сряда, 18 декември 2013 г.

Уникално заешко с бира и горчица / Rabbit Stew with Beer and Mustard Recipe


Тези дни доста се пооблажихме с толкова рецепти за сладкиши, ето защо реших, че е време за нещо соленичко :) Рецептата е отново за заешко, което стана предпочитаното ни месо, заради ползените си качества и защото е доста диетично, така че можем да похапваме на спокойствие  предпразнично. Представям ви тази яхния от заешко с бира и горчица, която нарекох "уникална", защото наистина е такава. Вкусът и е толкова добър, че запрати всички други рецепти за заешко досега в десета глуха :) 


Така се случи, че у дома се намираха точно тези три важни състваки ( освен заека, разбира се) :)

Горчица, праз ....


.. и наистина хубава бира !


 Но за да сме съвсем точни, ето го и пълния лист с необходимите продукти:

Необходими продукти:
1 бр. домашен заек
3бр. стрък праз ( по-голями)
3 с.л. качествена горчица ( може и на зърна)
3 с.л. брашно
300 мл вода
330 мл светла бира
сол
олио
индийско орехче

Рецептата е толкова лесна, че ще я напиша само в  десет изречения :) Започваме!

Приготвянето започваме като измития и почистен заек нарязваме на порции. След това го запържваме до златисто в малко олио.


В друга, дълбока тенджера запържваме нарязания на ситно праз за 2-3 минути или докато омекне. 

       
След това дърпаме от огъня и прибавяме брашното. Разбъркваме и  врщаме на огъня,  като след минута- две добавяме и бирата.

 

В отделен съд размиваме горчицата с водата и ги прибавяме към тенджерата на котлона.


Накрая оставяме да прибавим и заешкото месо. Овкусяваме с подправките. Оставяме да заври под похлупак, след което намаляме на температурата, така че да къкри за около час.

 

Сервираме вече крехкото месо с черпак от прекрасния ароматен сос. 
Аз добавих за акцент още малко рендосано индийско орехче, което е любимо ухание за този сезон.


Можете да гарнирате ястието със сварена паста или картофено пюре! Добър апетит!

понеделник, 16 декември 2013 г.

Шоколадови петифури "Подаръчета" / Petits Fours "Christmas Gift" Recipe


Винаги има някакво огромно очарование в малките десерти като петифурите. С минималистичните си размери все пак успяват да ни изкушат толкова, колкото огромна шоколадова торта. Може би защото винаги изглеждат толкова кокетно и елегантно, а крият толкова много вкусови качества само в една хапка.
 

Е, за тази Коледа реших да си измисля петифури по мое усмотрение, тъй като имах представа за визията, но все още нямах концепция за вкуса. И все пак знаех, че ще ми трябват два еднакви, тънки блата, които да слепя с някакъв пълнеж. Бях се спряла на блатовете от "Шоколадовата торта с тиквен крем", но докато пазарувах в магазина, видях 50% намаление на шоколадови правоъгълни блатове за торта и някакси решението само дойде при мен.


И без това, ако не се получи нищо кой знае какво на вкус, поне няма да съм потрошила продукти :) За мое голямо щастие станаха страхотни и дори си похапвам от тях, докато пиша всичко това :)

Ето какво използвах аз:

2 бр. готови правоъгълни блата (или блата от тази торта)
течен шоколад (за мен има само "Нутела")
1 бр. банан (може да заместите с ядки)
100 мл течна сладкарска сметана
100 гр бял шоколад
зелена хранителна боя
червен айсинг

И така...намазваме двата правоъгълни блата с нутела, като гледаме да бъде разпределен равномерно шоколадът.

 

След това нарязваме банана на много тънки парченца и ги подреждаме ( г*з до г*з) върху блата :)

Тук уточнявам, че може би ще предпочетете да сложите някакви ядки вместо банан, защото, както установих по-късното, бананът доста се хлъзга и се разместват леко двата блата. И все пак комбинацията на "Нутела" и банан е неуспорима :)


След това слагаме и втория блат и режем всичко на малки квадратчета (приблизително, не съм ги мерила с линия).
Пъхаме тази чудесия във фризера или хладилника за да стане и да ни е по-лесно обличането в шоколад.
През това време приготвяме ганаша, по обичайната рецепта. Кипваме сметаната, като този път към нея прибавих зелена боя. Махаме от огъня и към горещата сметана прибавяме белия шоколад, който сме счупили на парченца. Бъркаме, докато шоколадът се разтопи и ганашът леко започне да се сгъстява.
               

След това изваждаме петифурите и ги подреждаме върху метална решетка (аз използвам тази от фурната), като сме я сложили върху някакъв съд, в който да се събира падащият ганаш.


Обливаме с ганаш всички страни на петифурите, като можем да си помагаме с нож за страните. Подреждаме в поднос, предварително покрит с фолио и слагаме отново в хладилника. Украсяваме подаръчетата с червен айсинг или пък с разбита сметана, боядисана в червено. 
  

 В случая използвах готов втвърдяващ се червен айсинг на Уилтон :) 

 

Напълнете очи и усти с тази прекрасна галерия от снимки на коледните петифури "Подаръчета" и се заредете с много празнично настроение :) ! 

 



петък, 13 декември 2013 г.

Зелена салата с нар и синьо сирене / Green salad with blue cheese and pomegranate



Има си традиционалисти, а има и хора, които са готови винаги да изненадат себе си с нещо ново. Е, аз съм от втория тип и затова и ви представям тази вкусна, отвсякъде не-българска салата, която обаче може да разкраси Коледно-Новогодишната ви трапеза, а с това и да запълни очите и стомасите ви с вкус и щастие :)


Този път реших да приготвя без месен продукт, но следващия път обезателно ще добавя и няколко резена хубава пражка шунка или прошуто :)

Ето и необходимите продукти:
1 бр. маруля
1 бр. краставица
1 малка глава воден кромид
1 шепа зрънца от нар
1 шепа счукани орехи
синьо сирене (с големината на кубче мая)
 * по желание шунка / прошуто
олио/ зехтин
олио

Нарежете краставицата и водния кромид на тънки кръгчета.

 

Измийте марулата (най-досадната част), отцедете и след това нарежете (или накъсайте), като я разпределите в отделни или една голяма порция, както съм направила аз. Прибавете останалите продукти, като последни добавете орехите и зрънцата от нар.

 

Овкусете салатата със сол и олио/ зехтин. Аз не сложих оцет, тъй като според мен нарът допринася достатъчно за кисeлинността, но ако все пак решите да сложите още, препоръчвам да изстискате малко лимон. Това ще допринесе за натуралния вкус на салатата.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...