Кой каза, че вкусните десерти трябва да се приготвят с много продукти и време?! Това е пълен абсурд, и мога да го докажа чрез деншната рецепта за вкусен и много, ама много бърз и лесен за приготвяне сладкиш. Рецептата за него намерих отново след поредното ми ровене в нета, което е нещо като сутрешен ритуал с кафето :) Някои хора обичат сутрин да слушат новини, да четат хороскопи или прогнози за времето, а Люската - тя обича да си плакне очите с вкусотии от цял свят.:)
Все пак, освен вдъхновение, този процес е голям мотиватор за мен в кухнята, защото когато попадна на рецепта, която ме впечатлява, следвам следното правило:
"Не искам да поглеждам назад и да си казвам "Можех да съм ял от това"."
Или иначе казано - трябва да го направя още същата седмица :) Така и стана с този сладкиш. Той не ме грабна със своята пищност, както обикновено става с други рецепти, а точно обратното. Мързеливите рецепти са нещо, с което всеки трябва да разполага от време на време, особено ако неочаквано ще ви идват гости или при други поводи, налагащи бързо развихряне в кухнята. Ето защо не можех да пропусна възможността да опитам този сладкиш, който се прави само с четири съставки и за около 30 минути. Но без повече "реклама на продукта", ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
4 бр яйца
консерва подсладено кондензирано мляко ( около 400г )
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
масло/ олио за тавичката
Започваме като разбъркваме с миксер продуктите.
Намазнете хубаво формичката, в която ще печете. Аз използвах кръгла 20 см в диаметър форма. Покрих на дъното с хартия за печене.
Изсипете сместа в тавата и пъхнете във фурната, която предварително сте загрели на 170 градуса. Печете около 30-40 минути или докато забучена клечка в центъра излезе суха.
Извадете от фурната и оставете да се охлади. Поръсете щедро с пудра захар.
Кексът има перфектната "гъбена" текстура и определено е вкусен. И все пак, за да съм напълно честна, ми се струва прекалено семпъл.
Според мен е задължително да гарнирате с някакъв сос от плодове.
Аз направих моя от 200 гр замразени горски плодове, захар на вкус и 1 с.л. царевично нишесте.
Сложих всичко да поври на котлона за няколко минути, докато се сгъсти ето така.
Гарнирайте сладкиша с малко от плодовия сос, а още по-хубаво е да добавите и сметана или сладолед.
Десертът е идеален за поднасяне със следобедния чай или кафе!
Можете да разполовите сладкиша хоризонтално и също да го намажете с пълнеж или сладко по желание. Лично аз обаче предпочетох да гарнирам непосредствено преди сервиране.
Опитайте и вие!