Скоро е Никулден и реших, че е добре да ви поднеса една-две алтернативи на традиционния шаран за тези от вас, които искат хем да спазят традицията и да хапнат риба, хем не са големи любители на шарана или пък на сложните рецепти при приготвянето му. Аз за всичките години открих една-единствена рецепта за пълнен шаран, която, ако ми стигне времето, ще ви представя и тук следващата седмица, но днес се спирам на любимата ми сьомга, която става все по-достъпна, както като места за продажба, така и финансово.
За първи път ядох сьомга преди две години, защото за мен това беше лукс. Сега обаче големите вериги магазини предоставят малки разфасовки от вкусната риба, а когато е на промоция, направо си е задължителна за купуване. Говорила съм вече колко е полезна рибата и макар все по-често да излизат статии за това колко вредни са иначе познатите ни "полезни храни", аз все пак смятам, че да си хапнеш една рибка със салата все пак ще бъде по-полезно от много други храни, които знаем, че така и така са вредни!
И така, ето я моята рецепта за сьомга с любимата ми коричка от сирена, с вкусна гарнитура от ароматен сотиран зелен боб в масълце.
Макар и не съвсем диетично, това ястие определено смятам за леко и подходящо за разтоварващи дни. Можете да го направите и още по-диетично като замените част от продуктите с нискомаслени, наблегнете на зехтина или направите зеленчуци на пара.
И така, ето и списъкът с необходимите продукти:
Необходими продукти:
2 бр сьомга котлет (около 400 г)
1 с.л. крема сирене
1 с.л. заквасена сметана
1 с.л. урнебес
100 г кашкавал
За гарнитура:
200 г зелен боб
масло
сол
Приготвянето на ястието започваме като в подходяща тавичка слагаме котлетите от сьомгата, като аз ги пека върху фолио, което после прещипвам за да се задушат.
Отгоре нанасяме сметаната, кремата сирене и урнебеса, като можете да ги разбъркате в купичка или нанесете на платове, както аз обичам да правя :)
Защипвам фолиото отгоре и слагам да се пече "под фолио" в умерена фурна. Сьомгата става бързо, затова се заемам с гарнитурата.
За целта бланширам леко зеления боб в подсолена вряща вода. Аз използвах замразен боб!
За целта бланширам леко зеления боб в подсолена вряща вода. Аз използвах замразен боб!
После отцеждаме от водата. В същия съд загряваме малко масло или зехтин. Според мен с масло стават най-вкусни :)
Изсипваме бланширания боб при маслото и разбъркваме така, че да се "облекат" хубаво в маслото. Посоляваме на вкус и сервираме ;)
Сьомгата вече трябва да е готова, затова отваряме фолиото и поръсваме с малко от рендосания кашкавал, като запичаме за още една-две минути!
Сервираме котлетите върху легло от горещия боб :)
Ето на това казвам една наистина лесна и вкусна рецепта! Опитайте!