Тези дни доста се пооблажихме с толкова рецепти за сладкиши, ето защо реших, че е време за нещо соленичко :) Рецептата е отново за заешко, което стана предпочитаното ни месо, заради ползените си качества и защото е доста диетично, така че можем да похапваме на спокойствие предпразнично. Представям ви тази яхния от заешко с бира и горчица, която нарекох "уникална", защото наистина е такава. Вкусът и е толкова добър, че запрати всички други рецепти за заешко досега в десета глуха :)
Така се случи, че у дома се намираха точно тези три важни състваки ( освен заека, разбира се) :)
Горчица, праз ....
.. и наистина хубава бира !
Но за да сме съвсем точни, ето го и пълния лист с необходимите продукти:
Необходими продукти:
1 бр. домашен заек
3бр. стрък праз ( по-голями)
3 с.л. качествена горчица ( може и на зърна)
3 с.л. брашно
300 мл вода
330 мл светла бира
сол
олио
индийско орехче
Рецептата е толкова лесна, че ще я напиша само в десет изречения :) Започваме!
Приготвянето започваме като измития и почистен заек нарязваме на порции. След това го запържваме до златисто в малко олио.
В друга, дълбока тенджера запържваме нарязания на ситно праз за 2-3 минути или докато омекне.
След това дърпаме от огъня и прибавяме брашното. Разбъркваме и врщаме на огъня, като след минута- две добавяме и бирата.
В отделен съд размиваме горчицата с водата и ги прибавяме към тенджерата на котлона.
Накрая оставяме да прибавим и заешкото месо. Овкусяваме с подправките. Оставяме да заври под похлупак, след което намаляме на температурата, така че да къкри за около час.
Сервираме вече крехкото месо с черпак от прекрасния ароматен сос.
Аз добавих за акцент още малко рендосано индийско орехче, което е любимо ухание за този сезон.
Можете да гарнирате ястието със сварена паста или картофено пюре! Добър апетит!