Около мен има доста близки хора, които постят не само двата големи поста през годината, но и определени дни от седмицата. Толкова често ги гледам как успяват да си "хапнат" само с очи от поредната ми завиткана торта, че реших специално за тях да направя една завиткана и постна торта. Така де! Защо пък трябва постните десерти да изглеждат скромно!
Исках да видя изражението им когато им поднеса парче от нещо наистина изкушаващо, което могат да си хапват спокойно, защото е по правилата :), а е толкова вкусно, че на лицето им да грейне усмивка толкова голяма, колкото и очите дето вадят, когато гледат непостните десерти.
И така, запретнах ръкави и си направих мисловен списък с всичко, което мога да използвам за да се получи една сочна, много шоколадова и все пак лесна за изпълнение торта, с грабваща украса. И точно това се и получи накрая - много съм доволна!
Представям ви постна торта "Пуканка".
Така се случи, че в деня, в който я правих, направих и една друга (нова) рецепта за торта, която бе с далеч по-богати продукти. Познайте коя се изяде с по-голяма охота! Именно! Постното торте вкара в левия си джоб префърцунения десерт с невероятното си съчетание на наситено шоколадови, домашни блатове, свеж крем и хрупкави, шоколадови пуканки - всичко това в една хапка!
За блатовете за пореден път се доверих на чудесната рецепта на Дианка, която считам не само за една от най-талантливите български блогърки, но и кралица на постните рецепти.
Но ето и самата рецепта:
За блата:
1 1/2 ч.ч.брашно *
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. горещо кафе
1/4 чаша какао
1 ч.л. сода бикарбонат, загасена в 1 ч.л. ябълков оцет
1 прах ванилия, щипка сол
За крема:
1 пакет пудинг какао
3 с.л. захар
65 г маргарин за печене
За украсата:
1 пакет шоколадови пуканки
1 ч.ч. = 240 мл
Започваме като в купа смесваме съставките за блата и разбиваме с миксера до получаването на еднородна смес.
Изсипваме сместа в тавата от фурната (27см х 38см), върху която съм сложила леко намаслена хартия за печене. Изравнявам хубаво блата, а след това пъхам да се пече в предварително загрята фурна на около 170 градуса с обдухване.
Докато се пече, приготвяме крема ( гледайте колко лесно става всичко :) )
В купа слагам пудинга (аз използвах от марката на Кауфланд), а в друг съд на котлона слагам да заври 500 мл вода и три супени лъжици захар. Прибавям малко по малко от водата към пудинга, докато стане на кашичка. След това я прехвърлям към завиращата подсладена вода и разбърквам бързо, докато кремът се сгъсти.
Към готовия крем слагам около 65 г маргарин. Ползвам ето този от Лидл, който е идеален за постни десерти, тъй като е като масло, ама не съвсем, дет' се вика. Разбърквам го в горещия пудинг, докато се разтвори напълно. След това покривам с малко прозрачно фолио и го оставям да изстине.
Вече охладения блат разрязвам на три парчета, около 12 см ширина. Намазвам с крем между блатовете и измазвам тортата. За по-лесно слагах малко крем и го пъхах за кратко в хладилника, за да стегне и да ми е по-лесно сглобяването. Звучи като занимавка, но става по-бързо, отколкото си милите.
Върху измазаната торта наредих пласт от шоколадови пуканки, които можете да направите сами или да си купите готови.
Ще ви излъжа, ако ви кажа, че тортата е вкусна - тя е божествена! Баш като за пости :)
Ако и на вас ви се намира малко време днес, а пък вече постенето ви идва в повечко, спретнете това удоволствие и ви обещавам, постенето ще стане песен!
А аз ви пожелавам една много усмихната и успешна седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!