четвъртък, 17 март 2016 г.

Хрупкави чебуреки с плънка от картофи и гъби - постно / Chiburekki - frybread with filling of mushrooms and potatoes


Не спира да се готви у дома, рецептите се трупат, а на практика страниците на блога се пълнят само с чернови. Ще трябва да се организирам тези дни и да ви представя поне някои от тях, тъй като са все сполучливи (Обичам такива периоди - каквото и да направя, все се получава вкусно), като една от точно тези рецепти е днешната такава. 
Както ви обещах, няма да оставя постещите и ще ви представям и вкусни и подходящи рецепти за великденския пост. А ако има нещо, което може да бие апетита за каквото и да е било месо, то това е уханието на вкусно пържено тесто.


Нашата вечеря вчера бе именно тези хрупкави чебуреки, с леко пикантна плънка от картофи и гъби, като остави на лицата ни самодоволна усмивка след всяка хапка и никакво, ама никакво съжаление, че хапваме постно. 

Рецептата е руска, много бърза за приготвяне, тъй като тестото не е с втасване и определено следващата доза от нея ще се прави още тази седмица. Но не ми вярвайте току така, ами още днес я опитайте! 

Ето и необходимите продукти:
2 ч.ч. брашно (плюс още за разточване на тестото) 
1 ч.ч. гореща вода
2 с.л. олио / зехтин
500 г картофи
4 бр. големи печурки
1 бр. средно голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
сол/ черен пипер/ лют пипер на люспи
магданоз
олио за пържене

Започвам като нарязвам картофите на средни по големина парчета, слагам лъжичка олио и малко вода и пъхам в микровълновата да се сварят (или пък на котлона). При мен първият вариант става по-бързо ;)


В купа слагам пресятото брашно, щипка сол и една супена лъжица олио/ зехтин. 


Добавям врялата вода и забърквам едно леко мекичко тесто, което оформям с малко брашно на топка и оставям в купата за кратко да почине и да поизстине. През това време се заемам с плънката.



Нарязвам лука на ситно, а гъбите на средни по големина парчета.

                

Загрявам малко мазнина в тигана, пържа лука до прозрачност няколко минути, 


а след това добавям гъбите и пържа още няколко минути, докато заухаят и намалят обема си. Дърпам от огъня и подправям със сол, черен пипер и лют пипер на вкус.


Прибавяме ги към вече намачканите картофи, които сме превърнали в пюре и сме охладили леко. Слагам и шепа нарязан магданоз за свежест. Разбърквам и плънката ни е готова (опитайте я, още тук ще си разцелувате ръчичките )


Слагам в тигана да загрява мазнина за пържене, а през това време разделям тестото на десет части. Всяка част разточвам върху набрашнена повърхност на сравнително тънък лист, за да станат хрупкави, но не прекалено, за да издържи плънката. Слагам по една пълна лъжица от плънката,


и прехлупвам, като запечатвам с вилица ето така. Хубаво е тестото да ни е по-сухо, за да стане наистина хрупкаво.


Пържа в загрятото олио до златисто от всяка страна,  


а след това изваждам и отцеждам върху кухненска хартия. 


След приготвяне чебуреките не са мазни, макар и слънчевите лъчи вчера да им придадоха доста лъскавина ;) Затова пък апетитът още повече ни се засили от гледката !


И преди да ви пожелая сладък ден, който ще бъде, ако го завършите и с тази вкусотия, да ви поканя отново да ме подкрепите в гласуването за избор на публиката в наградите на Блоговодител. Може да гласувате в една или всички категории, но ако изберете втория вариант, можете да спечелите награда :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 14 март 2016 г.

Свински пържоли с гъби и топено сирене в йенски съд / Pork chops with cheese and mushrooms


Ето, че вече преполовихме и март месец. Днес започват и Великденските пости, и макар да съм подготвила вече и няколко постни рецепти, за днес вече съм решила, че ще се подкрепим с малко месце за началото на седмицата. Не всеки пости, а в блога трябва да има рецепти за всеки!


След излелия се напоследък дъжд, идеята за нещо с гъби ми дойде почти естествено, а пък имах и малко топено сирене в хладилника и ето така се появиха тези вкусни свински пържолки с топено сирене и гъби.


Чудесна седмична вечеря - идеална и за днес, затова няма да ви бавя много с обяснения, а ще ви кажа как бързо и лесно да си я приготвите:
Необходими продукти:
3-4 свински пържоли 
1 голяма глава лук
100 г печурки
100 г топено сирене (моето бе пушено) 
100 мл бяло вино
60 г масло
сол/ черен пипер
магданоз


Започвам като в тавичка/ йенски съд нареждам на дъното нарязания на кръгчета лук.


Отгоре подреждам пържолите (аз ползвах вратни), овкусени със сол и черен пипер.


Слагаме нарязаното на шайби топено сирене, а отгоре и гъбите, поръсени с малко нарязан магданоз.


Заливам с бялото вино, а след това  и разтопеното масло.  


Слагам капака на съда и пека първоначално 200 градуса, докато заври, а след това намалявам и пека продължително на слаба фурна, докато месото се изпече и стане крехко.


Гарнирах ястието с малко картофена салата, но вие можете да изберете да го поднесете с ориз или дори без гарнитура.


Добре си му хапнахме у дома, сочни и ароматни пържолки, а ако на вас ви допада идеята - ще се радвам да ги опитате и вие. Ако ви харесват моите месни рецепти, можете да ме подкрепите в категорията
- Крилце или кълка (Най-добър блог с рецепти с месо и дивеч) ( гласувайте тук)на Блоговодител, като дадете гласа си за мен. Ако смятате, че всичките ми рецепти заслужават подкрепа, гласувайте за мен и в другите категории, в които съм номинирана:


А на вас пожелавам една по-слънчева, усмихната и винаги вкусна седмица! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 11 март 2016 г.

