Като каже човек Кордон бльо, звучи така, че сигурно ще готви поне три часа и накрая пак ще го скъсат на готварския за френска кухня. А пък то пълнено пиле. Такива ние в България откогааа ги ядееем :)
И макар аз от известно време да замених пилешкото месо с риба, пак се случва да си взема и да приготвя от това месце, главно гърдите, защото са най-диетични. Този път реших да ги напълня, както си му е редът - с шунка и кашкавал.
И макар аз от известно време да замених пилешкото месо с риба, пак се случва да си взема и да приготвя от това месце, главно гърдите, защото са най-диетични. Този път реших да ги напълня, както си му е редът - с шунка и кашкавал.
Този път пък имах специален кашкавал у дома, а причината беше, че все гледам тези малки бейбибел кашкавалчета в супера и така и никога не ги бях опитвала. Митко всеки път ги взима, аз всеки път ги връщам и казвам "хайде друг път, сега съм взела пак много неща", но така и не им идваше редът.
Последния път обаче той не ме пита и направо ги донесе у дома, като заяви "дай сега да ги видим тези кашкавалчета" :) След като ги вкусих, разбрах, че ще бъдат идеалната плънка за месо и почти веднага се сетих за тази класическа рецепта.
Реших да го гарнирам с едни пикантни картофки, които са първо варени, после запържени, че накрая и печени - направо като удавени, бесени и горени на клада. Хич не им беше лесно :)
Обаче пък идеално се вързаха към основното ядене и Митко пак запримлясква доволно :)
Ето и самата рецепта:
За месото:
1 бр. пилешки гърди (пеперуда)
2 бр. бейбибел кашкавал
2 бр. слайс шунка, филе
галета / стар хляб
прясно мляко
олио
сол
черен пипер
За картофите:
2-3 картофа
олио
подправки: микс от кориандър, куркума, кимион, червен пипер, лют червен пипер, бял синап, чесън на прах, сол
Започвам като измитото и подсушено месо се разполовява и леко начуква с чук за месо, за да се оформят средно тънки пържоли.
Слагаме отгоре шунката и поръсваме с прясно смлян черен пипер.
Поставяме и разполовеното кашкавалче и завиваме, като накрая затваряме краищата с помощта на клечка за зъби.
Готовите рула овалваме в галета и смлян стар хляб, като лично аз предпочитам втория вариант, тъй като парченцата са по-големи и съответно става по-хрупкаво. Поръсваме и с малко сол.
Най-хубава галета получавам от стар хляб / франзела, месени в пекарна. Винаги смилам остатъците в чопър и съхранявам за по-нататък в книжен плик.
Заливам месото с една-две тънки струйки олио, както и малко в тавичката. Доливам малко прясно мляко, колкото да покрие дъното на съда.
Пъхаме във фурната да се пече на средна до силна фурна, и се заемаме с приготвянето на картофите.
Измиваме ги, почистваме ги хубаво, като оставяме кожата. Нарязваме на кубчета или средни по големина парчета и слагаме да се сварят в малко подсолена вода. Аз извършвам тази процедура в микровълнова фурна, тъй като стават най-бързо.
След като ги извадим, ги поръсваме щедро с микса от подправки, изброен по-горе, който, както и много други неща в рецептата, е въпрос на вкус и може да бъде коригиран според него. Този микс се доближава най-много до този, който се продава в магазините и се води "Подправка за картофи".
Ако нямате чесън на прах, можете да пръжнете няколко скилидки чесън в олиото преди да поставите картофите, и така то ще поеме от аромата на чесъна.
И така, както споменах, след варенето овкусените картофи се запържват съвсем за кратко и се прибавят към месото във фурната.
Към този момент на ястието му е нужно само още няколко минути във фурната и е готово за сервиране. Преди това, поръсете с нарязан пресен магданоз за свежест :)
Когато разрежете месото, отвътре ще се излее сърцевината от прекрасен, вкусен кашкавал:
МММММ, че вкусно :)