петък, 4 септември 2015 г.

Бързо хлебче с шест съставки / Easy Bread with 6 Ingredients

 

Тъкмо се чудех коя от вкусните та по-вкусни рецепти да ви споделя днес и изведнъж се сетих - съвсем забравих да ви кажа рецептата за това толкова апетитно хлебче, по което ви останаха очите от рецептата за печения чесън. Някои от вас даже ми писаха да ме подсетят, та нали обещах, ама аз се отдадох на летен релакс и съвсем забравих и обещания и всичко - като политик след избори. И защото все пак, за разлика от тях, аз имам опомняне, ето я и нея:
Бързо хлебче с шест съставки



Рецептата за това супер лесно хлебче е подходяща точно за сега, защото освен, че в тая жега всичко може да бухне за нула време (аз така си обяснявам, защо през лятото си мислим, че сме дебели за плажа), ами е и идеалната седмична вечеря. Какво по-лесно и вкусно от малко току-що изпечен хляб, гарниран със салата от много сочни домати, лук и сирене. 
Ако и вие се замисляте, дали пък днес да не пропуснете мръвката и да забъркате едно бързо хлебче от само 6 съставки, то ето и рецептата за него.
Необходими продукти:
1 пак. суха мая
1 ч.л. захар
3 3/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. прясно мляко (може да се замени с вода)
1/8 ч.ч. зехтин
1/2 с.л. сол

Още: морска сол, розмарин

Прибирате се у дома, сваляте си обувките, дрехите до приемливо за околните ниво (ако живеете сами то може да стигне и само до гащи), измивате ръцете и слагате в купичка млякото. Затопляте го леко в микровълновата, а след това прибавяте към него маята и захарта. Разбърквате и оставяте да шупне.
През това време в тавичка пресявате брашното, слагате солта и прибавяте вече шупналата мая.


Добавяте зехтина и набързо омесвате меко, но нелепнещо тесто. Слагате го в намаслена купа, покрито с кърпа и оставяте да втаса. Обикновено ще ви отнеме около час, ноооо...в тези жеги няма да ви отнеме повече от 30 минути.


Докато го "чакате", се пльосвате на дивана, вдигате отеклите през работния ден крака и почвате да си преглеждате я телефони, я таблети, телевизори, мелевизори и всичко, което си мислим, че правим само пет минути, а накрая се пулим кое време е станало. Ами със сигурност поне половин час е минал и отиваме да си видим тестото.

Готово и пухкаво като оформяме по желание. Аз - по-плосък вариант, за да се изпече по-бързо :)

Преди да го пъхнем в горещата фурна (около 200  градуса), го намазваме леко със зехтин и поръсваме с морска сол и парченца пресен розмарин. (По това време може вече и да сме си налели чаша изстудено бяло вино)


Докато хлебчето се пече, пак за има-няма 20 минути правим салата или режем мезета, но определено вече сме си налели чаша студено бяло вино (или там, който каквото предпочита).

Топлото хлебче слагаме на поднос с останалите продоволствия, които сме избрали за гарниране, и пак се отправяме към дивана, в компанията на гореспоменатата чаша. Ами да, това ще е моята вечеря днес..:)
А, вашата ?


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

вторник, 1 септември 2015 г.

Торта Къртичина / Mole Cake


Какво лято само! За човек, който няма думи да опише какво се случи, ще използвам завидно количество такива, но трябва да дам някакъв отчет за внезапното ми изчезване. Най-сетне, разгеле, след около пет годишни опити, напъни и множество проляти сълзи успях да сбъдна мечтата си да замина за скандинавските страни. Това не беше просто почивка, това беше едно завръщане "у дома", защото моето сърце винаги е било там! 





Вие не можете да си представите колко пъти съм събирала багажа за това пътуване, само за да се озова с куфара в ръце и пръст в г.., защото всички възможни катаклизми, проблеми и гадории, които можеха да се случат тия години, се струпваха баш тогава! Стигаше се до момент, в който самото наближаване на датите ме караше да се оглеждам честичко зад гърба.

След третата година се държах все едно вече ми е все тая дали ще стане (нищо, че куфарът все така си оставаше в коридора), сякаш за да заблудя съдбата и да стане от самосебе си. 
Чувствали ли сте се така?

Ето защо, сега, когато нещата се получиха, аз още не мога да повярвам....