Торта "Добуш" / Dobos Torte / Dobos Cake


Хубавите поводи трябва да се отбелязват! Проблемите и спънките не са малко в  ежедневието ни, а пък тях никога не пропускаме да ги преживеем - къде с ядосване, къде с рев, къде с някоя цветуща дума. Затова пък веселите поводи трябва да получат същото внимание и да ги ценим и отбелязваме - като рождените дни например.

Днес моята по-брадата  половинка има такъв ден (той го има всяка година по принцип :) досега не е пропускал, за което съм благодарна на Один) и му пожелавам от все сърце да бъде най-вече здрав - физически и психически (това второто е малко изтървано вече, ама карай), да бъде винаги толкова смел и упорит и да постига целите си и мечтите си. Да се гордее със себе си, да гради живота си спрямо своите представи за добър такъв и да бъде един  щастлив и пълноценен човек. 

Честит рожден ден, бесен мой викинге! 


Както си ме знаете, няма да пропусна повод да направя торта, а пък имам ли специален повод - ще направя специална торта! Такава е и днешната класика - торта "Добуш". Всеки, който има сладък зъб и е в разцвета на процеса за развиването на кулинарните си умения в тази област, трябва да направи някои задължителни торти и това е една от тях. Време беше да се появи в страниците на моя блог.
И тази торта носи името на своя създател - унгарецът Йозеф Добуш. Изключително семпла, но елегантна торта, която ще ви спечели с тънките си блатове и нежен, шоколадов крем, с лек алкохолен аромат - мнооого подходяща за мъже :)


И ако смятате, че моите торти и сладкиши са ви любимите, а защо не и тестени изделия и меса, не пропускайте да ме подкрепите в тазгодишните награди на Блоговодител като дадете гласа си за мен в следните категории:
И така, да преминем към рецептата, която адаптирах от тук:
Необходими продукти:
За блатовете:
6 бр. яйца
120 г пудра захар
120 г брашно
30 г масло

За крема :
300 г масло
150 г пудра захар
5 с.л. какао
160 г тъмен шоколад
2 с.л. ром (или есенция) 

Карамел:
150 г захар
2 с.л. вода

Още:
 кокос или млени ядки за украса

Започваме като отделяме жълтъците от белтъците. Прибавям пудрата захар към белтъците 


и разбивам на сняг.


През това време разтопявам маслото и го прибавям на тънка струйка към жълтъците, които разбивам с телена бъркалка.

            

Прибавям жълтъчената смес на порции към биещите се белтъци, а след това изключвам миксера и започвам да прибавям, постепенно пресявайки брашно и бъркайки внимателно с шпатула или дървена лъжица.


Трябва да запазим възможно най-добре въздушността на тестото. Покривам дъното на шест малки тавички с диаметър 20 см с хартия за печене и започвам да разпределям от сместа.

         

При мен се падаха по около два такива черпака на блат.


Пека блатовете в предварително загрята фурна на 160 градуса до розово. не им трябва много време, за това ги наблюдавайте и веднага пъхайте следващата порция :)
Докато блатовете се охлаждат, се заемам с крема. Слагам шоколада на водна баня да се разтопи.


През това време в купа слагам маслото, което е на стайна температура, какаото и пудрата захар


и разбивам с миксер. Прибавям и разтопения шоколад и бия отново. Прибавям аромата - ром, есенция или...


...аз избрах тази много приятна ромова захар.


Тортата сглобявам по следния начин.  Отделям един блат настрана за украса.
Слагам съвсем малко от крема на дъното на чинията, след това залепвам върху него блат, за да не се плъзга. Започвам да редя - блат, крем, блат,


и така докрай. Измазвам и отвън с крема и си заделих съвсем малко от него за украса после.


Облепих страните с малко кокосови стърготни, но вие можете да ползвате и млени ядки по избор.


Карамелената украса правим като в касерола слагаме захарта и водата и оставяме захарта да се разтопи. От време на време само раздвижвам сместа в кръг, с помощта на дръжката, без да бъркам вътре. Оставям захарната смес да поври, докато получи хубав златен цвят.


Оставяме я за няколко секунди настрана, за да спаднат балончетата и карамелът да се избистри. Нарязваме заделения блат на парчета, но аз избрах да не го правя чак до край. Така няма да се мърдат, когато изливам сместа върху тях. Разпределям равномерно (внимавайте, много е горещо) и когато тръгне да се втвърдява, ги нарязвам докрай. Работя върху силиконова подложка и решетка.


Ако изпечете блатовете предната вечер (както направих аз), можете да направите и тази стъпка, а на сутринта да ви остане само сглобяването и украсяването.


Получи се една изключително деликатна торта, тъй като блатовете й са като бишкотени, а кремът - пухкав и много ароматен.


Разбира се и тук ще напомня, че всички торти с масло в основата на техния крем задължително се консумират на стайна температура, затова изваждайте тортата поне половин - един час преди това от хладилника. В противен случай, ще ви се стори суха.



А тази торта в никакъв случай не е такава, затова не пропускайте да я опитате в пълния й блясък!


Ние го направихме, а сега прехвърлям щафетата и на вас! Желая ви един сладък, макар и по-кратък уикенд! Не пропускайте малките хубави неща в живота (като тортите например) и се усмихвайте!
А на моето момче още веднъж - Честит Рожден Ден!

п.п. Гласувайте :)


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...