Дойде време и за любимите ми круши. Надявам се да ги обичате, защото съм ви подготвила няколко рецепти с тях, които ще ви представя тези дни. Започваме с този сладкиш, който приготвих за първи път (отново) преди повече от година, и успях да направя само две снимки (първата и втората). За да си припомня рецептата и да успея да го пусна в блога, го приготвих повторно и да си призная - не съжалявам. Митко предлага да го приготвя поне още един път - за щастие :)
Ако все пак ви се намират няколко круши под ръка, това е идеалната рецепта за тях, защото можете да сложите колкото поискате круши като количество. Аз избрах 3 домашни крушки, малко по-дребни, пък и имаше какво да се изрязва по-тях.
Но преди да преминем по-нататък, ето го и списъкът с необходимите продукти:
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.ч олио
1 с.л ванилов екстракт
3-4 круши
1 шепа ядки (бадеми, лешник, макадамия)
1 ч.ч. вряла вода
1/2 ч.ч. какао
ч.ч.= 200 мл
Започваме, като пресяваме брашното в подходяща купа. Добавяме бакпулвера и солта и разбъркваме хубаво.
В друга купа разбийте хубаво яйцата със захарта и олиото, докато се хомогенизират като смес. Добавете и ванилията. През това време кипнете вода и след това я смесете хубаво с какаото. Препоръчвам ви да избирате хубаво какао, аз харесвам това на Д-р Йоткер, тъй като е с много наситен цвят и вкусът му най-много се доближава до разтопен натурален шоколад.
Прибавете половината брашно към купата с яйцата и разбийте.
На струйка добавете половината какаова смес, и повторете така с останалото брашно и какао, като продължавате да разбивате.
Измийте, почистете и нарежете крушите на малки кубчета.
Накрая добавете и шепа счукани ядки. В продуктите съм посочила кои според мен са най-подходящи като вкусове. Аз имах един пакет ядки макадамия, които счуках в хаванче :)
За да е още по-богато, добавих и малко счупени шоколадови капки, които не са толкова задължителни. По мое мнение дори не се усещат, ако използвате истински хубаво какао, но аз трябваше да опитам :)
Разбъркайте всичко хубаво и изсипете в предварително намаслена и набрашнена тавичка. Печете десерта в загрята на 180 градуса фурна. Чудех се как да украся десерта и реших да се спра на традиционна украса от пудра захар.....
и ножче и виличка, с което доби доста Vintage look :)
Ето го и крайният резултат:
Обичам да разрязвам десерта на триъгълници, като гарнирам с парче круша, шоколадов топинг или сметана:
Определено има разлики в снимките между първия и втория път на десерта, но по мое мнение просто задобрявам :)
Надявам се десертът да ви хареса и да го опитате и вие!