Едно от най-големите ми удоволствия, свързани с кулинарията, освен нагъването на вкусотии, е и издирването на нови, необикновени и интересни рецепти. Днес искам да ви представя една точно такава и ако се осмелите да я приготвите, съм сигурна, че ще останете изумени от вълшебния й вкус!
Тортата носи името "пчелна пита", тъй като наподобява такава в разрез, но да не ви подлъже - не съдържа мед, а карамел..и то мноооого карамел, ....и шоколад...и щастие! :)
Все още сме в сезона на черешите и се надявам, че ви се намират такива под ръка, защото това е десерт, който трябва да се опита - ПОВЯРВАЙТЕ МИ!
Необходимите продукти за торта с диаметър на блатовете 17-18 см.
Един квадратен лист бутер тесто със страна 30 см (приблизително)
2 ч.ч. плод череши
За крема:
1 консерва сгущенка / дулца де лече / варено кондензирано (сладко) мляко
250-300 г краве масло
За шоколадовия ганаш:
200 г шоколад
200 г течна сладкарска сметана
Започваме като приготвяме блатовете. За целта разграфяваме листата бутер тесто на шест приблизително равни по големина ленти. Средната им ширина е около 4,5 см.
Оригиналната рецепта можете да видите от тук, но аз я направих в малко по-малък вариант, тъй като имах само една консерва от карамела. Можете да приготвите тази торта с пресни или консервирани плодове и винаги ще бъде страхотна!
Определено е много атрактивна както на вид, така и като вкус.
Аз имах желание за нещо студено и разхлаждащо, затова я замразих във фризера, и така се получи ефект на сладоледена торта. Това разбира се е въпрос на вкус и не е нужно да го правите, ако не искате.
И така, да преминем към самата рецепта:Необходимите продукти за торта с диаметър на блатовете 17-18 см.
Един квадратен лист бутер тесто със страна 30 см (приблизително)
2 ч.ч. плод череши
За крема:
1 консерва сгущенка / дулца де лече / варено кондензирано (сладко) мляко
250-300 г краве масло
За шоколадовия ганаш:
200 г шоколад
200 г течна сладкарска сметана
Започваме като приготвяме блатовете. За целта разграфяваме листата бутер тесто на шест приблизително равни по големина ленти. Средната им ширина е около 4,5 см.
Всяка лента разточваме с точилката, така че дължината ще се увеличи около 45 см. Нареждаме черешките на един пръст разстояние една от друга и завиваме на руло, като леко притискаме с пръсти за да запечатим тестото.
Оформяме лентата на охлюв, като се стремим да оставяме малко разстояние, така че да има накъде да бухва тестото. Един блат образуваме от две ленти с череши. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато тестото се зачерви.
Изваждаме и оставяме блатовете да се охладят напълно. От тези продукти излизат общо три малки блата с приблизителен диаметър 17 см.
Преминаваме към направата на крема, като разбиваме с миксер мекото масло и карамела от консервата.
Сглобяването на тортата става с помощта на тортен ринг. Слагаме първия блат на дъното и изливаме част от крема. След това поставяме втория блат и така докрай. Можете да оставите малко от крема за измазване на тортата.
Пъхаме във фризера/ хладилника за една нощ. Тук искам да отбележа, че моят крем стана малко по-течен, затова и реших за по-сигурно да замразя тортата. Смятам, че причината за това бе, че маслото ми беше с по-ниска масленост от 82 процента, но за първи път ползвах това масло. За всеки случай обаче, ви препоръчвам да увеличите грамажа на маслото поне на 300 г, както съм посочила в продуктите.
Ганаша приготвям за украса на тортата, като за целта загрявам сметаната в касерола. И преди да тръгне да кипва, слагам шоколада. Бъркам до пълното му разтопяване и оставям на страна да се втвърди.
Излях по-голямата част от него върху тортата, а с останалата част украсих отгоре и отстрани, използвайки шприц.
Рядко повтарям торти, но тази знам със сигурност, че ще приготвя скоро отново!