е "па ке се меси". Така е! Тия дъждове искат - не искат  ще ме изпратят набързо към дома в края на деня, пък защо да не увелича уютния фактор там с една единица и да спретна един бърз домашен хляб. И защото съм с една идея по-бърза, вече го направих! Резултатът е толкова добър, че бързам да го споделя с вас!


Изпробвах един нов метод, който намирам за изключително интересен и ме грабна още щом го прочетох. Нарича се тангзонг, или поне аз така си го произнасям, но се използва за направата на изключително меки хлебчета, които успяват да останат меки дори след няколко дни. Доказано е - така е! 
След като изстине хлебчето пък е идеално за рязане на филийки за сандвичи и тостове или пък просто за хапване с вечерята и обяда. 


Ако и вие сте любопитни да видите рецептата за хлебчето и да научите повече за технологията, ето я и нея:
Необходими продукти:
За тангзонга:
1/3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода

За хлебчето:
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 кубче мая жива (или 1 пак. суха) 
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. тангзонг
1 яйце
3 с.л. захар
3-4 с.л. масло
щипка сол

Започваме с направата на тангзонга, което представлява всичко на всичко хлебна паста от вода и брашно. За целта слагаме съставките за него в касерола на котлона и разбъркваме сместа за да се хомогенизира добре. Когато започне да завира, продължаваме да бъркаме, тъй като тя ще се сгъстява (както е при варените кремове), докато не стане на такава паста (снимка в дясно) :

                       
Оставяме го да изстине, като за нашата рецепта ще ни трябва половината количество. Другата половина може да съхраните в хладилника до три дни и да използвате за нова порция хляб :)

За направата на самия хляб използвах жива мая, тъй като времето на втасване е значително по-бързо и я предпочитам, но в оригиналната рецепта се използва суха и машина за хляб.
Така, аз оставих моята мая да шупне в леко затопленото мляко, в което сложих и половината от захарта. През това време в купа (при мен на мискера) сложих останалите съставки за хляба - пресятото брашно, щипка-две сол, захарта, яйце и половин чаена чаша тангзонг. Накрая прибавям и шупналата мая и започвам да разбърквам тестото с миксера (или на ръка).

Постепенно прибавям и маслото, което е омекнало на стайна температура. Получавам хубаво, по-скоро лепнещо тесто, което прехвърлям на плота, замесвам с едно две, движения в още малко брашно и оформям на топка. Прехвърлям я в леко намаслен съд, покривам с кърпа и оставам да втаса за около половин час на топло.

                

Не оставям тестото да втасва дълго. Готовото тесто прехвърлям на плота и разделям на четири части.


Върху плота поръсвам съвсем тънък слой брашно (почти не се вижда) и върху точилката също. Хубаво е да запазим колкото се може по-мекичко тестото, за да бъде по-пухкаво накрая. 
Взимам една част и оформям първо на топче, а след това го разточвам на овал. Превивам го от двата края към средата ето така:

                     

След това го обръщам вертикално и пак разточвам леко по дължина и завивам на руло ето така:

                         

Процедирам по същия начин и с останалите парчета тесто и нареждам рулцата във форма за хляб в редичка ето така:      
          

Оставям да втасат, докато удвоят обема си, и след това ги намазах с малко разбито яйце за блясък, но то не е задължително, затова не съм го описала. Можете да ги поръсите със сусам, ленено семе или други ядки.


Пъхам да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване. Печем за около половин час и накрая се получава ето тази красота: 


Хлебчето е толкова пухкаво и нежно, но в същото време е идеално за рязане на филийки :) 


Ние ги опитахме в комбинация с крема сирене и сладко от кайсии :) А вие какво ще изберете? 


И преди да ви оставя да планирате времето си днес за да опитате тази вкусотия, нека ви напомня че гласуването за избор на публиката в наградите на Блоговодител още тече. Може да гласувате за мен в една или всички категории, но ако изберете втория вариант, можете да спечелите и награда :) 



 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 21 март 2016 г.

