Не знам дали само при мен е така, но макар годините на лятната ваканция да са отдавна зад гърба ми, сякаш мускулната ми памет автоматично превключва на режим разшлякване на дивана и желание за спане до късно, след като надуши приближаването на юли месец и определени температурни амплитуди. С една дума - много ме мързи хора! Знам, че сигурно не е добра идея да разбивам невероятния имидж на неуморна пчеличка, но аз обичам да мързелувам и мога да ви кажа, че благодарение на мързела имаме едни от най-големите помощници в домакинството. Да не мислите, че на някоя работлива домакиня й е хрумнала идеята за уред, който пере и мие съдове вместо нея. Да, ама не! Представям си съседите на Джозефина Кокрейн как са я обсъждали, но благодарение на нейния мързел имаме миялна машина и аз пия за това! ( Вярно, пия вода, но трябва да се хидратираме редовно)
И така, в духа на това прекрасно мързеливо лятно време реших да ви представя един свеж, мързелив десерт, който ще ви отнеме точно 10 минути, но ще ви донесе наслада и разхлада за топлите денощи ( ден плюс нощ е равно на денощ, виждате ли как мързелът създава нови думи, защото денонощие е много дълго и ни мързи да го казваме), а именно - Лавандулова панна кота!
Повод да приготвя отново панна кота у дома бе и излизането на новия брой на списание "Моето бебе и аз", където участвам именно с рецепта за този десерт. Искам да използвам възможността да благодаря на екипа на списанието за поканата да гостувам на техните страници и за професионалното отношение.
За мен бе истинско удоволствие!
И тъй като повечето мами нямат много свободно време, реших да им предложа този супер лесен и вкусен десерт, който спокойно могат да приготвят за малките си съкровища, защото освен лек, той е и много подходящ за деца.
В днешния му вариант използвах за подсладител мед, но вие можете да изберете и друг. А ароматът на лавандула добавя съвсем деликатно ухание, което само допринася за свежестта на изстудения десерт!
Ако пък се чудите от къде да вземете лавандула, веднага ви казвам - потърсете в аптеката до вас. В практични малки опаковки, срещу символична сума, можете да купите уханни цветчета лавандула, които да използвате като натурална есенция за този и други десерти! Но без повече да протаквам, ето и рецептата:
Необходими продукти:
300 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
1 пак. желатин
1-2 пълни с.л. мед (или на вкус)
1 пълна с.л. цвят лавандула
В много рецепти се използва само сметана, но според мен става много тежка. Аз препоръчвам комбинацията на мляко и сметана за по-нежен и лек вкус.
В касерола слагам млякото и сметаната и добавям лавандулата. Оставям на котлона, докато се загрее до точка точно преди кипене.
През това време накисвам желатин в малко вода (1-2 с.л.), за да набъбне. Когато сметановата смес е готова, я прецеждам, за да отстраня цвета на лавандулата.
След това прибавям желатина към горещата смес за панна кота и разбърквам, докато се разтвори напълно.
Накрая овкусявам с малко мед. Не слагайте много, тъй като е добре да сервирате десерт с топинг от мед, който също ще допринася за сладостта на десерта.
Разпределяме сместа в чашки. Оставям за кратко отвън, докато се поохлади, а след това прибираме в хладилника, докато стегне. (Избягвайте да прибирате горещи ястия в хладилника)
Десерта поднасяме полят с още малко мед и деликатна украса от лавандула!
Насладете се на това разхлаждащо изкушение, а после не пропускайте да ми споделите какво мислите за рецептата в коментарите!
Спокойно, щастливо и мързеливо лято, приятели!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!