Какво лято само! За човек, който няма думи да опише какво се случи, ще използвам завидно количество такива, но трябва да дам някакъв отчет за внезапното ми изчезване. Най-сетне, разгеле, след около пет годишни опити, напъни и множество проляти сълзи успях да сбъдна мечтата си да замина за скандинавските страни. Това не беше просто почивка, това беше едно завръщане "у дома", защото моето сърце винаги е било там!
Вие не можете да си представите колко пъти съм събирала багажа за това пътуване, само за да се озова с куфара в ръце и пръст в г.., защото всички възможни катаклизми, проблеми и гадории, които можеха да се случат тия години, се струпваха баш тогава! Стигаше се до момент, в който самото наближаване на датите ме караше да се оглеждам честичко зад гърба.
След третата година се държах все едно вече ми е все тая дали ще стане (нищо, че куфарът все така си оставаше в коридора), сякаш за да заблудя съдбата и да стане от самосебе си.
Чувствали ли сте се така?
Ето защо, сега, когато нещата се получиха, аз още не мога да повярвам....
Беше толкова вълшебно, пълноценно и обогатяващо преживяване, че имам чувството, че виждам живота около мен през супер нова видео карта - няма такава графика и такива цветове просто! :)
Смятам да ви разказвам по-подробно на части в различни публикации, посветени на скандинавската кухня, която имах възможност да опитам..макар, че опитам не е най-подходящата дума! по-скоро унищожавах всичко, което имах по-пътя си :)
След голямото северно пътуване, се отправих към Холандия, прекарах известно време със сестра си и си направихме пътуване до Париж, за което вече ви разказах малко. Беше толкова забавно време, че дори фактът, че паднах по най-идиотския начин по стълбите в къщата й една сутрин, оставяйки ме не само с наранено достойнство (повярвайте ми), не ми развали настроението. Ама като ви казвам, че паднах, говоря за едно огромно падане от първото стъпало на втория етаж до последното, с липса на каквато и да е било грация, оставяйки ме да се чудя от къде тази моя пластичност да не знам къде ми е крака, къде ръката, къде...други неща, дето се казва.
След като се прибрах, заминах на море, където отпразнувах и рождения си ден подобаващо за възрастта ми - с водни пързалки и мелба! Тук е моментът да благодаря отново на всички, приятели, които използваха всички възможни телекомуникационни похвати да ме издирят и да ми честитят празника - Остаряването never felt better! (Много мерси на Виолета Иванова, Мария Николова, Боряна Томова, Кирилка Йорданова, Milena Krusheva, Tzvety Roussimova, Ilijana Timtcheva, Мима Петрова, Liliq Dimitrova, Irena Maximova, Нели Василева, Elti , На Сашо Майка Му и всички други, които писаха на страничката) Моите приятели и роднини няма да ги споменавам - те са длъжни, аз как пиша и се обаждам за техните :))
И така след толкова много приятни емоции, последната хубава новина, която ме посрещна, баш като подарък за рождения ден е, че блогът ми е номиниран за най-добър блог за торти, в
Годишните награди за кулинарни блогове на
Блоговодител! Дали ще спечеля - не знам, но със сигурност се чувствам щастливка, че съм номинирана, защото и през ум не ми е минавало, че ще деля категория с такива невероятни и талантливи кулинари!
По този повод, разбира се, нямаше как да не спретна една торта - напълно в тон с темата! Пък и си мисля, цяло лято ви оставих да сте фини на плажа, време е да се подготвим за идващите по-студени климатични условия, защото не искам да се разболеете и залинеете :)
Реших да спретна една много, ама много лесна торта, идеална за лятото - с много плод, в случая банани, много крем и повече от достатъчно шоколад - Торта "Къртичина".
Ето и рецептата:
За блата:
4 яйца
150 г захар
100 г брашно
50 г царевично нишесте
2 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилия
За крема:
300 мл течна сметана за разбиване
1 пак. фиксатор за сметана
5 с.л. пудра захар
100 г шоколад
1/2 пак. желатин (не е задължителен)
6 банана
Започваме с приготвянето на блата. Започваме като разбиваме белтъците със захарта на сняг.
Бъркайки с миксера, прибавяме един по един и жълтъците.
В купа смесвам какаото с брашното, бакпулвера, ванилията и нишестето. Прехвърлям цялата смес в сито и пресявайки постепенно, интегрирам съставките в яйчената смес.
Изсипвам получената какаова смес в тавичка, която предварително е намаслена и съм сложила хартия за печене на дъното. Диаметърът на използваната от мен тавичка е около 24-25 см.
Пека блата в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около половин час или докато забита в него дървена клечка излиза суха.
Готовия блат оставям да се охлади напълно, след като го издълбавам в средата, оставяйки малък борд отстрани ето така:
С издълбаните трохи ще покрием тортата отгоре, затова ги заделяме в купа.
Захващаме се с крема.
За целта разбивам сметаната с пудрата захар, и когато стане пухкава, добавям и фиксатора за сметана. Фиксаторът ще ви помогне достатъчно за стабилизиране на крема, затова може да използвате или него или желатин, но аз реших да се презастраховам и сложих и половин пакетче желатин (разтворен леко във вода и затоплен на водна баня според указанията на опаковката).
Към вече разбитата сметана прибавям и нарязания на ситно шоколад и разбърквам крема добре.
В издълбаната торта нареждаме целите банани, като аз пропуснах, защото се заплеснах нещо, но ви препоръчам да сложите малък пласт от крема и на дъното. Може също така и да сиропирате тортата с течност по желание, ако искате да е по-сочна. Аз следващия път определено така ще направя!
Разпределяме остатъка от крема отгоре
образувайки лек купол ето така.
Покриваме отгоре с трохите от блата, така че да заприлича на пръст. Все пак се казва торта "Къртичина", защото трябва да прилича на дупка от къртица.
За щастие, няма нищо общо с това на вкус, а е една много лека, лятна торта, която можете да хапнете без особени угризения, тъй като не е никак тежка.
Надявам се да ви хареса, а пък следващата рецепта е точно зад ъгъла, така че не затягайте коланите прекалено :)
Усмихната седмица, приятели!
P.s. Липсвахте ми!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!