Успях да пренеса есента у дома след последната ми разходка сред природата. Прибрах се с голям набор от падналите листа и клонки, в пъстри цветове - жълто, оранжево и червено. Сега навсякъде около мен е украсено с букети от тази красота и естествено това още повече ме надъхва да засиля аромата на есен в къщата...с нещо прясно опечено и с дъх на канела, индийско орехче и тиква.
А такива не ми лисват! :) Бабчето отново ме снабди с голям чувал от дундестите вкусотии и сега съм намислила един голям фестивал на тиквата, който започва от днес. В листата е на първо място
тази невероятна шоколадова торта с крем от тиква, която ще ви представя сега. Останалите са класически тиквен пай с бита сметана, невероятно изкушаваща тиквена торта с крема сирене и ароматни подправки и разбира се класическото тиквено руло.
На соления фронт със сигурност ще спретна една тиквена крем супа и още нещо друго, което засега преминава в процес на плануване. Но най-лесно можем да обобщим, че главата ми сега е една огромна тиква, защото само за това мисля. Надявам се да ги обичате, защото както виждате, точно такива рецепти предстоят.
Започваме с тази лесна и много вкусна шоколадово-тиквена тортичка. Ако вече ви е грабнала с вида си, вижте и необходимите продукти, за да се убедите колко малко ви трябва :
За блата:
4 яйца
1/2 ч.ч.брашно
1 ч.ч.захар
1/3 ч.ч. хубаво какао
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч .л.сол
1/3 ч.ч. вода
1 бр.ванилия
За крема:
1 ч.ч.печена тиква
1/4 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. масло (плюс още 3 с.л.)
1 ч.л канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1 3/4 ч.ч. пудра захар
За шоколадовия ганаш:
100 г. шоколад
100 мл.течна сметана
1.с.л. масло
Блата приготвяме като разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с 1/2 ч.ч. захар, докато побелеят. През това време в купа разбъркваме какаото, брашното, две супени лъжици захар, солта и бакпулвера.
В чашата с вода разтваряме ванилията. Прибавяме постепенно и от двете към яйчената смес, но аз го направих на два пъти и се получи добре.
В отделна купа разбийте белтъците с една супена лъжица захар, докато станат на твърд сняг. Аз добавих още малко захар, но може би зависи от това колко сладни захарта. (Така закръглих използваната захар дотук на около една чаена чаша общо.)
След това смесете хубаво какаовата и белтъчената смес, като разбърквате бавно, отдолу нагоре и се стремите да запазите въздушността на белтъците. Изсипете цялата смес в тавичка с приблизителни размери 26x36см. Аз използвам тази, която е към фурната. Разпределете сместа равномерно и сложете да се пече в предварително загрята фурна с обдухване, на 160-170 градуса. При мен отне около 15 минути.
Готовия блат обърнете върху леко навлажнена кърпа и махнете хартията за печене. Оставете да се охлади напълно, а след това разделете на 3 еднакви по големина парчета.
Тиквения крем приготвяме като намачкваме хубаво печената тиква.
Аз ви препоръчвам да я пюрирате с пасатор, за да имате по-гладък крем. Прибавете към пюрето брашното и сложете на котлона да заври. Махнете от огъня и оставете да се охлади. През това време разбийте мекото масло с подправките и почнете да прибавяте от пудрата захар. Аз редувах пудра захар, пюре, пудра захар, пюре, докато всичко се хомогенизира. Аз бях намачкала тиквата и затова ми се наложи да пасирам всичко, но се получи много хубав пухкав крем. Сложете в хладилника да стегне.
През това време направете ганаша. Загрейте 100 мл течна готварска сметана на котлона, докато е пред кипване. Махнете от огъня и прибавете шоколада, който сте нарязали на малки парчета.
Разбъркайте всичко, докато се разтопи шоколадът и когато ганашът се поохлади леко, добавете и лъжицата масло.
Сглобяването на тортата става по следния начин. Вземете единия блат и намажете с 1/2 от крема.
Поставете следващия блат и повторете. Накрая изсипете шоколадовия ганаш и украсете по желание.
Едва ли мога да ви опиша за каква вкусотия става въпрос, затова защо просто не ви покажа една поредица от снимки, пък вие си преценете сами :
От толкова много планирани неща в програмата рядко смогвам да повтарям десерти, но този определено ще направя поне още веднъж преди Коледа: