Вече сме в средата на Великденския пост и апетитът за сладичко може да бъде неудържим. Ето защо реших да споделя тази повече от лесна рецепта за сладкиш, който носи сладкото име "Медено сърце".
Използвах го за основа и на тази торта, като разбира се вие също можете да решите да го модерирате по ваш вкус. Добавете ядки или стафиди, а ако успеете да намерите и постен шоколад, можете да сътворите истински шедьовър, който далеч ще надхвърли всички представи за постен десерт.
Такива класически рецепти не искат много думи, те говорят сами за себе си, затова без много увъртане ето я и нея:
Необходими продукти за блата:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч топла вода
1 ч.ч. захар
1/2 пак. канела
1 ч.л. сода
няколко капки портокалова есенция
За намазване: мед
За глазурата:
3 с.л.какао
2 с.л.мед
2 с.л.маргарин
малко вода, ако е необходимо
Всички сухи съставки за блата се смесват в купа и се разбъркват.
Прибавя се топлата вода и се разбърква до получаването на хомогенна смес.
Изсипва се в тавичка (около 25 см в диаметър), покрита с хартия за печене, леко намазнена с олио.
Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна за 30 мин или до готовност.
Още топъл блатът се маже с мед.
След като постегне медът, залейте с глазурата, която приготвяме като разтопяваме всички съставки на слаб огън, докато се получи еднородна смес.
Хапвайте от десерта при първа възможност, тъй като има опасност някой да надуши прекрасния му аромат и да не остане нищо за вас :)
Аз гарнирах някой от хапките с растителна сметана , мед и лешници!