Ей, в такова време знаете ли какво ми се прави - нищо! А нищо в работен ден е малко невъзможно, но виж след това, е напълно изпълнима задача. Като например, че и тази вечер, както и много други подобни, мързеливи, дъждовни дни, ще си приготвя любимата бърза вечеря - крок мосю. Става за има- няма 15 минути, а върви чудесно с филма "It`s complicated" / "Не лесно", от където е и рецептата.
Така...познахте! Това е поредната кулинарна вкусотия, която е вдъхновена от някой филм и реших, че днес е идеално време да го опитате, ако не сте имали възможност да го направите досега.
Едва ли има друга сцена в киното, в която някой да възкликва толкова въодушевено за един печен сандвич, от тази, в която Алек Болдуин забелязва, че бившата (Мерил Стрийп) е направила такава вечеря не за който и да е било друг, а за конкуренцията (Стив Мартин).
Това сладко филмче често пускам за фон, когато готвя, тъй като освен много настроение и смях, ми носи голямо кулинарно вдъхновение.
В него Мерил Стрийп играе собственик на пекарна, която започва афера с бившия си съпруг, с който са разведени повече от 20 години, и той вече е женен за доста по-млада жена.
Комичните случки не са една или две, свързани с терзания за редно и нередно, пушене на доста силна трева и странното усещане да имаш афера с мъжа, с който едва си успявала да седиш в една стая.
Освен невероятната актьорска игра, тук можем да се насладим и на много други сладки моменти - като гледката на перфектната кухня, постъпково правене на кроасани, ароматна вечеря от крок мосю и лавандулов сладолед с мед и една чудесна, голяма и с лъскава глазура шоколадова торта.
И тъй като се познавам, скоро време ще ме засърбят ръцете и ще пусна всичките рецепти от листата, но като гледам през прозореца, днешният ден определено е за Крок мосю. Този вкусен френски сандвич отново има много вариации, но аз си избрах тази рецепта, която бе толкова вкусна, че така и не ме кара да опитам друга. И като други, и тази представих на майка ми за дегустация (като я гледате колко е слаба, ще си помислите, че я храня с арсен, а всъщност яде за трима). И тя като мен се влюби в него и често ме кара да го правя. Тайната тук е чудесният домашен сос бешамел със задължителните елементи за овкусяване.
Препоръчвам да използвате хубав, качествен кашкавал - аз имах още от този, който си донесох от Холандия, но вие можете да купите всякакъв по желание - чедър, грюер, гауда или др.
И така..да преминем към рецептата, но преди това да ви помоля да гласувате за моя блог в годишните награди на Блоговодител! Ако смятате, че моето местенце заслужава признание в следните категории, ще се радвам да получа вашия глас тук:
А ето и рецептата:
4 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
сол, черен пипер, индийско орехче
1 с.л. дижонска горчица
4-8 филии хляб (зависи от желаното количество сандвичи)
4-8 парчета кашкавал
месо на слайсове: шунка, свинско филе
Започвам като в тиганче слагам две супени лъжици масло да се разтопят.
След това прибавям брашното и разбърквам на кашичка,
която оставям съвсем леко да се запържи.
Прибавям млякото и останалите подправки като горчицата, индийското орехче, черния пипер и солта.
Готовият сос трябва да изглежда така.
Взимаме четири (може и повече) филийки хляб и ги намазвам хубаво от външната страна с останалото масло, както и тавичката, в която ще ги печем.
Отвътре намазвам хубаво със соса ето така,
а отгоре нареждам от филето и кашкавала (слагам дебели парчета кашкавал, нищо, че това на снимката тук не изглежда така, то бе само първото от няколко :))
Захлупвам филийките и пъхам да се пече в затоплена на 200 градуса фурна за няколко минути.
Маслото придава златиста и ухайна коричка отвън, а сосът в сандвича ще ви накара да се разтопите като кашкавал от удоволствието на вкуса :)
Опитайте още днес и се убедете сами! Скоро ще сте си у дома и няма по-подходяща вечеря, с която да се поглезите, а защо не и в компанията на това приятно филмче!
Усмихнат ден, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!