петък, 4 юли 2014 г.

Торта "Пчелна пита" с череши / Honey Comb Cake


Едно от най-големите ми удоволствия, свързани с кулинарията, освен нагъването на вкусотии, е и издирването на нови, необикновени и интересни рецепти. Днес искам да ви представя една точно такава и ако се осмелите да я приготвите, съм сигурна, че ще останете изумени от вълшебния й вкус!


Тортата носи името "пчелна пита", тъй като наподобява такава в разрез, но да не ви подлъже - не съдържа мед, а карамел..и то мноооого карамел, ....и шоколад...и щастие! :)


Все още сме в сезона на черешите и се надявам, че ви се намират такива под ръка, защото това е десерт, който трябва да се опита - ПОВЯРВАЙТЕ МИ!


Оригиналната рецепта можете да видите от тук, но аз я направих в малко по-малък вариант, тъй като имах само една консерва от карамела. Можете да приготвите тази торта с пресни или консервирани плодове и винаги ще бъде страхотна!
Определено е много атрактивна както на вид, така и като вкус. 
Аз имах желание за нещо студено и разхлаждащо, затова я замразих  във фризера, и така се получи ефект на сладоледена торта. Това разбира се е въпрос на вкус и не е нужно да го правите, ако не искате.
И така, да преминем към самата рецепта:
Необходимите продукти за торта с диаметър на блатовете 17-18 см.
Един квадратен лист бутер тесто със страна 30 см (приблизително)
2 ч.ч. плод череши

За крема:
1 консерва сгущенка /  дулца де лече / варено кондензирано (сладко) мляко
250-300 г краве масло

За шоколадовия ганаш:
200 г шоколад
200 г течна сладкарска сметана

Започваме като приготвяме блатовете. За целта разграфяваме листата бутер тесто на шест приблизително равни по големина ленти. Средната им ширина е около 4,5 см.


Всяка лента разточваме с точилката, така че дължината ще се увеличи около 45 см. Нареждаме черешките на един пръст разстояние една от друга и завиваме на руло, като леко притискаме с пръсти за да запечатим тестото.


Оформяме лентата на охлюв, като се стремим да оставяме малко разстояние, така че да има накъде да бухва тестото. Един блат образуваме от две ленти с череши. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато тестото се зачерви.


Изваждаме и оставяме блатовете да се охладят напълно. От тези продукти излизат общо три малки блата с приблизителен диаметър 17 см.

Преминаваме към направата на крема, като разбиваме с миксер мекото масло и карамела от консервата.


Сглобяването на тортата става с помощта на тортен ринг. Слагаме първия блат на дъното и изливаме част от крема. След това поставяме втория блат и така докрай. Можете да оставите малко от крема за измазване на тортата.


Пъхаме във фризера/ хладилника за една нощ. Тук искам да отбележа, че моят крем стана малко по-течен, затова и реших за по-сигурно да замразя тортата. Смятам, че причината за това бе, че маслото ми беше с по-ниска масленост от 82 процента, но за първи път ползвах това масло. За всеки случай обаче, ви препоръчвам да увеличите грамажа на маслото поне на 300 г, както съм посочила в продуктите.


Ганаша приготвям за украса на тортата, като за целта загрявам сметаната в касерола. И преди да тръгне да кипва, слагам шоколада. Бъркам до пълното му разтопяване и оставям на страна да се втвърди.


Излях по-голямата част от него върху тортата, а с останалата част украсих отгоре и отстрани, използвайки шприц.



Рядко повтарям торти, но тази знам със сигурност, че ще приготвя скоро отново!





вторник, 1 юли 2014 г.

Витаминозна бомба: Зеленчукова крем супа с царевица / Easy and Creamy Vegetable Soup with Corn


Единственото, което ми се яде, е сладолед, плодове и зеленчуци. Това се вижда и в постовете напоследък (панирания карфиол и зеления боб с гъби). Апетитът ми за зеленчуци обаче достигна някаква нечувана за мен величина, когато усетих желание да си направя заленчукова супа. Не веднъж съм казвала, че бягам от супите като вампир от шкембе чорба (заради чесъна :) )  и искрената ми реакция, когато някой ме покани на обяд с думите "Ела, направила съм супа" е ето такава:


Това обаче наистина взе, че се промени през последните година-две. Вече имам няколко публикувани рецепти на супи и макар да не са много на брой, са такива, които гарантирам, че и несупоядливите ще харесат. Днешното ми предложение е също такова. Супер лесна, витаминозна бомба - крем-супа с царевица!