Беше толкова вълшебно, пълноценно и обогатяващо преживяване, че имам чувството, че виждам живота около мен през супер нова видео карта - няма такава графика и такива цветове просто! :) 


Смятам да ви разказвам по-подробно на части в различни публикации, посветени на скандинавската кухня, която имах възможност да опитам..макар, че опитам не е най-подходящата дума! по-скоро унищожавах всичко, което имах по-пътя си :)

След голямото северно пътуване, се отправих към Холандия, прекарах известно време със сестра си и си направихме пътуване до Париж, за което вече ви разказах малко. Беше толкова забавно време, че дори фактът, че паднах по най-идиотския начин по стълбите в къщата й една сутрин, оставяйки ме не само с наранено достойнство (повярвайте ми), не ми развали настроението. Ама като ви казвам, че паднах, говоря за едно огромно падане от първото стъпало на втория етаж до последното, с липса на каквато и да е било грация, оставяйки ме да се чудя от къде тази моя пластичност да не знам къде ми е крака, къде ръката, къде...други неща, дето се казва. 






След като се прибрах, заминах на море, където отпразнувах и рождения си ден подобаващо за възрастта ми - с водни пързалки и мелба! Тук е моментът да благодаря отново на всички, приятели, които използваха всички възможни телекомуникационни похвати да ме издирят и да ми честитят празника - Остаряването never felt better! (Много мерси на Виолета Иванова, Мария Николова, Боряна Томова, Кирилка ЙордановаMilena KrushevaTzvety RoussimovaIlijana TimtchevaМима ПетроваLiliq DimitrovaIrena MaximovaНели ВасилеваElti , На Сашо Майка Му и всички други, които писаха на страничката) Моите приятели и роднини няма да ги споменавам - те са длъжни, аз как пиша и се обаждам за техните :))

И така след толкова много приятни емоции, последната хубава новина, която ме посрещна, баш като подарък за рождения ден е, че блогът ми е номиниран за най-добър блог за торти, в Годишните награди за кулинарни блогове на Блоговодител! Дали ще спечеля - не знам, но със сигурност се чувствам щастливка, че съм номинирана, защото и през ум не ми е минавало, че ще деля категория с такива невероятни и талантливи кулинари! 
По този повод, разбира се, нямаше как да не спретна една торта - напълно в тон с темата! Пък и си мисля, цяло лято ви оставих да сте фини на плажа, време е да се подготвим за идващите по-студени климатични условия, защото не искам да се разболеете и залинеете :)
Реших да спретна една много, ама много лесна торта, идеална за лятото - с много плод, в случая банани, много крем и повече от достатъчно шоколад - Торта "Къртичина".

Ето и рецептата:
За блата:
4 яйца
150 г захар
100 г брашно
50 г царевично нишесте
2 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилия



За крема:
300 мл течна сметана за разбиване
1 пак. фиксатор за сметана
5 с.л. пудра захар
100 г шоколад
1/2 пак. желатин (не е задължителен)
6 банана

Започваме с приготвянето на блата. Започваме като разбиваме белтъците със захарта на сняг.


Бъркайки с миксера, прибавяме един по един и жълтъците. 
В купа смесвам какаото с брашното, бакпулвера, ванилията и нишестето. Прехвърлям цялата смес в сито и пресявайки постепенно, интегрирам съставките в яйчената смес.

                 

Изсипвам получената какаова смес в тавичка, която предварително е намаслена и съм сложила хартия за печене на дъното. Диаметърът на използваната от мен тавичка е около 24-25 см.


Пека блата в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около половин час или докато забита в него дървена клечка излиза суха.
Готовия блат оставям да се охлади напълно, след като го издълбавам в средата, оставяйки малък борд отстрани ето така:

              

С издълбаните трохи ще покрием тортата отгоре, затова ги заделяме в купа. 
Захващаме се с крема.


За целта разбивам сметаната с пудрата захар, и когато стане пухкава, добавям и фиксатора за сметана. Фиксаторът ще ви помогне достатъчно за стабилизиране на крема, затова може да използвате или него или желатин, но аз реших да се презастраховам и сложих и половин пакетче желатин (разтворен леко във вода и затоплен на водна баня според указанията на опаковката).

           

Към вече разбитата сметана прибавям и нарязания на ситно шоколад и разбърквам крема добре.


В издълбаната торта нареждаме целите банани, като аз пропуснах, защото се заплеснах нещо, но ви препоръчам да сложите малък пласт от крема и на дъното. Може също така и да сиропирате тортата с течност по желание, ако искате да е по-сочна. Аз следващия път определено така ще направя!



Разпределяме остатъка от крема отгоре

    
образувайки лек купол ето така.


Покриваме отгоре с трохите от блата, така че да заприлича на пръст. Все пак се казва торта "Къртичина", защото трябва да прилича на дупка от къртица.



За щастие, няма нищо общо с това на вкус, а е една много лека, лятна торта, която можете да хапнете без особени угризения, тъй като не е никак тежка.


