петък, 19 септември 2014 г.

Урнeбес / Urnebes


Днес няма да ви предлагам нещо, което ще ви отнеме време за планиране, изпълнение или пък дори ядене :) Освен ако не правите промишлени количества като мен, но какво да се прави, много го обичам. Според мен това е идеалната гарнитура за дните ми на диета, когато консумирам предимно постно месо или риба. Тогава разбира се използвам предимно обезмаслена извара и пропускам мазнината, но пак си става много вкусно.
Предполагам, че повечето от вас са имали удоволствието да похапнат от тази вкусотия, позната в сръбската кухня като Урнебез.



Малко прилича и на нашенската "Родопска закуска", но пък колкото и прилича, толкова и се различава.
И това, като много други традиционни ястия, има много вариации, но аз ви представям любимата си от тях, или поне аз така си го готвя у дома. 
Докато живеех в Германия се запознах с  доста сърби и мога да кажа, че понаучих това-онова за тяхната кухня, но така и досега не се сещах да приготвя някои от тези ястия за блога. Ето, че и този момент дойде :)
И така, ако сте решили, че е добра идея да приготвите идните дни малко Урнебез за всекидневно мезе, гарнитура или салатка, ето и списъкът с необходимите продукти:


Необходими продукти:
350-400г извара ( може и 50/ 50 сирене)
1-2 бр. печени чушки
1 с.л. масло / олио
1-2 скилидки чесън
червен лук
зелена (люта ) чушка
малко праз
червен пипер ( лют и сладък)
черен пипер

Започвам като пасирам печените чушки и нарязвам на ситно зеленчуците. Според мен те трябва да са на вкус, затова и не съм дала точни грамажи. Слагам малко червен лук , малко праз, малко зелена ( люта и / или блага)  чушка, малко чесън,


добавям изварата и разбърквам хубаво, като овкусявам с подправките.


Прибирам в  кутия поне за половин - един час в хладилника ( не, че не може да се яде и веднага), но така поема повече от ароматите на зеленчуците.
Можете да изпечете и някоя зелена люта чушка, както си му е редът,  за да добавите и малко от аромата на огънче :)


Чудно предястие, идеално мезе и лека гарнитура към меса, която ще ви отнеме само няколко минути в подготовка :)


Да ви е сладко!


понеделник, 15 септември 2014 г.

Сладкиш със сини сливи и мак в два варианта / Dessert with poppy seeds and plums in two ways

 

Преди години много обичах да хапвам за закуска в училище кифла с мак и пълнеж от конфитюр от сини сливи. И сега, с началото на учебната година за учениците, и първите есенни дъждове, сякаш автоматично се появи този вкус в устата ми и желанието и да опитам отново за този пухкав десерт.


Не мога да кажа, че съм готвила много с мак досега, но определено ще го виждате по-честичко в блога. Първо, че е наистина много вкусен и второ- трябва да си изразходвам отвореното пакетче ;)
В днешния десерт обаче, традиционната кифла с мак е обърната отвътре навън, като сливите са извън тестото, а пълнежът е от накиснат в захарно прясно мляко мак.


Намерих рецептата за този тестен десерт в руски сайт и веднага се влюбих в него. Аз обаче нямах толкова голяма тавичка за цялото тесто, и направих от остатъка това импровизирано руло, което се получи наистина прекрасно :)


Ако вече съм ви заинтригувала, ето я и самата рецепта :

Необходими продукти:
За тестото:
400г брашно
100г краве маслко
150мл прясно краве мляко
60г захар
2бр. яйца
щипка сол
1 пак. суха мая

За плънката:
80 мл прясно краве мляко
100г маково семе
50г захар
800 г сини сливи
пудра захар за поръсване

Започваме със замесването на тестото. За целта в голяма купа пресейте брашното и сложете солта, в друга купичика разтворете маята в затопленото прясно мляко и една супена лъжица от захарта.

