Онзи ден намекнах на Митко, че е време за есенни рецепти и макар вече в главата да ми се въртяха някои от сезонните плодове и зеленчуци, почти по навик го питах "Какво се яде този сезон?". Той с почти детска невинност ми отговори "Ами каквото има по гърба на таралежа". И с този очарователен бебешки отговор се пренесох мисловно през пъстрите картинки на букварите и книжките с приказките от детството, където есента определено пристигаше на гърба на таралежа под формата на гъбки, крушки и ябълки.
За мое щастие, две от трите неща, моят верен зеленчуков дилър - баба ми, ме бе снабдила няколко дни по-рано и разполагах с няколко вкусни, макар и не перфектни на вид круши.
Отдавна исках да направя десерт с круши, в който те да са звездата и това да се вижда, затова и не си дадох зор да ги крия!
С ръка на сърцето мога да ви кажа, че това е най-вкусният десерт с круши, който съм яла, и предварителната обработка на крушите ще направи и не толкова вкусните сортове да ви се сторят като излязли от захарна фабрика (не тая край София, де), като в същото време запазват невероятния си и уникален вкус на топлия и ароматен есенен плод.
Блатът е бъкан от шоколад и ако не се допече докрай (при ваше желание, разбира се), може да си имате нещо като голямо шоколадово суфле, което може само да ви накара да си го хапвате с лъжички, щедро гребвайки от горещата му сърцевина.
И тъй като съм известна с пословичната си щедрост, реших да плисна и една "кофа" шоколадов ганаш за украса...
Резултатът бе такъв, че почерпените от сладкиша се чудеха какъв е тоя толкова вкусен сорт круши, какъв е този сладкиш и защо, аджеба, е толкова малко?
И точно защото се получи супер вкусотия, бързам да я споделя възможно най-скоро с вас. Този път обаче искам да посветя този десерт на едно невероятно талантливо момиче - Мария Николова. Тя е сред моите читатели и ми е пращала едни от най-красивите снимки за рубриката "Моите рецепти -вашите творения". Сега вече е направила цял албум с такива рецепти и бе така добра да ми изпрати линк, който можете да погледнете и вие тук.
Не само умението, с което е пресъздала всичко, ме впечатлява, но съм изключително благодарна за милите думи, които е написала за мен и моя блог.
В крайна сметка и аз съм просто човек, който тихичко се надява да получи всеки път одобрението на своите читатели, а щом е придружено и с толкова любов, няма как да не ме зарадва много!
И както казах, бързам, бързам, време няма, ето я и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блата:
5 бр. яйца
150 г тъмен шоколад
120 г масло
100 г млени бадеми
120 г захар
20 г брашно
50 мл амарето (друг ликьор)
1 с.л. тъмно какао
1 ч.л. равна бакпулвер
щипка сол
За крушите:
5-6 бр. по-големи круши
750 г вода
150 г захар
сока на един лимон
1 ванилия
За украса:
Шоколадов ганаш:
100 мл течна сметана
100 г тъмен шоколад
Започвам с приготвянето на захарния сироп за крушите. За целта слагам в подходящ съд водата, захарта, една ванилия и сока на един лимон да заврят.
През това време обелваме крушите и с помощта на картофобелката (ако е като моята, иначе нещо друго остро, като търнокоп например) издълбаваме крушите като премахваме сърцевината и семките.
Поставяме обелените круши в сиропа, който дърпаме от котлона и ги оставяме там, докато приготвим блата.
Моите круши са по-дребни, затова сложих повечко - цели осем броя, но количеството сироп ще ви стигне за голяма бройка.
Блата приготвяме също много лесно. В купа слагаме сухите съставки - брашното, бадемите, захарта, бакпулвера, солта и какаото.
В друга купа, на водна баня разтопявам шоколада и маслото ето така:
Добавям една част от шоколада към сухите съставки и разбърквам.
След това чуквам едно яйце и разбърквам хубаво.
Така постепенно интегрирам цялата шоколадова смес и всички яйца - не отнема повече от няколко минути, тъй като всичко се разбърква на ръка. Накрая добавяте и алкохола. Аз използвах домашен смокинов ликьор.
Изсипвам сместа в тавичка с размери 24 см в диаметър, като на дъното предварително съм сложила хартия за печене, леко намаслена.
След това разпределям отгоре крушите.
Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути.
Накрая залейте с приготвения от затоплената сметана, в която сме разтворили начупения шоколад, ганаш.
( Рецепта за ганаша съм писала много, много, мнооого пъти ) :)
Накрая поръсих с малко филирани бадеми ...тъй като имах под ръка и се чудех какво да ги правя....Запекох ги за няколко минути в тефлонов тиган до получаването на хубав и апетитен златист цвят.
Не мога да ви опиша колко вкусно бе това шоколадово удоволствие! Блатът е тежък, сочен и много шоколадов, а от крушите се носи такъв аромат, че ми иде да се жертвам и да нацелувам таралежа за вкусната есен, която ми донесе!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!