понеделник, 15 септември 2014 г.

Сладкиш със сини сливи и мак в два варианта / Dessert with poppy seeds and plums in two ways

 

Преди години много обичах да хапвам за закуска в училище кифла с мак и пълнеж от конфитюр от сини сливи. И сега, с началото на учебната година за учениците, и първите есенни дъждове, сякаш автоматично се появи този вкус в устата ми и желанието и да опитам отново за този пухкав десерт.


Не мога да кажа, че съм готвила много с мак досега, но определено ще го виждате по-честичко в блога. Първо, че е наистина много вкусен и второ- трябва да си изразходвам отвореното пакетче ;)
В днешния десерт обаче, традиционната кифла с мак е обърната отвътре навън, като сливите са извън тестото, а пълнежът е от накиснат в захарно прясно мляко мак.


Намерих рецептата за този тестен десерт в руски сайт и веднага се влюбих в него. Аз обаче нямах толкова голяма тавичка за цялото тесто, и направих от остатъка това импровизирано руло, което се получи наистина прекрасно :)


Ако вече съм ви заинтригувала, ето я и самата рецепта :

Необходими продукти:
За тестото:
400г брашно
100г краве маслко
150мл прясно краве мляко
60г захар
2бр. яйца
щипка сол
1 пак. суха мая

За плънката:
80 мл прясно краве мляко
100г маково семе
50г захар
800 г сини сливи
пудра захар за поръсване

Започваме със замесването на тестото. За целта в голяма купа пресейте брашното и сложете солта, в друга купичика разтворете маята в затопленото прясно мляко и една супена лъжица от захарта.

Докато маята се надига, в трета купа разбийте едно яйце и един жълтък с остатъка от захарта,


прибавете и разтопеното масло.



Накрая прибавете и маята в купата, а след това изсипете цялата течност в купата с брашното.



Разбърквайки омесете меко на пипане, но не лепнещо тесто,



което да оставите оформено на топка да втаса на топло за един час.



Докато тестото втасва нарежете сливите на половинки,


и се заемете с направата на плънката. В касерола сложете млякото и захарта да се затоплят на котлона, а след това прибавете мака и разбъркайте.


Подгответе тавичката, в която ще печете, като я намажете хубаво с масло или олио. В моята не можа да се събере цялото тесто ( 26 см в диаметър) , така че ви препоръчвам по-голяма тава.


След като тестото втаса, го разделяме на три равни по големина топчета.
Взимаме първото топче, разточваме го по дължина и слагаме от плънката:


Завиваме на руло и пренасяме в тавичката, като завиваме на охлюв.


Украсяваме с нарязаните сини сливи.



От третото топче ( което не ми се събра в тавата :) )  направих отново такова руло, но сложих сливи в самата плънка


Изпекох отделно в тавичка за кекс, в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.


Малко преди да го извадим, можем да го намажем с малко масло и да го допечем за още пет минути, за да придобие този прекрасен лъскав златист цвят:


Когато се охлади, поръсете щедро с  пудра захар:

 

Аз не се стърпях, и го разрязах още горещ, както често правя :) 
 

 

Предизвиквам ви да поканите у дома аромата на този прекрасен сладкиш със сини сливи и мак!

Добър апетит!


петък, 12 септември 2014 г.

Гъби по селски / Mushrooms Country Style


Обичате ли гъбки? Ако е така, ще обикнете със сигурност и днешното ми предложение. Съвсем обикновено, народно, но пък изпълнено с прекрасни вкусове ястие - Гъби по селски.
Заради изсипалите се дъждове напоследък, така ми се засили желанието за нещо по-есенно, та тези гъбки ми се появиха в съзнaнието и не се махнаха от там, докато не ги приготвих.



