Честито Благовещение и честит имен ден на всички благи и сладки хора, празнуващи днес! На празника, като на празник - ще има торта! Но дали сте готови за нещо различно! Обикновено тази дума предизвиква смесени чувства в повечето хора, тъй като те обичат рутината и познатото, но пък аз вярвам, че постоянното развитие е в основата на един успешен съвременен човек. И така, ето защо се предизвиках и реших да навляза в една доста непозната за мен материя! И аз да си призная, бях с леко смесени чувства, но сега като се убедих в резултата, може да се каже, че си имат нов фен в мое лице :) Говоря за безглутеновите и веган рецепти (и най-вече сладкиши), като няма да познаете, но тази торта е точно такава!
Никога не съм вярвала, че една торта с такива продукти може да ми бъде толкова вкусна, но определено спечели сърцето ми. То не че нещо им има на продуктите - все хубави и качествени, полезни - да си хапваш спокойно и да не се притесняваш за нищо. Самата аз бях ползвала някои от тях, тъй като се стремя да преминавам към по-полезни алтернативи на основни продукти в готвенето у дома, но никога не съм ползвала само тях в рецепта.
"Вина" за днешната рецептa имат био магазин Спирала, които бяха така любезни да ме поканят да си избера някои продукти и да сътворя някоя вкусотия.
Аз се спрях на : био кокосово масло, най-сладкия естествен подсладител - стевия и безглутеново брашно с набухвател. Всичките продукти използвах за направата на тази торта, но ако вие решите да я правите само безглутенова, или само веган, можете да замените и промените някои от тях.
Аз обаче никога, ама никога няма да променя нещо в тази торта, защото има най-сочната текстура и най-нежния и вкусен "шоколадов" крем евър!
Но ето и как да я приготвите, ако решите да поемете по по-здравословния кулинарен път :)
Необходими продукти:
За блатовете:
2 бр. средни глави цвекло
500 мл бадемово мляко
1/2 ч.ч. разтопено кокосово масло
1 бр ванилия
1 1/2 ч.ч. безглутеново брашно с набухвател
1 с.л. листа от стевия на прах (може и повече или да се замени с 1 1/2 ч.ч. кафява захар)
3/4 ч.ч. млени бадеми
1 ч.ч. неподсладено какао
1 ч.л. сода, загасена с ябълков оцет
щипка сол
За крема:
2 бр. авокадо (добре узрели)
1/2 ч.ч. неподсладено какао
стевия на вкус (може и кленов сироп или агаве сироп)
2 с.л. разтопено кокосово масло
1 ванилия
3-4 с.л. горещо еспресо
Започвам като измивам, обелвам и нарязвам цвеклото на средно големи парчета. Слагам във фолио, завивам ги добре и пъхам да се пекат за около 40 минути на силна фурна. Готови са, когато забучена в тях вилица влиза лесно. Можете да решите да ги сварите, но отнема повече време според мен. Пасираме ги на гъста паста, като, ако е необходимо, добавяме малко водичка, за да стане по-сочно пюрето.
През това време слагам в чашка кокосовото масло, което има твърда консистенция по принцип, и го разтапям в микровълновата за няколко минути или пък във все още горещата от печенето на цвеклото фурна.
Подготвям си и стевията, която е наистина много сладка и една чаша от обикновената захар може да се сравни с една лъжичка от стевията. Въпреки това тя има по-специфичен вкус и вие можете да решите да ползвате микс - стевия и кафява захар, ако искате добре познатата сладост на захар в сладкиша.
И така, в купа с телена бъркалка смесвам пюрето от цвекло, разтопеното кокосово масло, стевията (това е зеленото нещо на снимката) и бадемовото мляко (съвсем достъпно го има в големите хранителни магазини ).
В друга купа смесвам сухите съставки - пресятото брашно, което е с набухвател и е без глутен, какаото, ванилията, солта, млените бадеми. Ако не ползвате такова брашно, ще е добре да добавите и лъжичка бакпулвер.
Разбъркваме всичко на хомогенна смес и прибавяме сухите съставки към мокрите на два пъти, като отново разбъркваме с бъркалка. Прибавям и загасената с оцет сода. Ако сместа ви стане твърде суха, добавете малко вода, но все пак крайният резултат е тежко и по-скоро гъсто тесто. Разпределям в две тавички с диаметър от 20 см, на дъното на които съм сложила кръг хартия за печене.
Пека в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40-50 минути. Блатовете може да се напукат отгоре, но като ги обърнем са гладки, така че ползваме тази страна. Имайте предвид, че блатовете остават сочни до последно, така че е възможно забита в тях клечка да не излиза напълно суха до последно, но такава е тяхната текстура.
Оставяме ги да изстинат напълно и се заемаме с крема. За целта пасираме два броя зряло авокадо с изброените продукти. Тук хубавото е, че можете да опитвате крема на вкус и да променяте някои количества - аз прибавях постепенно от разтопеното кокосово мляко, малко от топлото кафе, още малко стевия и така. Използвайте и други подсладители като кленов сироп и дори отново кафява захар, ако искате да засилите сладкия вкус.
Към моя крема добавих и още млени бадеми между блатовете и малко в пасирания крем, тъй като на мен ядките никога не са ми достатъчни :)
Украсих тортата със сурови ядки, които й придадоха много чаровен вид!
Още не мога да й се нарадвам...такава красавица стана, пък така да върви с кафето сутрин :) И така, смятам предизвикателството за изпълнено, но сега май ще искам още ! :)
Така че очаквайте от време на време (няма да изневеря на стила на блога си де) още някоя от тези вкусни веган и/или безглутенови рецепти, които очевидно са доста добри. А и накрая - посвещавам това торте на моята приятелка и учител по норвежки Мая Вуковска, веган, с който така и не сме се черпили с друго освен неща в чаши :), но пък никога не е късно :)
И преди да ви оставя с тази първа сладка хапка, отново ще ви помоля да ме последвате в инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/
Пожелавам един сладък Благовец, приятели! ( има си хас - нали е петък :) )
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!