четвъртък, 2 януари 2014 г.

Традиционна шкембе чорба / Bulgarian Tripe Soup Recipe


Много празници, много нещо! А пък и още предстоят този месец, така че е добре да имаме една такава рецепта под ръка, а именно за тази класическа и обичана от всички - шкембе чорба! С толкова поводи за празнуване нищо чудно да се случи човек да попрекали с наздравиците, а тогава една такава лечебна супа си е направо спасение за душата, тялото ..аабе направо живота като цяло. Ето защо и реших първата рецепта за тази година да бъде именно този традицонен за българина цяр срещу махмурлука! 

 

Аз я приготвих за първи път точно по празниците и се оказа доста консумирана от гостите :), което ме зарадва, тъй като самата аз не съм я опитвала. Не веднъж съм си признавала, че така и не се научих да ям от тези дреболии, но пък винаги се радвам, когато ястията ми се радват на такъв успех. 
И защото нуждата от такава рецепта понякога е спешна, няма да увъртам, а преминавам направо по същество. Ето и какво ви трябва:
Необходимите продукти:
800 гр/ 1 кг телешко шкембе
1 л прясно мляко
1 л телешки бульон
2 ч.л. червен пипер
2 с.л. масло
2 с.л. олио
сол

За  поднасяне:
няколко скилидки чесън
150 мл оцет
лют пипер на люспи

Започваме като сваряваме шкембето, което сме измили и почистили предварително. След това го сваряваме. Аз го варих около три часа в тенджера с вода. Вие можете да го сварите и в тенджера под налягане, ако имате такава, и в такъв случай ще ви отнеме около час.
Оставяме шкембето да изстине постепенно, като след това изгребваме с лъжица образувалата се на повърхността лой. Прецеждаме бульона и заделяме настрана около литър / литър и половина.
След това нарязваме на кубчета охладилото се вече шкембе.


Самото приготвяне на чорбата започваме като в подходящ съд разтапяме маслото с олиото и запържваме за кратко в него червения пипер, колкото да пусне ароматите си. След това, при непрекъснато бъркане, долейте млякото и бульона. Оставете всичко да заври.

 

След това прибавете шкембето и овкусете със сол. Варете всичко още 5 минути и махнете от огъня.
Остава само да приготвите онзи задължителен "сос" за подправяне на супата. Нарежете на ситно няколко скилидки чесън и ги прибавете към оцета. Поднасяйте соса в отделна купичка, когато сервирате чорбата. Друга задължителна съставка е и лютия пипер, който също трябва да се поднася при сервирането :)


Добър апетит!

сряда, 25 декември 2013 г.

Коледна торта "Егног" / Eggnog Christmas Cake


 Весела Коледа скъпи приятели и посетители на блога ми в първия ден от този най-прекрасен празник! От сърце ви желая много здраве, щастие, късмет и любов във вас и всички около вас! :) 

Надявам се прекарвате празника със семейството и любимите си хора, като мен. Освен малката настинка, която се прокрадва в мен, коледното ми настроение е на макс, особено при вида на богата украса у дома и подаръците под елхата. И за да ви покажа колко точно обичам Коледата, ще ви споделя рецептата за тази чудна коледна торта "Егног". Приготвих я у дома няколко дни преди празника, с надежда да ви зарадвам точно днес. Надявам се ви е останало малко местенце от снощната вечеря в коремите и ще успеете да се насладите на това малко торте :)


Няма да ви лъжа, тортата не е от най-лесните, особено ако трябва да си приготвите сами домашен егног, както направих аз. Рецептата за него също е заредена в блога и скоро ще види бял свят. 
Рецепти за вариации на тази торта много, но самата идея за визията на тортата видях от тук. Преведох и рецептата дословно, но самата аз направих няколко промени при готвенето. Първата от тях е видима - формата на тортата. Нямах толкова малки тавички, затова изпекох двата блата в квадратни тави с размери на страна 24 см, които после разделих на четири парчета. Така накрая се озовах с осем малки блата, които сглобих с крема от рецептата, но направих в по-малко количество. Взех това решение, тъй като прецених, че дадените продукти ми излизат доста скъпо, а и доста голямо количество. Ето защо направих малко странна доза, която изчислих на базата на три белтъка, но отново по рецептата. Получи се идеално, но все пак, за да няма грешки, съм написала оригиналната рецепта :)


Ето я и нея:

Необходими продукти:

За блатовете:
всички продукти на стайна температура
4 яйца
1/2 ч.ч. егног
2 ч.л. ванилов екстракт
1 3/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. индийско орехче
225 гр масло
зелена и червена хранителна боя


За крема:
5 белтъка
1 ч.ч. захар
1/8 ч.л. индийско орехче
щипка сол
500 гр масло
1 с.л. егног
1 ч.л. ванилов екстракт


За направата на блатовете:

В купа разбиваме яйцата, егнога и ванилията и оставете на страна.


