Хоп-подскок, ето ги и следващите вкусотийки се задават! :) И този път носят със себе си много пролетно, празнично, великденско и слънчево настроение! Едва ли съм правила в последно време нещо по-сладурско от тези малки дундести зайчета:
Темата "Великден" е точно в разгара си и затова не пропускам да ви предложа интересни идеи, с които да изненадате близките си. За седмицата преди празника, например, съм предвидила да ви представя две лесни и вкусни рецепти с козуначено тесто, с които се надявам да ви шашна, както със съблазнителния им вид, така и със страхотния им вкус!
Днес денят е запазен за "нашествието" на великденските зайчета, които могат да бъдат идеален подарък за гости или пък малки пакостници.
Още повече, че в духа на великденския пост, тестото е именно такова и може всеки да похапва спокойно :)
И тъй като известна моя черта е, че обичам от едно да правя две, не пропуснах възможността да си поиграя още малко с тестото, като оформя и няколко пиленца :)
За тестото:
300 г пшеничено брашно
140 г брашно от лимец (или пълнозърнесто)
60 г царевично брашно
1/2 куб. мая
3 с.л. захар (може да сложите и по-малко)
2 щипки сол
1-2 с.л. олио
330 мл вода (при мен пое по-малко)
черен пипер за декорация
За закваската слагаме в купичка малко от водата, която трябва да бъде хладка. Прибавяме маята, захарта (поне 1 с.л.) и една супена лъжица от бялото брашно. Разбъркваме хубаво с ръка и оставяме на топло да шупне.
През това време пресяваме брашната и прибавяме солта.
Накрая прибавяме шупнатата мая и започваме да месим. Прибавете постепенно от водата (ако не сте я сложили цялата) и още от бялото брашно, при нужда за доомесване на средно меко тесто. Сложете в намаслена купа и оставете на топло да втаса.
След като тестото втаса, започва забавната част - оформянето на пиленцата и зайчетата. За целта разделих тестото на две части.
Първата разделих на шест еднакви по големина части. От тях ще оформим пиленцата.
Взимаме една част и я оформяме на фитил ето така:
Завързваме на възел, като единият край трябва да е по-къс, за да може да остане да стърчи нагоре - това ще бъде главата на пиленцето. Прищипваме леко за да оформим клюна.
Другия край притискаме леко с пръст, за да можем да направим опашката. За по-детайлна украса, леко нарежете опашката с нож, за да се получат перата.
Сложете по две зрънца пипер за очи и сложете пиленцата на топло да втасат и да удвоят обема си ето така:
Тъй като исках зайчетата да са по-малки разделих втората част от тестото на девет части. (От някоя от по-големите части успях да заделя един малък къс тесто за оформянето на детайлите.) От разпределеното тестото оформяме девет малки топчета като това:
Притискаме леко на средата по този начин оформяйки главата и тялото на зайчето.
Трябва да изглеждат ето така:
С отделеното тесто изработваме ушичките на зайчетата, които леко притискаме с помощта на клечки за зъби, за да залепнат хубаво. Поставяме и клечки на мястото на очичките, които ще махнем след изпичане. Накрая остава да добавим и малката пухкава опашка. Тя се залепва лесно с помощта на малко вода.
Оставяме зайчетата на топло също леко да бухнат, а през това време изпичаме пиленцата. Печем в предварително затоплена фурна на около 200 градуса.
По желание можете да глазирате пиленцата с малко мед (и/или хранителна боя), която да засили цвета им!
Зайчетата оставих натурални - техният чар просто е неустоим!
Пожелавам ви много пролетно и празнично настроение!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!