Надявам се да ви хареса, а пък следващата рецепта е точно зад ъгъла, така че не затягайте коланите прекалено :)
Усмихната седмица, приятели!

P.s. Липсвахте ми!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 10 август 2015 г.

Шоколадов тарт с малини и карамел / Chocolate-Caramel Tart with Raspberries


Ама че хубаво лято! От един месец не съм се спряла да пътувам, а ако има нещо, което обичам повече от храната, то това е да пътувам и да опитвам нова храна :) За последния месец успях да сбъдна една от големите си мечти, а именно да направя голямо прекосяване на Скандинавието, а този уикенд успях да си разходя Д-то дори до Париж. И докато за първата ще ви разкажа подробно след като се прибера в България, за втората мога да ви споделя още сега, че бе изключително специално за мен преживяване. За първи път от много години със сестра ми хванахме пътя, далеч от половинките, семейството и всичко, и се отдадохме на some sister time together :)


Освен че се насладихме на приятните разходки сред чудесните ле паркове и льо забележителности на града, не пропуснахме да опитаме от местните специалитети - като кроасани, охлюви по бургундски, макаронс и чаша хубаво бяло вино.... на полянката пред Айфеловата кула :) 
Tout simplement divin! 

И защото знаете, десертите са ми силната страна ( и по-скоро слабото място :) , защото никога не казвам "не"), реших да проуча конкуренцията, за да "крадна" една-две идеи за предстоящите рецепти! 



Ех, вдъхновение да искаш в Париж!

 

И след като окото ми грабнаха сладките тарталети, се сетих, че имам точно такава рецепта за вас, която си чакаше реда от няколко седмици!
Приготвих я малко преди да замина, защото знаех, че няма да имам време да готвя тук, но не исках да ви оставям гладни и жадни, и то точно в сезона на прекрасните свежи и ароматни плодове :)
Затова днес ви предлагаме една наистина много лесна рецепта за шоколадов тарт с карамел и малини, последните от които произведени и набрани от най-добрия ми снабдител с качествени биопродукти Едноличен търговец "Баба ми" АД.


Уверявам ви...ще се насладите на един наистина, ама наистина богат на вкусове десерт!


А сега и ще се убедите, че освен лесна, тази рецепта е и донякъде мързелива, затова ще стане любима на по-практичните от нас :) Но ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
240 г шоколадови бисквити (може и обикновени)
3-4 с.л. какао (по желание за по-наситен шоколадов вкус) 
Около 100 г масло
1/2 консерва сгущенка / дулце де лече
100 г шоколад
100 г течна сметана
малини

Започваме с направата на коричката. За целта използвах какаови бисквити с шоколадова заливка, но вие може да използвате всякакви. Ако използвате обикновени чаени бисквити, сложете повечко какао, а ако се спрете на моя вариант, можете да го пропуснете. 


Смелете бисквитите в блендер или ги начукайте в хаванче, може да използвате и стария метод с "разточването" им върху хартия с помощта на шише :) Няма значение от метода, важен е крайният резултат да са ситно смлени бисквити.


Харесва ми, че при избраните от мен бисквити има малко глазура, която помага още малко за влажността на крайната смес.  Така при мен трохите поеха само още около 100 г масло, но вие се подгответе с поне още 20-25 грама отгоре за всеки случай.
След като прибавим маслото, бисквитената смес трябва да бъде достатъчно влажна така, че да можете да оформите коричката на тартата, като я притискате към формичката с помощта на лъжичка или пръсти. (Сместа трябва да остане леко ронлива, но не и суха. Когато я стиснете в дланта си да остава във форма, и да не се разпада.)
Аз използвах формичка с размери 35 см х 12 см


Готовата коричка изпекох във фурната за около 10 минути на температура 180 градуса.
Коричката става по-пухкава и единна :)
Щом се охлади, я намазваме с половината консерва от карамела (сгущенката) и пъхаме за кратко в хладилника.


През това време приготвяме ганаша, като затопляме сметаната на котлона, до степен на кипене. Махаме я преди да закипи и прибавяме начупения на дребно шоколад. Бъркаме, докато сметаната го разтопи и се получи плътен шоколадов сос. Оставете го съвсем за няколко минутки да се охлади, а след това го изсипете върху тартата.


Нареждаме отгоре малините..и `айде пак в хладилника :) 


Преди сервиране поръсете с пудра захар или какао!


Разрежете тартата, докато е още хладна, така че ще може да се насладите на постепенното отпускане на карамела и шоколада.


Блокчета неустоимо удоволствие от пластове - сладък карамел, леко горчив шоколад и завършек - свежи и тръпчиви малини!

Mmmm....Très Bien



Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...