В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, солта и индийското орехче. Разбърквайки с миксер на средна скорост, добавяме маслото парче по парче, докато сместа придобие консистенцията на мокър пясък и започва да се обединява. Тогава прибавяме половината от яйчената смес и започваме да бъркаме първоначално на ниска, а после увеличавайки  постепенно до по-висока скорост, докато сместа става по-пухкава. После прибавете на тънка струйка и останалата яйчена смес, докато се получи хубава еднородна смес.


Разделете сместа в тавичките. Според рецептата се падат по 510 грама смес във всяка от двете тавички по 22 см в диаметър. Или по 170 грама в шест тавички от 15 см в диаметър. Аз разпределих сместа също на две, като оцветих едната в червено, а другата в зелено.


 

Изсипах блата в квадратна тавичка със страна от 24 см. Печем блатовете в предварително загрята на 160 градуса фурна до готовност.
Готовите блатове оставяме да се охладят напълно. Аз разделих своите на четири еднакви квадрати, така че получих общо четири червени мини-блата и четири зелени.


За направата на глазурата смесете в купа белтъците, захарта, индийското орехче и солта. Разбивайте ги с миксер на водна баня до пълното разтваряне на захарта. След това махнете от огъня и продължете да разбърквате с миксера до образуването на твърди връхчета.


Когато белтъчената смес е вече със стайна температура, започнете да прибавяте маслото на малки кубчета, като прибавяте всяко кубче едва след като първото се е разнесло идеално в сместа. Тук е и трудната част от фростинга, тъй като има възможност да се пресече. Накрая прибавете ванилията и егнога и глазурата е готова.

Аз също оцветих със зелена боя част от глазурата, която ще бъде между блатовете. Така, че да изглежда така при разрез.


Оставих малко бяла за измазването отвън. По нея полепих кокосови стърготини и малко блестящ дъст (годен за консумация), така че да наподобяват сняг. Украсих с детайли от фондан, но не съм много доволна как се справих. Този ден не бях много във форма и не мога да кажа, че вложих цялото старание, на което съм способна, в украсата. Сигурна съм, че много от вас ще се справят още по-добре :) 


Накрая оцветих фондана с боички, защото имах само бял и малко черен, но пак се получи празнично. Особено, когато сте щедри с дъста :) 


Когато разрежете тортата, гарантирам, ще се появят усмивки на хората около вас !


И понеже снимките говорят повече от думите, насладете се на тази галерия от снимки на тази вълшебна торта....

и ви пожелавам още веднъж  -  Весела Коледа!





сряда, 18 декември 2013 г.

Уникално заешко с бира и горчица / Rabbit Stew with Beer and Mustard Recipe


Тези дни доста се пооблажихме с толкова рецепти за сладкиши, ето защо реших, че е време за нещо соленичко :) Рецептата е отново за заешко, което стана предпочитаното ни месо, заради ползените си качества и защото е доста диетично, така че можем да похапваме на спокойствие  предпразнично. Представям ви тази яхния от заешко с бира и горчица, която нарекох "уникална", защото наистина е такава. Вкусът и е толкова добър, че запрати всички други рецепти за заешко досега в десета глуха :) 


Така се случи, че у дома се намираха точно тези три важни състваки ( освен заека, разбира се) :)

Горчица, праз ....


.. и наистина хубава бира !


 Но за да сме съвсем точни, ето го и пълния лист с необходимите продукти:

Необходими продукти:
1 бр. домашен заек
3бр. стрък праз ( по-голями)
3 с.л. качествена горчица ( може и на зърна)
3 с.л. брашно
300 мл вода
330 мл светла бира
сол
олио
индийско орехче

Рецептата е толкова лесна, че ще я напиша само в  десет изречения :) Започваме!

Приготвянето започваме като измития и почистен заек нарязваме на порции. След това го запържваме до златисто в малко олио.


В друга, дълбока тенджера запържваме нарязания на ситно праз за 2-3 минути или докато омекне. 

       
След това дърпаме от огъня и прибавяме брашното. Разбъркваме и  врщаме на огъня,  като след минута- две добавяме и бирата.

 

В отделен съд размиваме горчицата с водата и ги прибавяме към тенджерата на котлона.


Накрая оставяме да прибавим и заешкото месо. Овкусяваме с подправките. Оставяме да заври под похлупак, след което намаляме на температурата, така че да къкри за около час.

 

Сервираме вече крехкото месо с черпак от прекрасния ароматен сос. 
Аз добавих за акцент още малко рендосано индийско орехче, което е любимо ухание за този сезон.


Можете да гарнирате ястието със сварена паста или картофено пюре! Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...