Днес няма да ви предлагам нещо, което ще ви отнеме време за планиране, изпълнение или пък дори ядене :) Освен ако не правите промишлени количества като мен, но какво да се прави, много го обичам. Според мен това е идеалната гарнитура за дните ми на диета, когато консумирам предимно постно месо или риба. Тогава разбира се използвам предимно обезмаслена извара и пропускам мазнината, но пак си става много вкусно.
Предполагам, че повечето от вас са имали удоволствието да похапнат от тази вкусотия, позната в сръбската кухня като Урнебез.
Малко прилича и на нашенската "Родопска закуска", но пък колкото и прилича, толкова и се различава.
И това, като много други традиционни ястия, има много вариации, но аз ви представям любимата си от тях, или поне аз така си го готвя у дома.
Докато живеех в Германия се запознах с доста сърби и мога да кажа, че понаучих това-онова за тяхната кухня, но така и досега не се сещах да приготвя някои от тези ястия за блога. Ето, че и този момент дойде :)
И така, ако сте решили, че е добра идея да приготвите идните дни малко Урнебез за всекидневно мезе, гарнитура или салатка, ето и списъкът с необходимите продукти:
Необходими продукти:
350-400г извара ( може и 50/ 50 сирене)
1-2 бр. печени чушки
1 с.л. масло / олио
1-2 скилидки чесън
червен лук
зелена (люта ) чушка
малко праз
червен пипер ( лют и сладък)
черен пипер
Започвам като пасирам печените чушки и нарязвам на ситно зеленчуците. Според мен те трябва да са на вкус, затова и не съм дала точни грамажи. Слагам малко червен лук , малко праз, малко зелена ( люта и / или блага) чушка, малко чесън,
добавям изварата и разбърквам хубаво, като овкусявам с подправките.
Прибирам в кутия поне за половин - един час в хладилника ( не, че не може да се яде и веднага), но така поема повече от ароматите на зеленчуците.
Можете да изпечете и някоя зелена люта чушка, както си му е редът, за да добавите и малко от аромата на огънче :)
Чудно предястие, идеално мезе и лека гарнитура към меса, която ще ви отнеме само няколко минути в подготовка :)
Да ви е сладко!