Правилно виждате! Направила съм нещо тестено и то не е торта! Вярно, че тортите са любимото ми нещо за готвене, но противно на желанието ми, човек не може да живее на пасти! "Требва си и леб! :)", както е казал поетът!
Днес искам да ви представя една страхотна рецепта за кашкавалки, които за мен са може би любимият ми хлебен продукт! Особено сега, след като от Холандия си донесох два-три тона страхотен кашкавал!
Освен, че го нагъвам натюр, реших, че ще е страхотно да спретна едни традиционни български кашкавалки за закуска (и обяд и вечеря, защото се получиха страхотно).
Знаете, че избягвам да правя питки, погачи и т.н., защото не се смятам за особено добра в тях, но щом се справих с тази рецепта, мога да я препоръчам и на хората с две леви ръце в кухнята.
Наистина е много лесна и бърза, а вкусът е направо вълшебен!
Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
около 700 г брашно (или колкото поеме)
4 яйца
500 мл хладко мляко или вода (аз използвах 50 на 50)
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2 ч.л. сол
олио
70 г масло
200-300 г сирене
200-300 г кашкавал
В купичка слагаме млякото/ водата със захарта. Разтваряме маята и оставяме на топло да шупне.
През това време в отделен съд пресяваме първоначално около 500 г брашно. Прибавяме едно яйце и един белтък (жълтъка ще оставим за намазване на кашкавалките).
Прибавяме солта и оцета, а след това и шупналата мая.
Замесваме тесто, като прибавяме постепенно още брашно до образуването на хубаво еластично тесто. При мен оидоха общо около 700 г.
Оставяме тестото да втаса на топло, като сме го поставили в намаслен съд, покрит с памучна кърпа. Време е да приготвим плънката!
В купа смесваме сиренето, кашкавала и две яйца.
След като тестото втаса, разделяме на шест парчета/ топки. С помощта на точилка разточваме на не много тънко. Аз се опитвах да го докарам на правоъгълник.
Поставяме хаотично от плънката и завиваме листа на руло, а след това оформяме и на охлюв. Поставяме в намаслена тавичка. Така процедираме и с останалото тесто.
Оставете да втасат още веднъж!
Ако ни е останало от плънката, разпределете отгоре, като аз сложих и допълнително кашкавал.
Залях кашкавалките с малко почти разтопено масло (вижда се, че някъде останаха и парченца)
Пекох в предварително загрята на 200 градуса фурна, като не отне повече от няколко минути.
( ps. - за първи път реших да използвам от тези тавички за еднократна употреба, тъй като все нямам подходящ съд за този вид хлябове и мога да кажа, че наистина са удобни. И тъй като смятам, че някои от вас ще се интересуват, казвам веднага - купих ги от Джъмбото, две тавички в комплект)
После се наплюсках като никога досега!
Вкусът им някак ме пренесе в детството ми и кашкавалките, които купувахме от стола в училище, като атмосферата в помещението наподобяваше на надвикванията в борсата на Уолстрийт.
"За мен пет"
"За мен четири"
"Аре бе, не се пререждай"..ех, тези мили, нежни детски спомени :)
Я да си хапна още една...
Ето и за вас! Сладка седмица!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
👉Тik Tok:
Харесва ли ви публикацията и моя блог?
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти !
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com
Благодаря ви, приятели!