сряда, 18 февруари 2015 г.

Пиле в сладко-кисел сос "Пекин" / Sweet and Sour Chicken "Beijing"


Днес се отбелязва китайската Нова година и макар да съм сигурна, че повечето от вас (да не кажа всички, че кой знае, може някой да ме изненада) не са се заредили с фойерверки, не са ги пуснали от работа, за да могат да участват в танца на дракона, и така нататък, това не означава, че този повод не ми даде идея какво да приготвя за вечеря. 
Хубавото на тази кухня е, че в повечето случаи става доста бързо и е идеално за приготвяне дори след работа! Ако сте от любителите на комбинация сладко-солено, сигурно обичате и сладко-кисело, а Пиле в сладко кисел сос е може би най-консумираната храна в китайските ресторанти в България.


Неотдавна ви споделих една от моите любими рецепти за пиле по китайски, в което имаше много зеленчуци, но вкусът бе по-скоро солено-пикантен ( рецепта вижте тук)
Днес обаче ви предлагам да опитате тази рецепта за пиле в сладко-кисел сос, който нарекох "Пекин", тъй като рецептата е инспирирана от единствения китайски ресторант в града ми. Тяхната рецепта винаги е съдържала само гъби и моркови като зеленчуци, но според мен са достатъчни и се комбинират идеално със соса, и докато гъбките попиват почти изцяло от соса, то морковите винаги остават леко хрупкави и свежи.


И така, действайки предимно по спомен (отдавна не съм ходила там), реших, че няма да е толкова трудно да се справя и сама и се оказах права! А щом аз мога, и вие можете, така че ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
1/2 пилешки гърди - пеперуда (може и цяла, ако искате повече месо)
1 белтък
2-3 с.л. царевично нишесте
2-3 моркова
200 г гъби
чесън на вкус

За соса:
200 г кафява/ бяла захар 
200 мл оризов оцет (може и ябълков)
1 ч.л. доматен концентрат
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. сос от стриди
1 1/2 с.л. царевично нишесте, разтворено в малко вода
4-5 скилидки чесън (моя е дребен)

Започваме като нарязваме пилешкото месо на малки парченца и прибавяме белтъка. Поръсваме с нишестето и оставяме така да престои в хладилника поне 30 минути. През това време се заемаме с нарязването на зеленчуците. Морковите нарязваме на ленти по дължина, а след това лентите на средно големи парчета. Гъбите режем също на филийки.


Следващата стъпка е да загреем малко мазнина.


Слагаме да се запържи месото, докато придобие златисто-кафяв цвят. За по-дебела обвивка винаги можете да сложите още малко от нишестето, но това оставям на вас като възможност сами да прецените :)


Готовото месо изваждаме в чиния и отново слагаме малко мазнина в тигана, където този път ще запържим нарязан малко чесън (1-2 скилидки) и останалите зеленчуци.


Можете да осолите зеленчуците, но аз ви препоръчвам да не прекалявате, тъй като те ще се овкусят достатъчно от соса.


Изваждаме и зеленчуците, като този път в тигана слагаме продуктите за соса. Аз избрах кафява захар, но вие можете да използвате и бяла.


Използвах и оризов оцет, но само защото имах останал, правих го след това и с ябълков, нямаше кой знае каква разлика, така че спокойно можете да го замените. Можете да замените и доматения концентрат с кетчуп. Сложете всички съставки (без нишестето) в тигана и върнете на огъня, където да загреете соса. Когато заври прибавете и разтвореното нишесте и разбъркайте, сосът ще се сгъсти. Коригирайте вкусово - с повече подправки, сложете сол, ако е необходимо - според мен двата соса дават достатъчно, но все пак всеки трябва да го приготви според вкуса си. Винаги опитвайте храната си по време на готвене!



Накрая прибавете месото и зеленчуците и разбъркайте хубаво. Аз гарнирам с още малко нарязан пресен чесън, но точно така го приготвят и в нашия ресторант, така че като голяма "прекопирвачка" реших да не пропусна и аз!



Дали трябва да ви казвам, че трябва да го сервирате още топло :)


Ароматът, който се носи от ястието е толкова съблазнителен, че едвам се сдържах да направя снимките преди да го нападна!


Не, че не подкрепям бизнеса в България, но май в скоро време не ми се очертава да ида в китайския ресторант - ястието се получи повече от прекрасно!


НОВО: Последвайте ме в инстаграм

Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунтhttps://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

понеделник, 16 февруари 2015 г.

