Представяте ли си, че в блога си нямам рецепта за руло. И на мен ми е странно как така се е получило, но сега забелязвам, че дори не съм успяла да пусна миналогодишната рецепта за коледно пънче. Ох, колко много рецепти чакат, а толкова малко време остава до началото на коледно-новогодишните софри. А планирането на менюто винаги става от рано, затова и моите предложения трябва да достигнат до вас на време. Днес обаче искам да си направя сефтето за рулата в блога с една много лесна и естествено вкусна рецепта ( оставаше и да не е :)) за пухкаво руло с пълнеж от шоколад и банан.
Комбинацията на шоколад и банан е толкова класическа като диня с мастика, но пък обичана и от деца. И ако вие искате да зарадвате малките през следващите почивни дни или пък лакомото дете в себе си, ви предлагам тази наистина лесна рецепта за десерт.
Но ето и необходимите продукти:
За блата:
5 яйца
1 ч.ч. захар
150 г брашно
За крема:
1 пак. шоколадов пудинг
500 мл мляко
2-3 с.л. захар
1 желатин
1/2 шоколад
Още:
3 банана
шоколадов ганаш за заливка
Започваме като разбиваме с миксера яйцата със захарта.
Прибавям постепенно от пресятото брашно. Миксерът на Делимано има специална приставка за тази цел, която улеснява този процес.
Готовата смес изсипвам в тавичката от фурната, която предварително съм застлала леко намаслена хартия за печене.
Пека блата на 170 градуса с обдухване, и тъй като е тънък, ще отнеме само няколко минути. Готов е, когато се зачерви и забучена в него дървена клечка излиза суха.
Още топлия блат обръщаме върху леко навлажнена кърпа, премахваме хартията за печене и навиваме на руло.
Захващаме се с крема. На котлона загряваме 400 мл от млякото и захарта, а останала част от млякото смесваме с пудинга на каша.
В чашка накисваме желатина в малко вода, докато набъбне. През това време млякото тръгва да завира и ние прибавяме пудинга, като енергично разбъркваме с телена бъркалка. Само за секунди кремът се сгъстява и го дърпаме от огъня. Прибавяме към него 1/2 шоколад и набъбналия желатин, докато е още горещ, и бъркаме, докато се разтворят напълно в пудинга.
Когато кремът поизстине, но не да бъде напълно студен, тъй като ще се желира и ще е труден да се нанася, започваме сглобяването на рулото.
Сложете рулото върху опаковъчно фолио. (Можете да премахнете кърпата, за да не се нацапа, но ако я прежалите, може и да ви е по-лесно при навиването.)
Разпределям крема върху блата, нареждам бананите и навивам на руло.
Тъй като кремът е все още течен, ще започне да излиза от краищата, но с помощта на опаковъчното фолио, ние ще го завържем "като бонбон", здраво и от двата края, и кремът ще остане вътре в рулото. Важното е да стегнем и да завържем рулото добре, така че да не нарушаваме формата му и да бъде колкото се може по-кръгло.
Пъхаме рулото в хладилника, да стегне за няколко часа.
Украсих рулото с малко още течен ганаш ( рецепта тук) и редица топящи се в устата коледни, маслени сладки ( рецепта тук)
Този десерт е най-вкусен директно от хладилника, когато вече изстуденият пудинг обгръща все още пресния и свеж плод, всичко завито в пухкаво одеалце от вкусен, дунапренен блат.
Опитайте и вие!
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!