Вярно, че за някои хора, това може да е само предястиe, но за мен беше страхотна вечеря. Понякога и аз мога да ям без месо или риба, да не повярваш :) Че какво по-добре замества месото от гъбите?!!
И така, наготвих едно тенджере от тези гъби по селски, и всеки ги хапна както му е сладко, от чинийка или върху филийка:




Ако и на вас ви допада тази идея за скорошен обяд или вечеря, ето я и самата рецепта :)

Необходими продукти:
500 г гъби печурки
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.ч. червено вино
2-3 глави лук
60 гр масло ( и малко олио)
1 морков
1 ч.л. брашно
черен пипер
магданоз
сол

Започваме приготвянето на ястието като нарязваме зеленчуците: лука режем на полумесеци,


морковите на кръгчета, 


магданоза на средна големина ( не много ситно) 


а гъбите на средни парченца, като по малките можете да оставите цели:)


В подходящ съд слагаме да се загрее малко олио и лъжичка от маслото.


Когато мазнината загрее слагаме морковите, чесъна и лука и разбъркваме за няколко кратко.



Прибавяме и гъбите, поръсени с черен пипер и нарязаното масло.

Запържваме всичко за още малко и прибавяме нарязания магданоз.


Гъбите ще пуснат вода към този момент, но може да добавите още 1/2 ч.ч. топла вода при необходимост и задушаваме всичко за няколко минути. После почваме да прибавяме малко по малко от виното, като го оставим хубаво да се поеме от зеленчуците, като накрая махаме капака на тенджерето.
Прибавяме и размито в малко водичка брашно и разбъркваме.



Разбъркваме още малко, докато яденето се сгъсти.


Сервираме още топло...да си оближеш пръстите: 



Можете да ги сервирате като гарнитура или като самостоятелно ястие :)


Добър апетит!






вторник, 9 септември 2014 г.

Лека торта с праскови / Light Peach cake


Обожавам такива торти - много леки, плодови и супер лесни за приготвяне. А сега, когато е сезонът на прасковите и нектарините, нямаше как да не направя нещо и с тях.  Само дето след иначе тежичката торта "Фереро Роше" реших, че искам да направя нещо наистина много лекичко и се спрях на тази рецепта.


В нея се използват праскови, но у дома се намираха само нектарини, та реших да не издребнявам. Според мен можете да ползвате спокойно и двата варианта, както и плодове - пресни или от компот. Друга промяна направих в рецептата на блатовете, като ги замених с много по-лесните и по-малко изискващите като продукти пандишпанени блатове.


Избрах също и да ги напоя с подсладено мляко преди да сложа от прекрасния крем от крема сирене и сметана. Според мен този пълнеж е един от най-подходящите за плодови торти, тъй като оставя възможност на самия плод да изпъкне вкусово в цялата композиция.


Можех да сложа по-малко крем в пълнежа, но нектарините, които имах, бяха по-зелени и реших да се презастраховам. И така, без повече отлагане, ето го и списъкът с необходимите продукти:
Необходими продукти:

За блатовете:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л брашно

За крема:
350 мл течна сладкарска сметана за разбиване
100 г крема сирене
100 г пудра захар


За напояване на блатовете:
1 ч.ч. прясно мляко със захар на вкус

Още:
3-4 броя праскови / нектарини

За приготвянето на блатовете стъпка по стъпка, моля погледнете тази рецепта. Сместа разпределих в две тавички от диаметър 20 см, предварително намаслени и застлани с кръг от хартия за печене на дъното.
Печем ги на 150-160 градуса до готовност, а след това оставяме да се охладят.

 

Крема приготвяме, като в една купа разбиваме сметаната, а в друга - сиренето и пудрата захар. Моля коригирайте сладостта на тортата според вкуса си и сложете по-малко или повече захар, ако е необходимо. Накрая смесете хубаво и двата крема. Аз сложих и съвсем малко (на върха на ножа) хранителна боя - праскова, но това не е задължително.


Остава само да нарежем плодовете на дребно и се захващаме със сглобяването на тортата.


За целта разполовяваме блатовете и леко напояваме с подсладеното мляко. Не прекалявайте, все пак са пандишпанени блатове и са крехки.


Слагаме пласт от крема, 


след това щедро поръсваме от плодовете и слагаме още малко от крема. Така процедираме докрай.


Измазваме и украсяваме тортата с остатъка от крема, като тук е моментът да се развихрите.



Трябваше да бързам, затова разрязах тортата преди да стегне и парчетата бяха малко нестабилни, но съм сигурна, че само за един час в хладилника ще имате перфектните парчета :) 













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...