сряда, 1 април 2015 г.

Постни великденски хлебчета : Пиленца и зайчета / Easter Bunnies & Chicks Bread Buns Recipe


Хоп-подскок, ето ги и следващите вкусотийки се задават! :) И този път носят със себе си много пролетно, празнично, великденско и слънчево настроение! Едва ли съм правила в последно време нещо по-сладурско от тези малки дундести зайчета: 



Темата "Великден" е точно в разгара си и затова не пропускам да ви предложа интересни идеи, с които да изненадате близките си. За седмицата преди празника, например, съм предвидила да ви представя две лесни и вкусни рецепти с козуначено тесто, с които се надявам да ви шашна, както със съблазнителния им вид, така и със страхотния им вкус!


Днес денят е запазен за "нашествието" на великденските зайчета, които могат да бъдат идеален подарък за гости или пък малки пакостници. 

Още повече, че в духа на великденския пост, тестото е именно такова и може всеки да похапва спокойно :) 


И тъй като известна моя черта е, че обичам от едно да правя две, не пропуснах възможността да си поиграя още малко с тестото, като оформя и няколко пиленца :)


Направата на тестото наистина е много лесна, като още тук ще спомена, че брашното от лимец можете да замените с пълнозърнесто. Но ето и необходимите продукти:

За тестото:
300 г пшеничено брашно
140 г брашно от лимец (или пълнозърнесто)
60 г царевично брашно
1/2 куб. мая
3 с.л. захар (може да сложите и по-малко)
2 щипки сол
1-2 с.л. олио
330 мл вода (при мен пое по-малко)
черен пипер за декорация

За закваската слагаме в купичка малко от водата, която трябва да бъде хладка. Прибавяме маята, захарта (поне 1 с.л.) и една супена лъжица от бялото брашно. Разбъркваме хубаво с ръка и оставяме на топло да шупне.


През това време пресяваме брашната и прибавяме солта.


Накрая прибавяме шупнатата мая и започваме да месим. Прибавете постепенно от водата (ако не сте я сложили цялата) и още от бялото брашно, при нужда за доомесване на средно меко тесто. Сложете в намаслена купа и оставете на топло да втаса.


След като тестото втаса, започва забавната част - оформянето на пиленцата и зайчетата. За целта разделих тестото на две части.


Първата разделих на шест еднакви по големина части. От тях ще оформим пиленцата.


Взимаме една част и я оформяме на фитил ето така:


Завързваме на възел, като единият край трябва да е по-къс, за да може да остане да стърчи нагоре - това ще бъде главата на пиленцето. Прищипваме леко за да оформим клюна. 
Другия край притискаме леко с пръст, за да можем да направим опашката. За по-детайлна украса, леко нарежете опашката с нож, за да се получат перата. 


Сложете по две зрънца пипер за очи и сложете пиленцата на топло да втасат и да удвоят обема си ето така:


Тъй като исках зайчетата да са по-малки разделих втората част от тестото на девет части. (От някоя от по-големите части успях да заделя един малък къс тесто за оформянето на детайлите.) От разпределеното тестото оформяме девет малки топчета като това:


Притискаме леко на средата по този начин оформяйки главата и тялото на зайчето.


Трябва да изглеждат ето така:


С отделеното тесто изработваме ушичките на зайчетата, които леко притискаме с помощта на клечки за зъби, за да залепнат хубаво. Поставяме и клечки на мястото на очичките, които ще махнем след изпичане. Накрая остава да добавим и малката пухкава опашка. Тя се залепва лесно с помощта на малко вода.


Оставяме зайчетата на топло също леко да бухнат, а през това време изпичаме пиленцата. Печем в предварително затоплена фурна на около 200 градуса.


По желание можете да глазирате пиленцата с малко мед (и/или хранителна боя), която да засили цвета им!


Зайчетата оставих натурални - техният чар просто е неустоим!



Пожелавам ви много пролетно и празнично настроение! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

понеделник, 30 март 2015 г.

Цветна зеленчукова погача / Layered vegetable bread


Както винаги, и този път започвам с празничните рецепти малко по-рано, за да може, който им се нагледа, да има време да ги приготви. Днешното ми предложение е за една много вкусна питка със зеленчуци, която можете да поднесете на Цветница. У дома това е двоен празник, тъй като и двете ми майки носят имена на цветя. :) И тъй като сме в пости, реших да направя питката в постен вариант, но това далеч не е задължително.


В питката се редуват три реда топящи се в устата зеленчуци - печени чушки, гриловани тиквички и осолени гъби - печурки. 


Ако решите да прибавите месце обаче, ви предлагам да замените гъбите с малко хубава шунка. Така питката няма да стане тежка, а и вкусовете ще се съчетаят идеално :) И тъй като следващата рецепта вече се задава на хоризонта (очаквайте я тези дни), няма да се бавя, а преминавам към списъка с необходимите продукти:
250 мл хладка вода (прясно мляко) 
1/2 кубче мая
80 мл зехтин
1 ч.л. захар
1 яйце*
450 г брашно ( + още за доомесване на тестото)
2 бр тиквички 
8-9 бр печени чушки
200 г гъби
черен пипер
сол
*пропуска се за постна
Приготвяме тестото, като в купичка слагаме леко затоплената водичка, маята, захарта и 1-2 с.л. от брашното. Разбъркваме (най-добре с ръка) всичко и оставяме на топло да шупне. През това време в тавичка пресяваме брашното. Прибавяме яйцето, зехтина, малко черен пипер и щипка сол.


След това прибавяме шупнатата мая и бъркайки, постепенно интегрираме всички продукти. Пресявайки постепенно допълнително брашно, се опитваме да оформим средно меко тесто. Прехвърляме в намаслена купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса за около час.


