Честит Осми Март, лейдис! Бъдете винаги жизнени, усмихнати, прекрасни, независими, вдъхновяващи, нежни, романтични и даряващи света с неизчерпаемата женска сила, която се крие във всяка една от нас!
Днес е ден, посветен на нас и наше задължение е да направим всичко необходимо да се чувстваме чудесно - да си направим хубава прическа, свеж грим, да пуснем щастливата си песен, да сложим от любимия си парфюм, да се поглезим с вкусен сладкиш (това е от мен :)) и да си кажем :
"Чудесен ден е да бъдеш момиче" :)
Именно затова реших, че заслужаваме да си напомпаме самочувствието с няколко приятни думи за нас самите - с които да си припомним колко сме страхотни, ако по погрешка сме го забравили.
Ако е така - не се самообвинявайте! Макар ролята на жените никога да не е била по-силна отколкото сега, все още има много жени по света, които се нуждаят именно от нашата подкрепа, за да преборят всичките закостенели стереотипи, дискриминацията и необяснимо как съществуващите в много държави все още закони за полово неравноправие.
Може би затова и все повече от водещите, знакови и символични за времето си роли в киното вече са в ръцете на жени, които носят своето послание:
Поради тази причина и много се зарадвах на отправеното ми предизвикателство от страна на Блоговодител и Foodpanda.bg.
Тяхната покана бе да създам рецепта, която да олицетворява модерната жена, съчетаваща сила и грация.
Мога с ръка на сърцето да ви кажа - не бе трудна задача за мен. Веднага ми хрумна идеалния десерт за целта - изкусителна панна кота, с шапка от хубаво италианско ароматно еспресо и основа от нежен, млечен крем.
И макар да знаем, че истинските жени идват във всякакви размери и форми, и въобще не е задължително всяка жена да бъде с мерките на манекенка, все повече от съвременните дами предпочитат по-леките и диетични десерти, които могат да се направят с полезни продукти.
Именно затова се спрях на този десерт, който ви дава повече от огромна свобода да го направите с нискомаслено, обезмаслено и дори соево мляко, а за подслаждане да използвате всичко, което ви е по вкуса - захар, мед или любимата на все повече и повече хора - стевия!
Каквото и да изберете, гарантирам ви, вкусът на десерта е невероятен и винаги ще бъде по-добър от каквато и да е било салата и няма кой да го отрече!
Изборът ми да включа кафе в панна котата също не е безсмислено като изпълнение на Джъстин Бийбър, защото почти всяка енергична жена, майка и баба, на която й се налага да изгледа поне няколко деца, внуци, и дядовци в живота й, започва деня си с чаша хубаво силно кафе. След него вече е свършила около десет неща, преди господата да са си обули чорапите :)
Аз самата не започвам деня си без кафе и ако някой се опита да ме заговори преди това, сигурно ще изпита гнева Божи !
С този десерт можете да усетите новата подобрена версия на две в едно - без грам угризения за килограмите като бонус!
И преди да премина към рецептата, да благодаря още веднъж за отправеното предизвикателство от страна на организаторите. Смятам, че идеята е чудесна и се радвам, че както се появяват все повече и повече възможности за съвременните домакини да усъвършенстват кулинарните си умения с помощта на платформи като Блоговодител, така и за това, че има и платформи като Foodpanda. Те са спасителен кораб за тези моменти, когато си взимаме заслужена почивка и просто поръчваме от любимия си ресторант. При това с възможност за отстъпка !
Сигурна съм, че тъй като днес ми е празник, y-хромозомата у дома ще рече "Днес аз ще сготвя!" и ще грабне храбро телефона :) Е, аз пък няма да го спирам!
Нали съм подсигурила десерта, а ето вече и рецептата за него:
Необходими продукти:
150 мл хубаво кафе
250 мл прясно мляко
100 мл течна сметана
1 с.л. ликьор-кафе
1 пакетче желатин
1 ванилия
1-2 с.л. чия семена
подсладител на вкус: захар, мед или стевия
За първата част от рецептата ще ни трябва само една трета от желатина. Ако не разполагате с везна, можете за по-лесно да го разделите на око, като го прехвърлите в малка чашка за шотове.
Към вече свареното кафе (можете да подсладите на вкус със захар или друго), прибавете 1/3 от желатина, който сме оставили да набъбне предварително в малко вода. Добавяме към кафето и разбъркваме постоянно, за да се разтвори, като внимаваме течността да не заври. Накрая прибавяме и супена лъжица от ликьора.
Разпределяме в чашки. Оставяме сместа леко да изстине и ги пъхаме в хладилника да стегнат напълно.
( P.S.: Не забравяйте да си пеете, докато готвите :)
За целта в касерола смесваме сметаната, млякото, ванилията и подслаждаме на вкус отново.
( P.S.: ...или пък да си танцувате като истинска дива :) )
Когато сместа се загрее, прибавяме набъбналия остатък от желатина (2/3 от пакетчето) и повтаряме процедурата - разбъркваме течността до пълното му разтваряне. Накрая прибавяме и зрънцата чия.
Оставяме сместа леко да се охлади и я разпределяме отново по чашките, като връщаме отново в хладилника.
Преди сервиране, потапям чашките в съд с малко топла вода - само за няколко секунди. След това панна котата се изхлузва много лесно от металните чашки.
Освен невероятна текстура и вкус, този десерт ми стана изключително скъп, тъй като бе просто идея в главата ми и не бях сигурна дали ще стане толкова добре, колкото ми се иска.
Оказа се, че надмина очакванията ми!
И тъй като е лично моя рецепта, реших да добавя и любимата си съставка - чия, без която не минава и един мой храноден!
Е, това се казва да се вдъхновяваш от себе си :)
Ако имате сходни вкусове и все някак съм ви убедила, че разбирам какво говоря, като казвам, че нещо е вкусно, ще се радвам да ми доверите и сами да приготвите тази божествено вкусна панна кота.
И така, не ми остава нищо друго освен да ви пожелая един прекрасен, усмихнат ден и дано да имате щастието да го споделите с още някои забележителни дами - приятелки, сестри, майки, баби или просто готините колежки от работата!
П.С.: Завършвам днешната публикация, посветена на жените, с цитат на един от най-феминистките образи в телевизията през последната година : Старши полицейски офицер Стела Гибсон!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!