Дядо ми не беше голям любител на кексовете. За него това бе малко като мързелив опит за торта, ама не е! И макар, както се вижда и в блога, да споделям някак си мнението му, днес ще ви представя един кекс, който е достоен да носи името на известната торта "Шварцвалд", защото не й отстъпва нито по украса, нито на вкус!
Всъщност този сладкиш, който скалъпих съвсем набързо, съчетава в себе си и друга рецепта - за десерта "Дунавски вълни". Но тъй като направих и пищната украса отгоре, реших да му дам това име!
След като напоследък се оказах затрупана от череши, заложих на няколко нови и интересни рецепти с този вкусен плод, като днешната скалъпих общо взето оттук - оттам, но стана повече от чудесно! Затова и няма да се скръндзавя, а ще я споделя с вас! За мен ще бъде голяма радост, ако я опитате и споделите впечатления :)
Ето и необходимите продукти:
3 яйца
1 пак. масло (125 г)
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно (с връх)
1 ч.ч. почистени череши
1 ванилия
3 с.л. какао
1 пак. бакпулвер ( 10 г)
щипка сол
За крема:
200 г крема сирене
5 с.л. пудра захар
кората на един лимон
1 ванилия
1 яйце
За украса:
бита сметана
череши
шоколад/ шоколадов ганаш
Подготвям си продуктите, за да са на стайна температура. На снимката можете да видите използваното от мен крема сирене. Използвам това на Кауфланд или същото от марката на Лидл най-често, тъй като са много добри като вкус и цена :)
Започваме като разбиваме мекото масло с една чаена чаша захар. За мярка използвам чаша, която малко под гърлото е отбелязана до къде е 200 мл, така че пълня захарта до там.
След като разбиваме маслото и захарта на крем, започваме да добавяме едно по едно яйцата. Към тях прибавяме и сухите съставки - бакпулвера, щипка сол, ванилията, какаото (може и на вкус) и брашното. За брашното напълвам същата чаша догоре.
Разбърквам сухите съставки първо на ръка, а след това и с миксер. Получаваме смес по-гъста от кексово тесто.
Пускаме фурната да загрява на около 180 градуса, и подготвяме формата за печене, като я намазваме добре с олио, а след това и брашно. Аз използвах кексова форма с диаметър в широката част около 20 см.
Подготвяме черешите, като ги овалваме в малко брашно. Аз добавям и малко пудра захар в брашното, но не е задължително.
Следващата стъпка е в блендер да смесим съставките за белия крем. Само за няколко секунди и две-три натискания на бутона получаваме хубава, еднородна и ароматна смес.
Сглобяване на десерта:
Разпределяме една част от шоколадовата смес в основата на формата.
След това разпределяме една трета от крема сиренето, а отгоре - няколко бройки от "брашнените" черешки.
Редуваме смесите и плодовете така докрай. Пъхаме десерта да се пече за около 40 минути в предварително загрятата фурна.
Готовия кекс оставяме да се охлади, а след това внимателно изваждаме от формата.
Украсяваме с бита сметана, череши и разтопен шоколад или шоколадов ганаш. Тъй като от последния винаги имам поне едно бурканче в хладилника, просто го изваждам и го поставям в съд с гореща вода. Само след минути той отново става течен и лесно мога да го разливам за украса на десерти.
Черешите можете да накиснете в алкохол или пък в малко ванилова есенция. (Използвайте хубава такава, а не малките ампули, тъй като те имат много изкуствен дъх)
И така, ако не разтягах такива локуми с цел да бъда максимално изчерпателна в обясненията си, сигурно щяхте да сте разбрали досега, че това е наистина един бърз и лесен за приготвяне десерт. Но ще ви оставя да го опитате сами, а дотогава, заповядайте парченце от тази вкусотия!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!