Изключително вкусна със своята нежна кремообразна текстура и сочни зрънца сладка царевица. Идеалният обяд за летните дни, когато хапването на топли, но леки ястия е много важно за поддържането на добро здравословно състояние. Ето и рецептата:

Необходими продукти:
1 бр. средна по големина тиквичка
2 бр. средни по големина картофи
2 бр. зелена чушка сиврия
1 бр. морков
1 бр. глава лук
1/4 консерва царевица
сол / черен пипер
*сметана за готвене по желание

Нарязваме тиквичката, картофите, чушките, лука и моркова на средно големи парчета и слагаме да се варят в 700 мл вода. Когато заври водата, намаляваме и оставяме да къкри, докато се сварят зеленчуците.
Овкусяваме с олио и сол на вкус.
Когато зеленчуците са сварени, махаме от огъня и пасираме хубаво с пасатор. Прибавяме царевицата. Ако искате, можете да пасирате отново, аз правя само едно-две движения, така че да има и пасирани и цели зърна царевица. Тук е моментът да добавите и малко течна сметана, ако желаете да има в супата.
Връщам за кратко на котлона, като разбърквам.
Овкусяваме с още съвсем малко подправки - черен пипер  и стрита домашна чубрица.


Поднасяме супата с парче печена филийка, няколко листа прясна мента или джоджен, които допринасят изключително много за свежестта на супата.




неделя, 29 юни 2014 г.

Metal Kitchen: Black Sabbath : Fairies Wear Booze Cake


Лято е и за някои хора саундтракът на сезона е последното парче how the fuck should I know певец или певачка от съвременната поп музика или пък някое ретро парче от 90-те на Dj Bobbo или пък Nana (напр. Johnny B) . Изненадвам се, но някакси всяка година някой съсед преоткрива една от изброените класики и й се радва със завиден кеф, като денси на балкона, докато си полива латинките :)

Моята лятна музика е Black Sabbath (която също така е и целогодишна музика), но през лятото ми носи най-много спомени. Защо ли? Ами като дете прекарвах лятото си на гости при леля ми Блага и лелинчо ми Ицо (който наричам бабинчо - Long story) от Пловдив. Именно бабинчо е първият човек в живота ми, който реши, че от мен ще стане "неприличен" металист и рокаджия, затова и започна да ме зарибява с дяволската музика от рано :)

 

Той самият, който е известен под прякора "Къдравия", прилича на пъпеш "медна роса" в главата. И макар да няма нито един косъм на нея (за което мога да кажа, че и аз допринасях на няколко пъти, като старателно му я минавах с бръснача) не пропуска да куфее всеки път, щом до ушите му достигне и нота от песните на Сабат.

 

Добре си прекарвахме с бабинчо - много обичахме да ходим пеша по няколко километра на 40-градусовата пловдивска жега "за здраве" и после да се натъпчем със сладолед "за щастие", а вечерта да си надуем музиката и да изпълняваме сола на въздушна китара. Лелинчо ми Ицо е най-близкият образ до баща, който съм имала и ще го обичам винаги!

В негова чест, за моя милост и с негово величество Господаря на мрака - Black Sabbath е и днешният пост. Сабат са любимата група и на Peter от Type O Negative и това може да се види не само в кавърите на песните, но и в цялостното звучене на групата.

Почти съм убедена, че това няма да е единственият пост в Метъл кухня посветен на великите Сабат, затова и днешния го посвещавам главно на един албум - Paranoid.  Вторият им студиен албум, но единственият, който достига върха на класацията Ю Кей топ 40 (ако не броим последният 13).


Аблумът е бъкан с култови песни, като едноименната Paranoid



и War pigs!!!



...и моят личен фаворит Fairies Wear Boots!



Всеки път, когато чуя тази песен, започвам да пея с пълно гърло и да танцувам ето така:



Точно тази песен ме вдъхнови и за днешния десерт, който закачливо нарекох Fairies wear Booze Cake, защото и този път реших да използвам booze (демек пиячка) в десерта! (Предния път беше в поста за Down тук!)
Четейки между редовете, реших, че много подходящ за музиката на Sabbath ще бъде този прекрасен "Дяволски сладкиш", който всъщност е кекс, но аз леко го "тунинговах" и направих на торта!
Ето и рецептата:

3 бр (satan) яйца
180 г (doomy) брашно
170 г (evil) захар
150 г (wicked) масло
100 г  (Paranoid) шоколад
3 с.л. (Rock N` Roll) какао
100 мл (Psycho man)  уиски  / бърбън


и още:
1/2 пак. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
щипка сол
1 ванилия

Разбиваме яйцата със захарта до получаването на пухкава смес. В друг съд на водна баня разтопяваме шоколада с маслото. В трети съд слагаме останалите сухи съставки - пресятото брашно,  какаото, содата, солта и бакпулвера.


Започваме да прибавяме на порции към яйчената смес, при продължително бъркане с миксера, от брашнената и шоколадовата смес. Прибавяме и уискито и ванилията. Изсипваме готовата смес в тавичка с размери 25 см в диаметър (или кексова форма). Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около половин час.


Тъй като реших да направя кекса на торта, а пък имах много хубави пресни череши, ги обезкостих и карамелизирах на котлона с малко захар. Смесих ги с 250 гр крема сирене и се получи много хубав черешов крем:


Sabbath Bloody Sabbath!


Получи се страшен десерт, препоръчвам на всеки, който си пада по алкохолните сладкиши :)

И не се притеснявайте, ако попрекалите с него. Все пак..:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...