Обичам, обичам, обичам този хляб!!! Не веднъж е казвано, но и аз установявам: Тези французи знаят какво да ядат! Но не само това, а някакси успяват да пренесат цялата романтика на Франция във вида и вкуса на храната си, като например този толкова грабващ окото хляб Фугас.
В миналото именно този хляб се е използвал за установяване температурата на пещта, като отчитали колко време му е нужно да се изпече. Явно следващите ястия в пещта са били по-важни и не толкова експериментални :)
Като цяло обаче рецептата е супер елементарна, защото представлява обикновено тесто, но това, което прави хляба специален, е традиционната му форма, както и няколко от задължителните подправки за Прованс, които добавих.
Сега, когато (не толкова) бавно и постепенно пролетта донася със себе си прекрасното слънчево време и природата се пробужда, все повече се усещам в романтично настроение и ми се правят ей такива красоти :)
Ето и какво ви трябва:Сега, когато (не толкова) бавно и постепенно пролетта донася със себе си прекрасното слънчево време и природата се пробужда, все повече се усещам в романтично настроение и ми се правят ей такива красоти :)
Необходими продукти:
500 гр брашно
1/2 кубче мая ( + лъжица захар)
350 мл вода
зехтин
подправки Провансал (микс от риган, мащерка, розмарин, розов пипер, морска сол, майорана, чубрица)
От първите три продукта замесвате тесто, което оставяте да втаса за около 40 минути.
Готовото тесто изсипвате на набрашнена повърхност и разделяте на 3-4 еднакви по големина части. Това с еднаквите по големина е за по-прецизните кулинари, в моята кухня понятията като "точни мерки" и "еднакви по големина" не се радват на голяма популярност. :)
И така, продължаваме като разточваме / разстиламе на ръка всяка част под формата на триъгълник. След това с нож правим един вертикален разрез по дължина в средата на тестото, без да прерязваме краищата.
Правим и няколко диагонални разреза и от двете страни на вертикалния разрез, а след това с ръка ги разширяваме ето така:
Пренасяме вече оформените фугаси върху хартия за печене. С четка, потопена в зехтин, намазваме леко повърхността на тестото.
По желание поръсете с подправки, аз избрах моя микс "Провансал".
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване, докато хлябът се сдобие с този прекрасен златист цвят.
Според мен това е една от най-лесните, но същевременно чаровни рецепти за направата на хляб. Съвсем малко повече врътка в кухнята и можем да внесем още малко красота в сивото ежедневие. Струва си да се опита :)
НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!