вторник, 18 февруари 2014 г.

Metal Kitchen: Roots Bloody Roots Cake & Sepultura / Метъл кухня: Шоколадов кейк с червено цвекло и Sepultura



Сещате ли се как понякога хората се отнасят, разказвайки за някой приятен за тях момент от миналото, подсетени от случайно пусната по радиото и телевизията песен. Говоря за нещо от този род - "Ооо, тази песен ми напомня за един път, когато..." или   "...тази песен беше първият танц на сватбата ни..." и т.н. Е, и аз си имам една такава песен, която ме връща винаги на едно и също място: Абитуриентският ми бал, малък метъл клуб и разбира се моят най-добър приятел, кавалер за бала и гадже в реалния живот -  Митко.  Не, че за първи път сме куфяли на това парче тогава, но този път беше такъв мармалад, че няма как да се забрави.


Както се очакваше не прекарах повече от час под прожекторите на голямото соц заведение, в което се състоя бала, в компанията на дрънкащи чинии и чаши и разбира се ритмите на Славка Калчева. Нищо лошо, но определено на съм за този тип събирания. Може би затова и идеята за сватба като тържество винаги ме е карала да се чувствам толкова некомфортно.
Ето защо и истинският купон на моя "бал" започна именно под звуците на Roots Bloody Roots на Sepultura.
 

И аз, като много други, ги обичам най-вече от времето с Макс Кавалера и ако имаше някакви съобразни ОскУри за уга-буга музика, тук те със сигурност щяха да грабнат един. Но за да не влизам в много подробности за самата група, ще кажа, че днешната рецепта е посветена предимно на това парче, защото след задълбочен литературен анализ стигнах до заключението, че "кървавите корени",  за които Макс пее, са чисто и просто няколко глави с цвекло :) и така реших да приготвя този "яката работа" вкусен десерт.

 
Знааам, знам, някой пак скептично ще каже, че използвам неконвенционални продукти за сладкиши, но хей, все пак това не е обикновена музика, заслужава и необикновена рецепта! Истината е, че тя не е мое творение, а я намерих в сайта на 24 Kitchen, но без повече увъртания, ето я и самата нея:

Необходими продукти :
3 яйца
280 гр захар
240 мл олио
30 гр какао
250 гр брашно
250 гр пюре от цвекло
2 ч.л. бакпулвер
100 гр  шоколад

Първата част от рецептата е свързана с приготвянето на пюрето от цвекло. Не знам дали се продава готово в магазините, но аз реших да си го направя сама.

     

За целта сварих една средно голяма глава цвекло, а след това го нарязах в блендера. Всичко ми излезе около една ч.ч. от 250 мл. Заделяме настрана и продължаваме с рецептата.


В купа разбъркваме яйцата със захарта до побеляване. След това добавяме олиото.

 

Прибавяме на порции пресятото брашно, бакпулвера и какаото, а след това и пюрето от цвекло.

  

Накрая прибавяме и предварително разтопения на водна баня шоколад.

 

Разбъркваме всичко на висока скорост с миксера и изсипваме готовата смес в предварително намазнена тавичка.


Печем сладкиша за около 30-40 мин в предварително загрята фурна на 160 градуса.
С много старание изрязах едни шаблони с логото на групата и ето така украсих и самия десерт:


Получи се много, ама много сочен и крехък сладкиш. Ако обичате повече сладко, използвайте млечен вместо черен шоколад.



Не мога да не кажа, че това е един от най-крехките и сочни десерти, които съм опитвала.


И Макс не спря да вие, докато не му дадох и на него...  :)

сряда, 12 февруари 2014 г.

Домашни бонбони "Пияни вишни"/ Chocolate Bonbons "Drunken Cherries"




Бонбоните са нещо сладко, което можете да спретнете с остатъци от направата на други десерти. Стига да ви се намира още шоколад под ръка. :) Може да ги напълните с останал крем, течен шоколад, ядки и какво ли още не. Аз обаче много обичам бонбоните "Пияни вишни" и реших, че след като разполагам и с домашна вишновка, няма какво повече да отлагам. За случая разполагах с формички за бонбони, но ако нямате, и такива за лед ще свършат работа. 
Изборът на шоколада е въпрос на вкус - тъмен, млечен, много черен  или друг. Тук е моментът да спомена, че по принцип за направата на шоколадови бонбони е важно шоколадът да бъде темпериран. Тази процедура, макар и не толкова сложна, изисква малко повече умения (и време). Темперирането на шоколада води до това да се запази блясъкът на втърдяващия се впоследствие шоколад, както и до това да не се топи в пръстите. Един от любимите ми сладкари Рудолф Ван Веен не веднъж е казвал обаче, че тази процедура е хубаво да се прави с шоколади с високо съдържание на какаово масло, а повечето шоколади, които купуваме от магазина не са толкова високо качество, затова и аз не съм използвала процедурата тук. Ако решите все пак да опитате, има много информация в интернет за това как да темперирате шоколад

