Почти съм сигурна, че няма човек в България, че дори и на Балканите, който да не е опитвал баклава. Този десерт е толкова популярен у нас, че сигурно във всеки дом има по една рецепта за баклава, която е определяна за семейна или най-вкусна :)
При нас баклавата на мама е най-хубавата, която съм опитвала и дори не ми е хрумвало през ума да правя опит да я правя. Затова, дойдат ли Коледно-Новогодишните празници (тогава обикновено я приготвяме), задачата на мама е да наготви няколко тави :)
Тази година обаче успях да хапна няколко гръцки баклавички, "подправени" с шоколад, и реших, че това може да стане моята баклава. За да бъде съвсем в мой стил, реших да сменя и традиционния пълнеж с нещо, което много обичам - холандски карамелени бисквити, които вече се намират лесно и на нашия пазар.
Казват се Stroopwafel и можете да ги намерите в много магазини (Кауфланд, Лидл и дори малкото магазинче в квартала).
Хубавото при тях е, че освен хрупкави вафли имат и прекрасен пълнеж от разтеглив карамел, така че след като ги смлях в блендера се получи зърнеста плънка от твърди и меки частици. Не че имам против традиционната плънка на баклавата, но тази е така и така с шоколад, та се водих от мотото "като е гарга - да е рошава" :)
Ако решите, че карамелът ще ви дойде в повечко, което, гарантирам ви, не е така, можете да се спрете на друг вид плънка, като ще се радвам да споделите и своите идеи и експерименти.
Хубавото при тях е, че освен хрупкави вафли имат и прекрасен пълнеж от разтеглив карамел, така че след като ги смлях в блендера се получи зърнеста плънка от твърди и меки частици. Не че имам против традиционната плънка на баклавата, но тази е така и така с шоколад, та се водих от мотото "като е гарга - да е рошава" :)
Ако решите, че карамелът ще ви дойде в повечко, което, гарантирам ви, не е така, можете да се спрете на друг вид плънка, като ще се радвам да споделите и своите идеи и експерименти.
1 пакет кори за баница (около 400 г)
5 бр холандски карамелени бисквити
125 г краве масло (разтопено)
Сироп за заливка:
3 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
няколко капки лимонов сок
Шоколадов ганаш:
100 мл течна сметана
100 г черен шоколад
Започнах като смлях бисквитите в блендера. Ако не се сещате как изглеждат, ето ги на снимката:
Сместа е идеална за пълнеж, хем хрупкава, хем от разтеглив карамел, който се съчетава идеално с десерта. Ако не можете да намерите от тези бисквити, сложете няколко нарязани карамелени бонбона и начупени бисквити по ваш вкус.
Започвам като намазвам хубаво една кора с масло и слагам малко от плънката в долния край.
С помощта на две китайски клечки за хранене, които слагам вътре, опрени една в друга, завивам баклавичката на руло,
като стигам само до средата на листа и отрязвам.
Набирам едновременно от двете страни, като клечките ми помагат за тази цел
Завивам на охлювче или друга форма по желание и редя в тавичка.
Процедирам така и с остатъка от корите, като от една кора правя две баклавички.
Пъхаме в умерена фурна и печем, докато се зачервят.
Когато са готови, ги изваждаме и оставяме да се охладят напълно. Захващаме се с приготвянето на сиропа. За целта слагаме в подходящ съд на котлона водата и захарта и оставяме, докато стане на сироп, като след завирането на водата оставяме сосът още малко да поври, за да се сгъсти.
Накрая прибавяме и няколко капки пресен лимонов сок, за да предотвратим захаросването на сиропа и за по-добър вкус.
Можете да залеете студените баклавички с горещ сироп, или да приготвите сиропа предварително и да залеете горещите баклавички със студен сироп.
Последната задача е да шприцоваме отгоре розички или друга формичка от шоколадовия ганаш, който приготвяме по следния начин: Слагаме сметаната да се затопли на котлона и когато е пред завиране, добавяме начупения шоколад. Разбъркваме на изключен, но все още затоплен котлон, докато шоколадът се разтопи. Оставяте на стайна температура (или в хладилник, но внимавайте да не стегне прекалено) да се втвърди ганашът и когато стане с консистенция, годна за шприцоване, украсете баклавичките.
Убедете се сами! :)