По принцип у дома сме хора на мръвката. Аз, например, мога да изкарам без сладко и тестено по-дълго, отколкото ми се иска, но месце трябва да име поне през един-два дена. Не бих казала обаче, че не консумирам и завидно количество зеленчуци под формата на салата, топла гарнитура или просто леко забърсани с тениската след като са току-що набрани от градината на баба.
Моята хищна мъжка половинка обаче е способна да хапва само и единствено месо, а зеленчуците трябва да бъдат майсторски камуфлажирани, за да може сакън и той да хапне нещо витаминозно!
Сега обаче, когато в моите лакоми ръце попаднаха тези бейби зеленчуци - част от най-новия асортимент в Метро, бях твърде решена да намеря рецепта, която да му хареса и да се наслади на предястие изцяло от зеленчуци. (Знам, и на мен ми звучеше невъзможно)
Преди да се захвана с експериментиране, реших да се поразровя за малко информация.
Научих, че в тези демо-версии на зеленчуците всъщност се съдържат между четири и шест пъти повече хранителни вещества (включително витамини C, E и бета-каротин), в сравнение с техните пълни версии :) Я, виж ти каква била работата!
Освен това са идеални за гарниране на ястия, тъй като представляват истинска наслада за окото в тези малки, симпатични размери, а пък се и обработват значително лесно.
И така, реших, че ще е добре да ги направя с възможно най-малка обработка, така че да запазят полезните си качества и ето, че се роди тази идея - сладко-киселки мини зеленчуци на фурна. Вижте само колко е лесно за приготвяне:
Набор мини зеленчуци (Аз разполагах с тиквички, патладжан, моркови, царевички, червено зеле и романеско)
5-6 скилидки чесън
1 пълна с.л. мед
1 ч.л. тъмен соев сос
светъл балсамиков оцет
сол на вкус
(може да добавите и щипка лют пипер на люспи)
Нарязвам зеленчуците по дължина така, че да запазим формата им. Нареждам ги върху фолио и отгоре овкусявам с нарязания на ситно чесън, мед, соев сос и сол.
Завивам във фолиото и пъхам във фурната да се запекат на 180 градуса. Тъй като зеленчуците са дребни, а аз исках да останат леко хрупкави, не ги пекох дълго.
Зеленчуците са вкусни и топли, но дори да изстинат, овкусявайки ги след това с оцета (още подправки по желание), се консумират като салата и са идеално предястие или гарнитура.
Опитайте я вие, а вече знаете и къде да ги намерите!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!