За направата на 15 бонбона ни трябват:
2 бр.шоколад
15 бр пияни вишни плод
100 мл вишновка
шоколадов крем на Dr. Oetker

Започваме, като разтапяме шоколада на водна баня. С четка за рисуване намажете обилно формичките и след това оставете във фризера за няколко минути, докато шоколадът се стегне хубаво. Повторете тази процедура още два пъти, тоест шоколадът да бъде поне три пласта. Сложете пълнеж по желание – замразени вишни, вишни от сладко с малко алкохол, замразени вишни, предварително загряти със захар и ром до сгъстяване на сиропа, вишни от вишновка, както и много други вариации. Освен вишните сложих и малко крем от готовите кремове на Др. Откер - шоколад, който ми беше останал от направата на торта. 

Хубаво е да използваме някакъв пълнеж - крем - за накрая, тъй като той ни служи за нещо като "тапа" и задържа течния пълнеж от алкохол. Имайте предвид, че пълнежът не бива да е много, тъй като трябва да има място за последния пласт от шоколад. 


Така, докато бонбоните с крема са във фризера, разтопяваме шоколада, който ни е останал, ако се е втвърдил. Изваждаме формата и го изливаме върху цялата площ. С помощта на нож изравняваме шоколада, за да се махне излишъкът и да се изравни дъното. Хубаво е да правим това над съда, в който сме разтапяли шоколада, тъй като излишъкът ще пада отново в него. 
На пръв поглед може да изглежда сложно, но не е. Опитайте и ще се убедите сами.

А ето ги и моите бонбони "Пияни вишни" - Home Edition!:


вторник, 11 февруари 2014 г.

Пай с кисело зеле, бекон и картофи / Delicious Potato and Sauerkraut Pie recipe



За първи път от доста време да се изложа така със снимките, но пък поне не мога да кажа нищо лошо за рецептата. Много е вкусна и е точно за сезона, в който се опитваме да се отървем от останалото домашно кисело зеле. Намерих я в сайта на 24 Kitchen и много ми допадна идеята за комбинирането на картофки, бекон и кисело зеле, завити в хубаво тестено юрганче. :)
В представената там рецепта се използва бутер тесто, аз обаче реших да го заменя с обикновено хлебно тесто. Причината за това е, че макар да не го отхвърлям напълно, бутер тестото от магазините има този тежък вкус на изкуствени масла и маргарини, които не винаги намирам за апетитни. Понякога успявам да изнамеря някоя нова марка и да се натъкна на съкровище, но едва ли ще има нещо толкова добро, като домашно приготвеното.
Та ето и причината да използвам доброто старо тесто за хляб, което според мен се получи много добре.


Ако сте любители на този тип рецепти, имате необходимите продукти под ръка и моите кофти снимки не са успели да ви заблудят за наистина прекрасния вкус на ястието, ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 кг тесто за хляб
600 гр картофи
1 малка глава кисело зеле
3 яйца
150 гр бекон
2 глави лук
1 зелена чушка
50 гр брашно
100 гр настърган кашкавал
сол
черен пипер

Почистете, нарежете и сварете картофите в подсолена вода.
През това време нарежете зелето на тънки ленти и го оставете да се отцеди.
Преминете към нарязването на лука, бекона и чушката на малки кубчета.
Запържете лука и бекона за кратко, докато добият един такъв прекрасен цвят и аромат :)


Добавете и нарязаната чушка :) Овкусете със сол и черен пипер.
Прибавете към тях сварените и отцедени картофи, и върнете на котлона, като прибавите и брашното. Разбъркайте хубаво. (На мен ми се наложи да сложа малко топла вода, тъй като очевидно не бях сварила много добре картофите и затова се получи малко по-нишестено, което може да се види от снимките.) Накрая добавете и настъргания кашкавал.


През това време в подходящ съд, аз използвах форма за торта с отварящ се ринг, оформете дъното и стените на пая с две трети от тестото. Намазнете добре.

Изсипете на дъното половината от зелето, което предварително сме разбъркали с яйцата и овкусили със сол и пипер. Отгоре изсипете картофената смес, а върху тях - останалата част от зелето с яйца.


От останалата част  тесто можете да оформите капак по желание, но направете един или няколко отвора така, че да може плънката да диша.


Печете във фурна на 180 градуса, до готовност. Преди да го извадя го намазах с едно яйце, което допринесе за прекрасния златен цвят на тестото.




При нас никой не чакаше да изстине, така че го разрязахме още топло и се вижда сочната кашкавалено-картофена плънка. Веднага замина половината пай :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...