понеделник, 21 декември 2015 г.

Коледно пънче ( Шоколадово руло) / Bûche de Noël or Christmas Log Cake


А пък аз, вместо подаръци като Дядо Коледа ще раздавам изпълнени кулинарни желания. Вече на няколко пъти ми писахте, едното писмо даже от днес от Ирина в Италия ( дай пет, Иринче:)) да ви кажа своята рецепта за лесно, вкусно, снежно, приказно и много шоколадово коледно пънче.
И тази рецепта и снимки са миналогодишни, но тогава не успях да ви се похваля с тази вкусотия! Ето, че вече Коледа чука на вратата и няма време за бавене!



Ако досега не сте поднасяли такава чудесия на масата, сега му е времето, защото е вид торта ( ама пък си е иначе руло), демек в пъти по-лесно за правене, но ефекта на десерта го имаме в пълен размер.


Съчетанието на супер крехък блат ( не е типичният за руло, който е по-плътен), с щедра доза шоколад, но пък от вътре ни изненадва свеж крем от сирена и малки черен шоколад. Аз ползвах шоколадовите капки, които продават в Кауфланд ( има и на други места), тъй като са много вкусни и се топят в устата, но вие можете да ползвате и ситно нарязан шоколад по желание. 
И без повече отлагане, ето и обещаната рецепта! 

За блата:
5 яйца
120 г захар
60 г брашно
30 г какао



За крема:
350 г сирене ( смеси от : рикота, маскарпоне, крема сирене )
50 г пудра захар ( може и повече)
40 г шоколадови капки ( нарязан шоколад)

За ганаша:
100 г шоколад
100 мл течна сметана

Жълтъците и белтъците се разделят. Разбиваме жълтъците с какаото и половината захар, до получаването на пухкав крем, а белтъците - с другата поливна захар на сняг. Започваме да прибавяме от белтъците към жълтъчената смес, разбърквайки, бавно и постепенно, като от време на време пресяваме и интегрираме брашното. Важното е да запазим въздушността на сместа. 


Така получената смес изсипваме в тавичка( приблизителни размери: 27см х 38см ), върху която сме сложили леко намаслена хартия за печене. Изравнявам сместа с шпатула.


Пъхаме блата да се пече на 150 градуса с обдухване ( предварително загрята фурна) за около 20-30 минути. 
Готовия блат е като дунапрен и лесно се отлепя от хартията. Обърнете го върху леко навлажнена памучна кърпа и навийте на руло.

                   

Приготвяме крем като в купа разбиваме сиренето, като аз ползвах тук 250 г рикота и 100 г крема сирене. Можете да замените някое от сирената с маскарпоне или да направите крема от други пропорции. Прибавям шоколадовите капки ( или начупен шоколад) и разбъркваме.


С този крем намазвам блата и завивам отново. Пъхам в хладилника за една нощ.


На следващия ден приготвям ганаша като за нула време загрявам течната сметана на колона, докато тръгне да завира. Махам от огъня и прибавям начупения шоколад. Почвам да разбърквам шоколада ( на ръка) в горещата смес, докато се разтопи и получа хубав шоколадов сос. Оставете леко да изстине и да се сгъсти. 


 Извадете студеното руло от хладилника и започнете да го заливате с ганаша. Студът бързо ще стяга пластовете шоколад. Направете шарки с вилица върху още мекия пласт шоколад, така че да имитира кора на дърво.


Отрежете предната част на рулото под диагонал на два пъти, така че да го изравните отново. Прикрепете едното парче отгоре, а другото отстрани, като можете да ги измажете изцяло с шоколад, или да имате по едно от двата вида, както аз съм направила.


Завършете с малко пудра захар за снежен ефект, малко червени плодове ( аз имам замразен червен касис, но и боровинки ще станат) и някое и друго стръкче розмарин или борови клонки.

И така...стъпка по стъпка се пренесохме в тази нежна зимна приказка! 
Весели празници, приятели! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

събота, 19 декември 2015 г.

Най-вкусните меденки / The Best Filled Honey Cookies



Много е хубава зимната сутрин! Макар да няма сняг навън, което понякога пък може да е доста полезно за дупето, можем да се насладим на спокойни разходки в не толкова студеното време, докато слънцето огрява лицата ни, или напича гърбовете ни, ако сме се цуцнали на някоя приятна пейка. 
Макар и почивен ден, и тази сутрин ми се наложи да изляза по-раничко, и да се насладя на "зараждането" на наближаващата коледна суматоха. 
Малки сергиики със сурвачки и коледни чорапчета, свещички и други украшения в цветове от рубин и злато.
Забързани господа се поздравяваха и споделяха, че излизат за подаръци за малките, за да отменят половинката. Възрастни дами правеха много сложна проверка на мандарините пред плод-зеленчука, а от дървените къщички в базарчето на центъра от рано се разнесе неустоимият мирис на скара - най-добрата ароматерапия според мен!
Не да съм се настроила за празниците, ами направо вече си празнувам, като не пропускам възможността у дома също да заухае я на печено месце, я на някой вкусен коледен десерт или дребни сладки. 


