Преди години много обичах да хапвам за закуска в училище кифла с мак и пълнеж от конфитюр от сини сливи. И сега, с началото на учебната година за учениците, и първите есенни дъждове, сякаш автоматично се появи този вкус в устата ми и желанието и да опитам отново за този пухкав десерт.
Не мога да кажа, че съм готвила много с мак досега, но определено ще го виждате по-честичко в блога. Първо, че е наистина много вкусен и второ- трябва да си изразходвам отвореното пакетче ;)
В днешния десерт обаче, традиционната кифла с мак е обърната отвътре навън, като сливите са извън тестото, а пълнежът е от накиснат в захарно прясно мляко мак.
Намерих рецептата за този тестен десерт в руски сайт и веднага се влюбих в него. Аз обаче нямах толкова голяма тавичка за цялото тесто, и направих от остатъка това импровизирано руло, което се получи наистина прекрасно :)
Ако вече съм ви заинтригувала, ето я и самата рецепта :
Необходими продукти:
За тестото:
400г брашно
100г краве маслко
150мл прясно краве мляко
60г захар
2бр. яйца
щипка сол
1 пак. суха мая
За плънката:
80 мл прясно краве мляко
100г маково семе
50г захар
800 г сини сливи
пудра захар за поръсване
80 мл прясно краве мляко
100г маково семе
50г захар
800 г сини сливи
пудра захар за поръсване
Започваме със замесването на тестото. За целта в голяма купа пресейте брашното и сложете солта, в друга купичика разтворете маята в затопленото прясно мляко и една супена лъжица от захарта.
Докато маята се надига, в трета купа разбийте едно яйце и един жълтък с остатъка от захарта,
прибавете и разтопеното масло.
Накрая прибавете и маята в купата, а след това изсипете цялата течност в купата с брашното.
Разбърквайки омесете меко на пипане, но не лепнещо тесто,
което да оставите оформено на топка да втаса на топло за един час.
Докато тестото втасва нарежете сливите на половинки,
и се заемете с направата на плънката. В касерола сложете млякото и захарта да се затоплят на котлона, а след това прибавете мака и разбъркайте.
Подгответе тавичката, в която ще печете, като я намажете хубаво с масло или олио. В моята не можа да се събере цялото тесто ( 26 см в диаметър) , така че ви препоръчвам по-голяма тава.
След като тестото втаса, го разделяме на три равни по големина топчета.
Взимаме първото топче, разточваме го по дължина и слагаме от плънката:
Взимаме първото топче, разточваме го по дължина и слагаме от плънката:
Завиваме на руло и пренасяме в тавичката, като завиваме на охлюв.
Украсяваме с нарязаните сини сливи.
От третото топче ( което не ми се събра в тавата :) ) направих отново такова руло, но сложих сливи в самата плънка
Изпекох отделно в тавичка за кекс, в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.
Малко преди да го извадим, можем да го намажем с малко масло и да го допечем за още пет минути, за да придобие този прекрасен лъскав златист цвят:
Когато се охлади, поръсете щедро с пудра захар:
Аз не се стърпях, и го разрязах още горещ, както често правя :)
Добър апетит!