"Вина" за днешната торта има фактът, че баба ми е най-готината баба на света и аз постоянно искам да я зарадвам с някоя сладост. Ами да, тя как се трепе да ми отглежда ягодите, макар че има цяла градина за гледане. Но като пристигна при нея и почвам "баааабооо, а защо не ми засадиш повече ягоди?" и тя запретва ръкави, като естествено не съм сигурна дали под носа си не си казва "ще те видя дали цяла зима ягоди ще ядеш или картофи", ама пък аз имам нужда от ягоди.
Няма нищо по-хубаво от това да се чувстваш като дете и да си позволиш пет минути глезене, а това е възможно винаги, когато си при баба на гости. Това, и че над прага й има табела, на която пише "диета всяка тука оставете". Баба ми готви много вкусно, по много и не разбира защо не ям по 3-4 пъти на ден. "Нямало да имам сили да работя". Колкото и да й обяснявам, че далеч не харча толкова енергия при седенето в офис, колкото тя харчи за първите два часа на градината, някакси така и не й става ясно. И как, като тя смята, че се е успала, когато спи до 6 без 15, и работи седем дни в седмицата без почивка :
Да, наистина, баба ми е истински терминатор, затова понякога й казвам " бабинатор"!!!
Много неща може моето бабче, но правенето на десерти не е сред тях, а пък обича да си ги похапва. Идеалната за нея торта трябва да има меки блатове, много крем, малко шоколад и доста от любимия й плод - банан.
Е, и аз реших, че заради нея ще запретна ръкави и ще й измисля въпросната торта, пък каквото ще да става. След известно търсене в нета за вдъхновение, накрая се спрях на този вариант. Без повече увъртане ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За пандишпанения блат:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
За крема:
70 г / 1 пакетче нишесте ванилия
700 мл прясно краве мляко
1 бял шоколад
1/2 ч.ч. захар
1/2 пакетче желатин
4 банана
За шоколадовия ганаш:
100 мл течна сметана
100 г шоколад
Започваме като приготвяме блата. За целта разделяме жълтъците от белтъците.
Разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме захарта, докато накрая се разтвори напълно, а белтъците станат на твърд сняг. Продължавайки да бъркаме с миксера, започваме да прибавяме един по един и жълтъците към сместа.
И накрая, пресявайки постепенно брашно, го разбъркайте в сместа, като използвате дървена лъжица. Изсипете я във форма за торта с диаметър 25 см, предварително покрита с леко намаслена хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 150-160 градуса до готовност.
След като блатът се изпече, оставете го при открехната врата на фурната за няколко минути. Докато блатът се охлажда, е време да се захванем с крема. За целта отделяме 100 мл от млякото, в което разтваряме нишестето, а в отделен съд, в малко вода, накисваме желатина.
Останалото мляко слагаме в тенджера заедно със захарта и ги оставяме да се сварят, но без да завират. Прибавяме нишестето, при непрекъснато разбиване, а след това и желатина. След като всичко се хомогенизира, прибавяме и начупения на парченца бял шоколад, като продължаваме да бъркаме, докато се разтвори хубаво в горещия крем. По мое мнение кремът може да "хапне" поне още един бял шоколад, но колко ще сложите, оставям сами да прецените.
Сглобяването на тортата става по следния начин. Разрязваме изстиналия пандишпанен блат хоризонтално и го поставяме в метален ринг (или пък форма с махащи се стени). За по-лесно отделяне можете да сложите намаслена хартия за печене по стените, за да не залепне кремът по формичката. Аз използвам ринг за стягане, който леко намаслявам.
Върху блата изсипваме крема и подреждаме нарязаните на големи парчета банани. Колкото повече банани събере, толкова по-добре :) Кремът ще ги обгърне, а самата торта ще стане по-висока.
Поставяме втория блат и слагаме тортата в хладилника за една нощ.
На другия ден приготвяме ганаша по метода от тази рецепта. Използвах половин доза, тъй като го използвах само за заливка отгоре. Също така не съм чакала ганашът да стегне, а я залях с още топъл такъв, за да се получат тези прекрасни и апетитни шоколадови висулки.
Оставих да стегне на стайна температура, а след това и в хладилник. Украсих тортата с розички от сметана и малки бишкоти :)
Вие разбира се можете да се спрете на друг вид украса!
Изглежда и бабчето е много доволна, защото тая година ми е засадила повече ягоди :)
Още малко снимки на тортата:
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!