Сетих се, че е време вече да споделя така обещаната (от миналата година чак), рецепта за меденки. Тази рецепта е единствената и най-вкусната, която правя, и не бих променила нищо в нея. 
Толкова са нежни, мекички и истински! Така де, меденки по магазините колко щеш, но в  тях сякаш винаги има някакъв дъх на есенция, която ме кара да се чувствам все едно съм яла ароматизирана свещ.


Това е рецепта от тетрадката на мама и е време да заеме своето достойно място в  блога, тъй като вече й се начака чакалото.

Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
6 с.л. мед ( пълни)
1 ч.ч. пудра захар
1/2 пак. канела ( 5 г)
2-3 капки оцет
1 ч.л. сода
2 яйца
1/2 пак. масло от 125 г

За плънката трябват още:
1 ч.ч. прясно мляко
1 пак. масло от 125 г
1 ч.ч. млени орехи

Започвам като от изброените продукти замесвам меко тесто. Намаслявам си ръцете с олио и започвам да късам малки парченца от тестото, оформяйки топченца, които леко притискам. Редя в тавичка с хартия за печене, на един-два сантиметра разстояние едно от друго.


Пека в предварително затоплена фурна на около 180 градуса с обдухване (или 190 без). Меденките увеличават размера си при печене и когато започнат да придобиват лек, златно-розов загар, ги вадим. Слагаме следващата тава да се пече ( тук е добре да имате помощници:) )
Докато са още топли, меденките се издълбават, тъй като иначе се втвърдяват и е по-трудно, тъй като рискуваме да ги натрошим. Обикновено майка ми оформя следващите, а пък аз издълбавам вече изпечените. Запазваме трохите от издълбаването!


Трохите смесваме заедно с орехите, маслото и леко затопленото мляко и разбъркваме, докато получим плътен крем.
С него пълним меденките и слепваме две по две.


За шоколадовата глазура разтопявам един шоколад с една-две супени лъжици масло. Някои правят просто пръски по меденките, но у дома ги потапяме на половина, за да сме сигурни, че ще има достатъчно шоколад :)



Чудното на тази рецепта е, че с всеки изминал ден меденките стават все по-вкусни! Все повече поемат от крема и омекват, а хапнеш ли ги, те очаква най-нежната текстура за сладки, която някога ще опитате, комбинирана с прекрасния орехов крем. 


И тъй като тези снимки са от миналата година, но сега, сядайки да я описвам, си припомних и се размечтах за вълшебния им вкус, май няма да издържа и ще забъркам една порция. Но затова пък е събота и каква друга работа си имам. :)
Весели празници, приятели!

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




сряда, 16 декември 2015 г.

Пудинг сладки по три начина / Pudding Cookies three ways


Още щом попаднах на тази рецепта, на лицето ми се появи усмивка. Само каква лесна и достъпна идея за ароматни сладки с всякакви вкусове - банан, ванилия, шоколад, а защо не и карамел. Как не се бях сетила за това по-рано! Ако и вие искате нова рецепта за коледни сладки, без да присъстват задължителните канела и джинджифил, опитайте тази!  


Аз реших да ги направя с пудинг ванилия, като за първи път, но затова пък ги поднесох в три варианта - с топнати в шоколад връхчета, с пудра захар и изцяло залети в шоколад. От рецептата излизат много бройки, така че успяхме да напълним коледните буркани, а сутрин да подслаждаме чая или кафето с една-две от тези домашни сладки.
И тук реших да използвам миксера за направата на тесто, тъй като отново е на маслена основа и може да се размекне прекалено от топлината на ръцете. 
Но сега ще ви споделя всички трикове, ето и рецептата:
220 г брашно
120 г масло
100 г пудра захар
1 пак. пудинг 
2 жълтъка
2 с.л. прясно мляко

В купа пресяваме брашното. Добавяме пудинга ( използвах ванилия, но може да използвате всякакъв аромат), прибавям и останалите съставки. 


Разбивам всичко с миксера за няколко минути. ( Делимано имат много удобна приставка за този вид смеси)


Прави тестото много гладко, което е съществено за всяко бисквитено тесто.


За разлика от други бисквитени теста, това остава под формата на паста, което го прави лесно за нанасяне с шпатула върху формата ето така:



Минаваме с острата страна на шпатулата (или нож) през повърхността, като забираме излишъка и го връщаме към останалата ни смес, за втората порция сладки. Ако нямате такава тавичка за сладки, може да добавите още малко брашно и/ или пудинг, така че да направите тестото по-твърдо и да можете да ги оформите на ръка!



Пъхам да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса.


От тази доза излязоха общо 63 бройки, които разделих на три. Една част поръсих с пудра захар, друга - потопих връхчетата на сладките в разтопен шоколад с малко масло, 


а третата - потопих изцяло в шоколадовата заливка. 


У дома ухае на Коледа вече, а ако тези сладки ви харесват, почакайте да видите, когато ви споделя любимата ни семейна рецепта за пълнени меденки и джинджифилови сладки! 
Весели празници! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...