петък, 19 септември 2014 г.

Урнeбес / Urnebes


Днес няма да ви предлагам нещо, което ще ви отнеме време за планиране, изпълнение или пък дори ядене :) Освен ако не правите промишлени количества като мен, но какво да се прави, много го обичам. Според мен това е идеалната гарнитура за дните ми на диета, когато консумирам предимно постно месо или риба. Тогава разбира се използвам предимно обезмаслена извара и пропускам мазнината, но пак си става много вкусно.
Предполагам, че повечето от вас са имали удоволствието да похапнат от тази вкусотия, позната в сръбската кухня като Урнебез.



Малко прилича и на нашенската "Родопска закуска", но пък колкото и прилича, толкова и се различава.
И това, като много други традиционни ястия, има много вариации, но аз ви представям любимата си от тях, или поне аз така си го готвя у дома. 
Докато живеех в Германия се запознах с  доста сърби и мога да кажа, че понаучих това-онова за тяхната кухня, но така и досега не се сещах да приготвя някои от тези ястия за блога. Ето, че и този момент дойде :)
И така, ако сте решили, че е добра идея да приготвите идните дни малко Урнебез за всекидневно мезе, гарнитура или салатка, ето и списъкът с необходимите продукти:


Необходими продукти:
350-400г извара ( може и 50/ 50 сирене)
1-2 бр. печени чушки
1 с.л. масло / олио
1-2 скилидки чесън
червен лук
зелена (люта ) чушка
малко праз
червен пипер ( лют и сладък)
черен пипер

Започвам като пасирам печените чушки и нарязвам на ситно зеленчуците. Според мен те трябва да са на вкус, затова и не съм дала точни грамажи. Слагам малко червен лук , малко праз, малко зелена ( люта и / или блага)  чушка, малко чесън,


добавям изварата и разбърквам хубаво, като овкусявам с подправките.


Прибирам в  кутия поне за половин - един час в хладилника ( не, че не може да се яде и веднага), но така поема повече от ароматите на зеленчуците.
Можете да изпечете и някоя зелена люта чушка, както си му е редът,  за да добавите и малко от аромата на огънче :)


Чудно предястие, идеално мезе и лека гарнитура към меса, която ще ви отнеме само няколко минути в подготовка :)


Да ви е сладко!


18 коментара:

  1. Не съм го опитвала, но с удоволствие си гребвам от твоя вариант, Люска! Опредлено ще е много вкусно това сръбско ястие. Катето и тя изкушаваше с него тези дни. :)
    Поздрави и хубав ден, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да видя и аз версията на Катето тогава :) ами то сега му е сезона, най-вкусните печени чушки сега се правят :) Поздрави, Герка :)

      Изтриване
  2. Чудесно е, щом има пиперки, а тази люта чушчица директно на плота ли я пече?!
    Ще се пробва задължително!
    Поздрави, Люси и хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Габи, на плота си ги пека, стават буквално за секунди :) Наистина е много вкусно! Благодаря ти, че се отби, прекрасни почивни дни и на теб!

      Изтриване
  3. Мммм,страхооотно е това за мазане и похапване,много ми харесва,особено като е леко пикантно!Великолепно сезонно предложение и снимки,Люска!Хубави почивни дни с много слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Слънчеви и безгрижни почивни дни и на теб, мила!

      Изтриване
  4. Чудесни снимки Люси! А тази където печеш чушлето ми стана любима :)
    Правила съм си тази сирена мазанка :) но така и не знаех че е от сръбската кухня :(
    Върху припечена филийка е като деликатес :)
    Слънчев септемврийски поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! И на мен ми се струва, че хубаво се хвана печенето на чушлето :) Пожелавам ти слънчеви усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  5. Изглежда много вкусно, Люси. И тази чушчица как му отива :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Илианче :) И на теб желая спокойни и усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  6. Иии страхотен е Урнебес-а при теб! Винаги ми е забавно, когато се уцелим на една вълна с дружките от блогпространството, все едно сме се наговорили:))) Люси, за пръв път виждам чушле да се пече върху плота, дали мога да пека и чушки там? Остават ли някакви петна, или? Поздрави и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и аз се зарадвах, даже Герито ми каза и сега разглеждам колко рецепти си направила. Има една бобена каша, пак сръбска, която е много вкусна, по-натам, ще гледам да я направя. Иначе за чушките, цапа се малко котлона, но не е като да не се чисти после. Пък и аз гледам да изпукам шепа чушки. Не съм седнала да пека едно кило :) И на теб прекрасни почивни дни желая, мила!

      Изтриване
    2. О, това не ми е познато въобще, но със сигурност ще направя и мисля, че ще ми хареса!
      П.п. Пека си и аз там чушки, че и по повечко:)

      Изтриване
  7. Чушки може да печете много лесно като сложите алумуниево фолио така котлона се запазва чист . Опитайте.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за съвета, Ани! Ще опитам :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Едно време му викахме "сиромашки хайвер"....разликата е,че не е с червен лук, а с бял...и беше без праз.....

    ОтговорИзтриване
  9. За гостите ми в събота 10 човека 2 от 2. Страхотна рецепта.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...