Ако досега устискахте да не палите печка, радиатор, политик или духалка при тия вече ниски температури, днес спокойно може да си направите сефтето и да запалите камината. Ами да - Димитровден е и се счита, че на тоя празник официално започваме да се запасяваме с дръвца за зимата, която вече пътува към нас. И докато дневните температури още се държат прилично, то сутрин и вечер няма никакво съмнение, че зимните празници са само след няколко седмици.
Днес Митковците и Митките имат повод да черпят и защо не с това: Тази неземно лека и пухкава Кадаифена торта, която ще накара и най-големия ви арх енеми да ви поиска рецептата :)
Аз пък я получих директно от дамата, която ме снабдява с най-пресния суров кадаиф Анита Ангелова, благодарение на която направих вече любимата на всички
Кюнефе и първенецът в класацията в рецепти с кадаиф -
Хрупкавите фунийки с крем.
Обичам да ми изпращат интересни рецепти и нямаше как да не опитам и тази, още повече, че е с любимия ми напоследък продукт - суров кадаиф. Това лято в Гърция опитах изключителен сметанов сладолед с парченца кадаиф в него и останах възхитена. Сега, когато разполагам с тортата, която има същия вкус, нямам търпение да я споделя с вас, но преди да премина към списъка с необходими продукти, ще отговоря на може би най-задавания въпрос в тези рецепти - откъде да си го набавите. Отговор: Поръчайте го от Анита
от тук и го получете направо у дома. Количеството е достатъчно да направите поне два десерта, но имайте предвид, че пресният кадаиф е нетраен продукт и е добре да го замразите, ако не го използвате веднага.
Ето и самата рецепта, като започваме със списъка с необходимите продукти:
300 г суров кадаиф
125 г масло
100 г млени орехи
7 с.л. захар
За крема:
1 литър мляко
4 с.л. брашно
7 с.л. захар
60 г нишесте натурално
2 бр. ванилия
1 жълтък
200 мл течна сметана
Още:1 пак. стабилизатор за сметана (по желание)
шам-фъстък и мед за украса
Приготвянето започваме с крема. За целта слагаме 800 мл от млякото със захарта на котлона да заври.
През това време в купа разбъркваме с телена бъркалка жълтъка, брашното, нишестето,
като прибавяме и останалите 200 мл мляко до получаване на еднородна смес.
Когато млякото тръгне да завира, я изсипваме към него, при непрекъснато бъркане, като скоро след това кремът е готов - лек и пухкав. Сложете двете ванилийки, разбъркайте и изсипете крема върху метален поднос. Покрийте със стреч фолио и оставете да се охлади напълно.
Когато кремът е готов, се заемаме с останалата част от рецептата, която няма да ни отнеме повече от 10-15 минути.
В тиган на котлона или пък в тавичка в печката разтапяме маслото със захарта, а след това прибавяме и кадаифа и орехите. Разбъркваме всичко хубаво, докато кадаифът стане хрупкав, леко карамелизиран и ароматен. Дърпаме от огъня.
Разбиваме сметаната с миксер Ако не е подсладена, можете да добавите малко захар на вкус. Аз реших и добавих пакетче стабилизатор за сметана, който можете да намерите в Кауфланд, но иначе го няма в оригиналната рецепта.
Прибавям към сметаната хладния крем
и разбърквам отново - получаваме щедро количество обемен крем - използвайте голяма купа.
Сглобяването на тортата става по следния начин:
Слагаме половината от кадаифа на дъното на избраната от нас форма за торта (аз използвах кръгла с размери 25 см в диаметър)
Изсипваме крема и завършваме отново с остатъка от кадаифа, изравнявайки го внимателно. Пъхаме тортата в хладилника за през нощта, а на следващия ден се радваме на ето тази гледка :)
Украсих с малко шам-фъстък, тъй като такава торта не се нуждае от пищна декорация.
Ето ги и моите бележки: Според мен тази торта ще бъде по-лесна да се реже на квадрати, ако се направи в по-дълъг, правоъгълен съд, тъй като кремът е наистина богат и рязането на хубави парчета не е невъзможно, но определено не е по моите стандарти за красота и практичност.
Можете да добавите желатин към крема, но според мен ще се промени традиционният вкус на този вид десерти, които залагат наистина на усещането за въздушност и лекота в кремовете.
Аз пък нали съм си умница, веднага реших да не се мъча с рязането на парчета и грабнах лъжицата за сладолед.
Сервирах тортата под формата на топчета, като загребвах щедро от двата пласта и крема, като всяко топче съдържа в себе си доволно количество крем, но и парченца от карамелизирания, запечен кадаиф. Мммммм.......
Ето как си припомних прекрасния летен сладолед с кадаиф...
Украсих с още малко шам-фъстък и мед, но майка ми предложи и шоколадов сироп (то тя и на пиле фрикасе може да сложи шоколад)
И така, за днешния Митко-ден, пожелавам весел празник и на всички други именици и ви черпя с вкусна кадаифена торта.
Заповядайте!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!