Първият учебен ден идва! Даааа, чисти и спретнати, със свити сърца (главно от мъка, не от вълнение, да не се лъжем) хиляди ученици ще започнат учебната година. Нюзфийда ще се затрупа със снимки от първия учебен ден, ще има много ретуитвания с #coolforschool и разбира се няма как да пропуснеш да се check-неш от даскалото, щом така и така си се разходил до там.
Сигурна съм, че много деца ще спазят традицията и ще подарят цветя на учителите си, макар че може голяма част от тях да са само постове от снимки на тяхната стена, но хей, и това си е жест. :)
Но за мен няма лошо човек да бъде в крак с времето, защото по-лошо е да си обременен със закостеняло мислене и архивна идеология, което в днешно време за съжаление е най-голямото оръжие срещу свободата и развитието на човека. (само вижте новините)
За това се радвам, че много млади и надявам се все още свободни умове ще прекрачат прага на първото място за тях, което е посветено на това те да развият възможностите си и интелекта си, да тестват идеите си, да спорят и да се борят за това, в което вярват, носейки със себе си духа на новото време, а аз вярвам, че има още много учители, които с удоволствие ще се радват на тази будна компания!
Моите спомени от училище, като при повечето хора, са смесени - там срещнах най-добрите си приятели (и до днес), няколко неприятни хора (и до днес), най-вдъхновяващите учители и такива, които преподават химия без да могат да изравнят и едно уравнение (това е само един от многото примери за некадърност), много смях и много тъга, много добри решения и някои не дотам добри решения :)
И макар българската образователна система определено да не е най-доброто нещо, в което може да попаднеш, то пак има шанс да извадиш правилните изводи и от не толкова приятни ситуации!
И така, както едно хубаво мислене преобръща света ни с караката нагоре, смятах, че е идеално да направя точно един такъв тематичен десерт за този невероятен обрат в живота на малчуганите, които започват училище за първи път утре.
Освен, че е лесен като детска игра, той се прави супер бързо и можете да използвате повечето сезонни плодове, които имате под ръка - любимият ми обърнат сладкиш на мама:
"Не съм го казвал преди, но пак ще повторя"*, майка ми винаги го сиропира, но тъй като у дома го ядем със сирене (казвала съм ви, че тук всичко се яде със сирене), го оставих пухкав, както печката го е "родила".
*учителски бисер
Ето и рецептата:
Необходими продукти:
100 гр краве масло
4 яйца
1 ч.ч. захар (плюс малко за поръсване)
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 пак. бакпулвер
сини сливи
Използвам за мярка чаша с вместимост 200 мл. Разбивам яйцата със захарта до получаването на пухкава смес.
Добавям пресятото брашно, бакпулвер и ванилията до получаване на средно гъсто кексово тесто.
Нарязвам сливите на резенчета (броят им зависи от големината им и големината на избраната от нас тавичка)
Аз избрах тавичка с диаметър 25 см, като на дъното поставям маслото с една-две лъжици захар и слагам във фурната да се разтопи.
След това изваждам и нареждам сливите в избрана от нас фигура. Тестото е достатъчно да се изпече и в доста по-голяма тава, като ще стане по-тънко, но ще можете да използвате още повече плод.
Поръсвам съвсем леко със захар отгоре, а след това изсипвам и кексовата смес.
Пъхам отново във фурната и пека за около 40 минути на 170 градуса. Проверявам с дървена клечка дали се е изпекъл добре.
Добре е да се остави поне пет минути да изстине, след което се обръща в подходяща чиния.
Аз почти никога нямам това търпение и го обръщам веднага, като, ако ви остане някое плодче по тавичката, не му се косете, а го върнете на мястото :)
Тук пак да кажа, ако искате по сочен десерт, можете да го сиропирате, докато е още топъл, с компот или сироп по желание. Ние у дома го оставяме с невероятната му дунапренена консистенция, семпъл вкус, обогатен единствено от невероятния аромат и сок на вкусните сливи.
Опитайте и вие...направете деня си по-сладък, за да имате сили да направите и живота си наистина необикновен!
п.п. И ако смятате, че съм добра в това, което правя и искате да ме подкрепите, може да го направите и без пари ( не, че отказвам), но както знаете, тази 2022 година съм номинирана за Инфлуенсър на България в категория Храна ( Food) от @thehashtagawards_bg ! Да, това са съвсем нови за мен награди, но отново ще имам нужда от вашата подкрепа, защото след две години пандемия и тотална изолация от "сцената", такова признание значи много ! Много ще се радвам, ако ме подкрепите с гласа ти на този адрес:
изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
необходимо е да се гласува във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и за някого от останалите категории !
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!