Обичаните от всички - Скалички / Chocolate Rocks Dessert


Въпреки, че празникът на влюбените е зад гърба ни, явно романтичното настроение в мен се е загнездило доста надълбоко, а прокрадващото се почти пролетно слънце само ме насърчава да мисля за тези прекрасни, предстоящи, слънчеви дни, изпълнени с ароматите на  лалета, зюмбюли и нарциси.

Да, знам, донякъде е още рано, но аз вече си представям как карам колелото по алеята, а дръвчетата около мен са изпъстрени в прекрасни цветове. После посядам на пейка в парка, затварям очи и оставям слънцето да огрее лицето ми, попивайки всяка топлинка и светлинка с кожата си. ( "Да, ще нося слънцезащитен крем, сис!" Сестра ми е много сериозна по въпросите на сбръчкването и не ми позволява да излизам навън без да съм си наплякала поне един слой, за да не се застаря преждевременно. То, аз и казвам, че не слънцето ще ме застари, а 240-те нюанса на крадливо в парламента, но това е тема на друг разговор)

Връщаме се към романтичния момент, в който се чуват птичките да пеят и две баби на съседната пейка да обсъждат какъв съспенс е имало в последната серия на следения от тях сериал. 
Ох, как имам нужда вече от малко зеленина, от малко повече цвят, от повече топлина. Тази ми жажда за пролет е толкова силна, че все по-често се усеща и в храната, която приготвям, и начина, по който имам желание да я поднеса. 
Доказателство за това е и днешното ми предложение - класическите, обичани от всички - Скалички. По-често те са поднасяни поръсени с кокос, като заснежени планински върхове ето така :



И все пак запазих част от тях натурални, само с шоколад, огледален и лъскав, отразяващ цветовете на украсата от свежи розови листенца :)



Истината е, че рецепта за скалички сигурно има във всеки български дом, и то в различен вариант, тъй като този десерт винаги можете да приготвите от останал блат, бисквити, да сложите остатъка от бурканче сладко и така нататък. Основните продукти за класически вкус обаче са само тези и аз бързам да ви ги кажа:

Необходими продукти:
250 г бисквити
100 г смлени ядки (най-добре орехи, лешници  или бадеми)
125 г масло
100 г шоколад (може да се замени с какао)
няколко лъжички топло мляко / сметана
аромати: ванилия/ ром
пудра захар на вкус

За глазурата:
100 г шоколад
100 мл сметана

За тестото смесваме смлените / счукани бисквити, ядки, мекото масло и разтопения шоколад. Можете да сложите и течен шоколад като Нутела, той също се втвърдява в хладилника. Добавете захар на вкус и аромати като ванилия или някакъв алкохол - ром, бренди и др.


Образуваме хубаво, меко, но не лепнещо тесто, от което много бързо и лесно оформяме скаличките на ръка. Нареждаме в поднос и пъхаме в хладилника да се стегнат за около половин час.


Готовите скалички заливаме с шоколадов ганаш, приготвен от сметаната и шоколад. За целта загряваме на котлона сметаната до степен преди да тръгне да кипи. Махаме от огъня и прибавяме нарязания на ситно шоколад, като започваме да разбъркваме съставките, докато получим хубава хомогенна шоколадова смес.


Заливаме с нея скаличките, като гледаме да не я пестим :) 


По желание поръсваме с кокосови стърготини! 


За най-добър резултат направете си и от двата вида - няма да съжалявате! Аз ви пожелавам една много усмихната и по-слънчева седмица!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


петък, 13 февруари 2015 г.

Най-вкусните и лесни целувки / Easiest, Most Delicious Meringues



Щастието е като целувка - трябва да го споделиш, за да му се насладиш.
Бърнард Мелтзер

Хубаво нещо е това целувката, ей! Сладко, вкусно и колкото повече получаваш, толкова повече искаш! Сигурно затова са кръстили и днешния десерт така! Едва ли можеш да се задоволиш само с една! 

Ето защо и не ми отне много време да се сетя кой ще е най-подходящият десерт за Св. Валентин! Едва ли има нещо по-нежно, ефирно и романтично!




Реших, че няма как - това ще е кулминацията на рецептите, посветени на 14 февруари!




И макар вече да имам рецепта за целувки в блога, този път открих нов и смея да твърдя по-лесен начин за приготвяне на безупречни, прекрасни и с разтеглива сърцевина целувки!