Най-вкусният чийзкейк без печене и без желатин / The Best No-Bake Cheesecake without Gelatin


Ето, че най-сетне и пролетта е тук! Време е само и времето да навакса с температурите, че стига сме се загащвали до ушите! Птичките запяха, цветята и дръвчетата разцъфтяха и ако има нещо, което да направи нещата още по-приказни, то е днешната ми рецепта за най-кремообразния и вкусен чийзкейк без печене, който съм яла и приготвила. По-недоверчивите от вас ще кажат: "Е, такива рецепти бол" и ще сбъркат, защото, както ми бе заръчано от читател - искахте такъв чийзкейк без наличието на почти задължителния навсякъде желатин и аз ви го давам! 
Наистина няма място за сравнение за това колко по-нежен и въздушен е десертът без желатин и доказателство за това е пак мнението на уважаваното жури у дома (в лицето на майка ми, която не дава шестици току-така, камо ли за чийзкейк). Тя така и не разбираше какво хората харесват в този вид сладкиши, докато не и сервирах този. И именно защото е толкова специален, бих искала да го предоставя като рецепта в кампанията за Olympus, които бяха така добри да ми предоставят продуктите, а те не бяха никак малко, за което благодаря!  


С тази рецепта ставам посланик на кампанията "Малката черна престилка" (трябваше да се снимам с нея, затова се изявявам насреща ви), с която марката иска да вдъхнови жените да изпитат удоволствието от приготвянето на домашна храна. 
Аз заставам зад идеята с две ръце (с цедено кисело мляко в едната, който е любимият ми техен продукт). 
Не веднъж съм казвала, че не обичам да правя реклами на неща, в които не вярвам, затова, когато ми предложиха да стана участник в кампанията, се усмихнах и си казах : 
"Те да не би да знаят колко цедено кисело мляко имам в хладилника?" :) 
И така, аз няма да се бавя повече, защото е едва началото на седмицата, и като такова наистина имаме нужда от вдъхновение - сладко и вкусно като този кадър!



Доверете ми се и ви обещавам сладкиш, който ще разтопи сетивата ви. Но ето и рецептата: 

Необходими продукти:
2 ч.ч. млени бисквити
100 г разтопено масло
2 ч.ч. цедено кисело мляко 10% Olympus 
200 г  извара Olympus (може и крема сирене)
125 г краве масло
1/2 ч.ч. течна сметана за разбиване 
1/2 ч.ч. пудра захар
За украса:
2 ч.ч. замразени боровинки и захар на вкус (може да се замени със сладко по избор) 
бита сметана


Започвам като в блендер смилам бисквитите. Аз си премерих около две чаени чаши млени бисквити, но вие можете да сложите и малко повече, ако искате по-дебела коричка. Изсипвам ги във форма с махащи се страни с диаметър 24 см. Прибавям първоначално около 80 г от разтопеното масло. Омесвам хубаво и разпределям влажната бисквитена смес по дъното на формата, като притискам с ръка, за да се образува хубава коричка за десерта. В зависимост от вида на бисквитите може да поеме повече масло, затова го прибавете, ако е необходимо. 


Прибирам формата в хладилника за да стегне "блатът" и се заемам с плънката. С миксер разбивам маслото, което е на стайна температура, и пудрата захар. 


Маслото ще играе ролята на нашия стягащ елемент в рецептата и ще замести желатина. Прибавям след това цеденото кисело мляко и изварата / кремата сирене. А след това и предварително разбитата на пухкав сняг сметана. Тя ще придаде въздушност и обем на сместа. Аз използвам растителна сметана, тъй като е по-лека на вкус и бухва повече при разбиване. Можете да ползвате подсладена или не, в зависимост дали искате десертът да бъде по-сладък. Препоръчвам да е една нотка по-свеж, тъй като заливката е доста сладка и се балансират взаимно. 


Разпределям крема върху стегналата вече кора и пъхам в хладилника, а още по-добре във фризера.


Тъй като имах замразени боровинки във фризера, реших да направя заливката на чийзкейка от такива плодове, но вие можете да ползвате сладко по избор, макар че боровинките са най-добрия избор според мен!
Аз сложих в касерола замразените боровинки и добавих захар на вкус (добавям я постепенно, като опитвам) и оставям сместа да покъкри, докато се посгъсти и водата изври.


Украсявам сладкиша с леко охладения топинг и още малко украса от бита сметана. Визията му може да не е пищна,


но вкусът на този десерт е наистина уникален и незабравим. Една по-различна рецепта за класически чийзкейк, която ви гарантира кремообразна текстура във всяка хапка.


И тъй като тук ползваме цедено кисело мляко като основен продукт, 


определено може да се насладим на много по-свеж вкус! 


Опитайте и вие!

Ако искате да продължа да ви предлагам такива страхотни рецепти и тази специално също ви е харесала, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...