Обожавам такива торти - много леки, плодови и супер лесни за приготвяне. А сега, когато е сезонът на прасковите и нектарините, нямаше как да не направя нещо и с тях. Само дето след иначе тежичката торта "Фереро Роше" реших, че искам да направя нещо наистина много лекичко и се спрях на тази рецепта.
В нея се използват праскови, но у дома се намираха само нектарини, та реших да не издребнявам. Според мен можете да ползвате спокойно и двата варианта, както и плодове - пресни или от компот. Друга промяна направих в рецептата на блатовете, като ги замених с много по-лесните и по-малко изискващите като продукти пандишпанени блатове.
Избрах също и да ги напоя с подсладено мляко преди да сложа от прекрасния крем от крема сирене и сметана. Според мен този пълнеж е един от най-подходящите за плодови торти, тъй като оставя възможност на самия плод да изпъкне вкусово в цялата композиция.
Можех да сложа по-малко крем в пълнежа, но нектарините, които имах, бяха по-зелени и реших да се презастраховам. И така, без повече отлагане, ето го и списъкът с необходимите продукти:
Необходими продукти:За блатовете:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л брашно
350 мл течна сладкарска сметана за разбиване
100 г крема сирене
100 г пудра захар
1 ч.ч. прясно мляко със захар на вкус
Още:
3-4 броя праскови / нектарини
За приготвянето на блатовете стъпка по стъпка, моля погледнете тази рецепта. Сместа разпределих в две тавички от диаметър 20 см, предварително намаслени и застлани с кръг от хартия за печене на дъното.
Печем ги на 150-160 градуса до готовност, а след това оставяме да се охладят.
Крема приготвяме, като в една купа разбиваме сметаната, а в друга - сиренето и пудрата захар. Моля коригирайте сладостта на тортата според вкуса си и сложете по-малко или повече захар, ако е необходимо. Накрая смесете хубаво и двата крема. Аз сложих и съвсем малко (на върха на ножа) хранителна боя - праскова, но това не е задължително.
Остава само да нарежем плодовете на дребно и се захващаме със сглобяването на тортата.
За целта разполовяваме блатовете и леко напояваме с подсладеното мляко. Не прекалявайте, все пак са пандишпанени блатове и са крехки.
Слагаме пласт от крема,
след това щедро поръсваме от плодовете и слагаме още малко от крема. Така процедираме докрай.
Измазваме и украсяваме тортата с остатъка от крема, като тук е моментът да се развихрите.
Трябваше да бързам, затова разрязах тортата преди да стегне и парчетата бяха малко нестабилни, но съм сигурна, че само за един час в хладилника ще имате перфектните парчета :)