Целувката е мил начин, измислен от природата, за да спре речта, когато думите станат излишни. 

                                                  Ингрид Бергман




Веднага запретнах ръкави да ги приготвя, като този път, готвейки, се замислих. Макар да има толкова различни видове начини да целунеш някого - винаги причината е една - любов.

Всяка целувка е толкова ценна! Първата целувка, която получаваш в живота си, е може би такава, каквато дори не си усетил.

Късметлия е всеки човек, имал щастието да усети любовта на родителите си от малък до възрастен, изразяваща се както в много подкрепа, така и в незаменимото усещане да получаваш много, много целувки!

Винаги целувай децата си за лека нощ, дори когато са заспали.
                                                                                                                                 Джексън Браун



Идва и момент, когато получаваме първата си целувка от някого, който е наш връстник и не е наш роднина :) 
Целувката е подписът на човек. 
                                                          Мей Уест




Първият път, когато съзнателно искаме да целунем някого! 





 Първият път, когато събираме смелост да го направим....


и повече сякаш не можем да спрем..... :)


Целувката е първата и последната дума на влюбените.
                                                                                                                                                   А. Бине


За целувките на истинската любов,



с които не се свеним да обсипваме любимите си дори след дълги години! 



Целувката, според нейния произход, показва начин, по който можем да се спасим от злото в света.
Петър Дънов


И както си се бях заплеснала в собствените си спомени, за малко да не отбележа, че целувките съвсем не са присъщи само за хората! 

Последното така ме усмихна, че реших, че този път целувките ще бъдат в различни вариации, за различните вкусове, както е различна любовта, която изпитваме през живота ни. Бели и нежни, розови и влюбени във формата на сърце, сърца, слепени със сладко, но леко кисело, като младата любов, която често има своите драматични и кисели моменти, сърца, слепени със сладък и горчив шоколад - за по-старата любов, отлежавала като горчивото вино, все по-вкусна с годините, и бели сладки, слепени с богат, сладък пълнеж, като любовта на старини, която е най-пълноценната и прекрасна, тъй като, ако имате щастието, ще е преминала през всичко и накрая ще е станала най-сладката и искрена от всички.

И така, за тези от вас, които не са прескочили написаното, дойде време да ви споделя и самата рецепта, която вече направих няколко пъти, и мога да гарантирам, че е най-добрата, която съм правила. Искам да благодаря на Йордан Христов, който беше споделил тази рецепта в интернет и имах възможността да я изпробвам, ето я и нея:

Продукти:
5 белтъка
2 ч.ч. захар
1 ванилия

Използвано още:
(розова боя)

За слепване (възможности):
1. малиново сладко
2. шоколадов ганаш / течен шоколад
3. маслен крем
4. Богат крем *

* продуктите за него по-долу

Богат крем:
100 г (млечен/ черен)  шоколад
100 мл течна сметана
1 шоколадова/ лешникова вафла
50 г смлени ядки (аз използвах бадеми)

Слагаме белтъците, захарта и ванилията в подходящ съд на водна баня.


Разбъркваме от време на време до пълното разтваряне на захарта,


докато се получи нещо като гъст захарен сироп.


Дърпаме съда от огъня и започваме да разбиваме с миксера до получаването на твърд и лъскав сняг.


Прехвърляме разбитите белтъци в пош и шприцоваме целувките върху хартия за печене:


Направих два вида, като за сърцата добавих една капка розова гел боя към белтъците:


Целувките суших във фурната на 100 градуса (без вентилатор!) за около два часа. Проверявах ги периодично, тъй като по-плоските стават по-бързо и трябваше да ги извадя по-рано, за да не се изсушат прекалено. Все пак важно е да не ги изсушим прекалено, за да останат меки отвътре.

Някои от тях слепих със сладко, други с шоколадов ганаш,


а някои оставих натурални!


За една част обаче създадох специален крем, който нарекохме у дома "богат крем", който имаше вкус на бонбоните "Фереро Роше". За него направихме ганаш от шоколада и сметаната и към него прибавихме ядките и натрошената на много ситно вафла.


Дори само пласт от него, слепващ две от по-дебелите целувки, превърна добре познатите целувки в един нов и умопомрачително вкусен десерт!


Бяха тооолкова вкусни...за тези целувки получих много целувки :) 


И така, какво да ви кажа в заключение: Не пестете целувките и любовта в живота, затова живеем все пак!

 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...