Докато маята се надига, в трета купа разбийте едно яйце и един жълтък с остатъка от захарта,


прибавете и разтопеното масло.



Накрая прибавете и маята в купата, а след това изсипете цялата течност в купата с брашното.



Разбърквайки омесете меко на пипане, но не лепнещо тесто,



което да оставите оформено на топка да втаса на топло за един час.



Докато тестото втасва нарежете сливите на половинки,


и се заемете с направата на плънката. В касерола сложете млякото и захарта да се затоплят на котлона, а след това прибавете мака и разбъркайте.


Подгответе тавичката, в която ще печете, като я намажете хубаво с масло или олио. В моята не можа да се събере цялото тесто ( 26 см в диаметър) , така че ви препоръчвам по-голяма тава.


След като тестото втаса, го разделяме на три равни по големина топчета.
Взимаме първото топче, разточваме го по дължина и слагаме от плънката:


Завиваме на руло и пренасяме в тавичката, като завиваме на охлюв.


Украсяваме с нарязаните сини сливи.



От третото топче ( което не ми се събра в тавата :) )  направих отново такова руло, но сложих сливи в самата плънка


Изпекох отделно в тавичка за кекс, в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.


Малко преди да го извадим, можем да го намажем с малко масло и да го допечем за още пет минути, за да придобие този прекрасен лъскав златист цвят:


Когато се охлади, поръсете щедро с  пудра захар:

 

Аз не се стърпях, и го разрязах още горещ, както често правя :) 
 

 

Предизвиквам ви да поканите у дома аромата на този прекрасен сладкиш със сини сливи и мак!

Добър апетит!


петък, 12 септември 2014 г.

Гъби по селски / Mushrooms Country Style


Обичате ли гъбки? Ако е така, ще обикнете със сигурност и днешното ми предложение. Съвсем обикновено, народно, но пък изпълнено с прекрасни вкусове ястие - Гъби по селски.
Заради изсипалите се дъждове напоследък, така ми се засили желанието за нещо по-есенно, та тези гъбки ми се появиха в съзнaнието и не се махнаха от там, докато не ги приготвих.



Вярно, че за някои хора, това може да е само предястиe, но за мен беше страхотна вечеря. Понякога и аз мога да ям без месо или риба, да не повярваш :) Че какво по-добре замества месото от гъбите?!!
И така, наготвих едно тенджере от тези гъби по селски, и всеки ги хапна както му е сладко, от чинийка или върху филийка:




Ако и на вас ви допада тази идея за скорошен обяд или вечеря, ето я и самата рецепта :)

Необходими продукти:
500 г гъби печурки
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.ч. червено вино
2-3 глави лук
60 гр масло ( и малко олио)
1 морков
1 ч.л. брашно
черен пипер
магданоз
сол

Започваме приготвянето на ястието като нарязваме зеленчуците: лука режем на полумесеци,


морковите на кръгчета, 


магданоза на средна големина ( не много ситно) 


а гъбите на средни парченца, като по малките можете да оставите цели:)


В подходящ съд слагаме да се загрее малко олио и лъжичка от маслото.


Когато мазнината загрее слагаме морковите, чесъна и лука и разбъркваме за няколко кратко.



Прибавяме и гъбите, поръсени с черен пипер и нарязаното масло.

Запържваме всичко за още малко и прибавяме нарязания магданоз.


Гъбите ще пуснат вода към този момент, но може да добавите още 1/2 ч.ч. топла вода при необходимост и задушаваме всичко за няколко минути. После почваме да прибавяме малко по малко от виното, като го оставим хубаво да се поеме от зеленчуците, като накрая махаме капака на тенджерето.
Прибавяме и размито в малко водичка брашно и разбъркваме.



Разбъркваме още малко, докато яденето се сгъсти.


Сервираме още топло...да си оближеш пръстите: 



Можете да ги сервирате като гарнитура или като самостоятелно ястие :)


Добър апетит!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...