През това време се заемете със зеленчуците. Нарежете тиквичките на ленти и ги гриловайте на грил тиган.


Направете същото и с гъбите. Обелете печените чушки и оставете да се отцедят.

След като тестото се набухне достатъчно (виж снимката), го изсипваме върху леко набрашнена повърхност.


Разделяме го на пет равни части.


Взимаме една част и я разточваме на кръг с размерите на тавичката, в която ще печем. Моята бе 25 см в диаметър. Поставяме кръгчето тесто, а отгоре разпределяме печените чушки. Подправяме със сол и малко зехтин (по желание).


След това следва отново лист от тестото и гъбите.


Последният пласт тесто е придружено от грилованите тиквички. Ако не сте ги овкусили предварително, не пропускайте да го направите при реденето на зеленчуците, за да не се окажете с безвкусна питка :)


Покриваме с още един пласт от тестото и правим ето такива дълбоки разрези до дъното на тавичката.


Обръщаме навън получените триъгълничета, а в центъра поставяме последната топка от тестото.


Оставяме питката на топло да втаса и да удвои обема си. Моята успя да запълни цялата тавичка. Намажете я леко със зехтин (или жълтък) и я пъхнете да се пече в предварително загрята на около 200 градуса фурна.


 Печем до получаването на хубав златист цвят и аромат, който ще изпълни цялата стая :)


Питката е толкова вкусна и като нищо може да бъде единственото ястие на масата и за закуска, обяд и вечеря!



И тъй като в следващите дни ще ви засипя с предложения за Великден, ще използвам възможността да честитя именния ден на всички празнуващи на Цветница! Да бъдат винаги живи и здрави и благословени с цветно бъдеще!


Весел празник и 


....Добър апетит!  :) 


събота, 28 март 2015 г.

Хрупкави фунийки от кадаиф с пълнеж от крем / Crispy cones of kadaif stuffed with cream


Затегнете коланите, приятели - започва ново гастрономическо пътешествие! Или не! Имам по-добра идея! По-скоро да отпуснем банкетното копче и да се приготвим за една вкусотия, която ще ви завърти главата така, както ще ви ви се врътнат очите още щом ги опитате! 

Точно така и аз реагирах веднага след като опитах това неземно изкушение - кадаифени фунийки с пълнеж от лек, ванилов крем и напоени в захарен сироп.


В контраст със сладостта, която блика във всички посоки, имаме малко осолен шам фъстък и картинката става пълна (като задните ми части, ако продължавам така!)


И тъй като дълго време се бях нагледала на десерта, радвам се, че успявам да го публикувам точно на време за предстоящия Великден. Няма как да не ми се набива в очите колко много тези фунийки приличат на морковчета -  запечени до оранжево, с малко зеленина в края на фунийката, благодарение на ядките! Ефектен десерт без грам оцветители :) 


Всъщност десертът е повече от елементарен за приготвяне, като най-трудната част от него е намирането на суров кадаиф. Ако сте от един от големите градове в България - може би ще ви бъде лесно да намерите в някои ориенталски магазинчета, но при мен търсенето му можеше да се сравни само с търсенето на философския камък в бермудския триъгълник. Накрая реших да си спестя мъките и си поръчах онлайн от една много мила дама, която ми го изпрати почти на следващия ден! 
И както философският камък превръща материята в злато, така и тук златният цвят на десерта няма как да остане незабелязан. За още повече ефект оставих част от сиропа да поизври повече, 


и така направих тази разтеглива и лепкава украса, която направи десерта още по-красив!


И сега, да не отлагам повече, ето и самата рецепта, като започваме както винаги със списъка с необходимите продукти:
За фунийките:
500 г кадаиф 
125 г масло
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. вода
За крема:
2 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
3 яйца
3 с.л. брашно
7 с.л. захар

шам фъстък за украса

Започваме с приготвянето на крема. Той може да се направи и предната вечер, тъй като ще го използваме студен. 
За целта слагаме на котлона съда с млякото, захарта и ванилията.


В отделна купа разбиваме яйцата с брашното до получаването на хубава, еднородна каша.


Прибавяме я при непрекъснато бъркане към врялото мляко и бъркаме, докато кремът се сгъсти.
Оставяме крема да се охлади. За по-бързото му изстиване използвайте трика от тук.


Захващаме се с кадаифа :) За първи път приготвях суров кадаиф, като специфичното е, че е доста нетраен продукт и трябва да се оползотвори още първите дни. При мен нямаше проблем - изчезна много бързо!



Необходимо тук ще ни бъдат и метални фунийки, които можете да замените с домашно направени от фолио или пък капачки за буркани.



В купа слагаме от кадаифа и заливаме с разтопеното масло. Разбъркваме така, че маслото да се разнесе навсякъде!


Взимаме малка част от кадаифа и го омотаваме около фунийката ето така:


Нареждаме в тавичка с хартия за печене и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто:


Готовите фунийки оставяме да изстинат, а след това пълним с крем с помощта на пош:


Пълните фунийки заливаме с още топъл захарен сироп, приготвен от вода и захар. Можете да прибавите към сиропа няколко капки лимонов или портокалов сок.


Поръсваме малко натрошен шам фъстък върху крема:


Както вече споменах, една малка част от сиропа оставих да се сгъсти повечко и с нея направих лепкава захарна украса:


Този елемент според мен обогати много десерта, тъй като освен сочен, имаше участъци от кадаифа, които останаха леко хрупкави, и залети с лепкавия сос, наподобяваха дъвченето на тофифи или мека бяла халва:)

















Но едва ли мога да ви убедя повече да опитате тази вкусотия, отколкото самите снимки биха го направили :)


Безгрижни почивни дни, скъпи приятели, и сладка пролет!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...