В последно време станах най-големия фен на карфиола и това си личи по зачестяващите рецепти с него. Но няма как да не споделя с вас още една, когато е толкова добра. А днешната е наистина такава.
Хрупкав запечен карфиол на фурна, който с нищо не отстъпва вкусово от всякаквите там снаксове и чипсове, идеален е за похапване пред телевизора от семейството, но една голяма разлика - изключително полезен и поне сто пъти по-добър на вкус.
У дома толкова се хареса, че вече редовно се приготвя за "гризкане", като в магазина винаги получавам репликата "И да не забравим карфиола!".
Сигурно си мислите, че преувеличавам, но мога да ви кажа, че съвсем не е така. Опитайте го и се убедете сами, като рецептата има още едно предимство. Става супер бързо, в което ще се убедите сами веднага :)
Необходими продукти:
400-500 г карфиол
500 мл прясно мляко
сол
галета
Сос:
заквасена сметана
горчица
Измиваме карфиола хубаво и го накъсваме на малки розички.
Когато млякото е пред завиране, слагаме карфиола и бланшираме за кратко. Внимавайте да не го преварите, трябват му само няколко минути.
Изваждаме карфиола и го овалваме в галета.
Можете да го залеете с малко разтопено масло / олио преди да го пъхнете във фурната.
Печем до златисто във фурна на 180-200 градуса, в зависимост от фурната. Нека карфиолчетата да са на разстояние едно от друго, за да не се овлажняват. Разбърквайте ги от време на време, ако е необходимо.
Ако решите да не слагате масло при печенето, може да решите да ги залеете с разтопено масло докато са горещи, преди сервиране. Става идеално мезе :)
Аз изпробвах и двата варианта и ми харесаха еднакво.
Следващите пъти обаче ги приготвих със съвсем малко мазнина и съчетах с един мой любим сос от заквасена сметана и мека дижонска горчица. Съотношението на продуктите е на вкус.Няма такава вкусотия...Обещавам ви! Опитайте и вие! :)