Всеки човек си има любими миризми, които успяват да го отнесат на някое хубаво място - понякога това са уханието на морска вода, хубав парфюм, пресен хляб и най-вече някоя вкусна гозба. Едно мое любимо ухание е на... зеленчуков магазин. Разказвала съм ви, че като малка гостувах на леля си в Пловдив, но не съм ви казвала, че те имаха доста успешен зеленчуков магазин. Освен че обожавах да ходя на работа с нея и да й помагам, всеки ден се наслаждавах на десетките различни и прекрасни аромати на пресните плодове и зеленчуци.
И така се зароди и невероятната ми любов към отглеждането на собствени зеленчуци, както и разбира се тяхното (почти винаги) успешно приготвяне :) Сега сме именно в такъв сезон и вече се появиха първите пресни тиквички и картофки на село. Когато се прибрах у дома, веднага направих списък какво мога да направя с тях и се спрях на Рататуй, ама по моя рецепта :)
Едва ли има някой, който, когато чуе за това ястие, не се сеща за сладкото мишле от едноименния анимационен филм, което успя да покори и малки и големи с голямото си сърце и вярата, че "Anyone can cook!" / "Всеки може да готви!"
Вкъщи много не си падат по патладжана, затова реших да не го включвам, а използваната в традиционния рататуй жълта тиквичка така и не намерих, затова я замених с пресни картофи. Може да се каже, че е нещо като измислен рататуй, но съм сигурна, че ще ви хареса и в този вариант.
За целта използвах домашни зеленчуци, така че са по-дребни, но затова пък много по-вкусни.
Вие можете да изберете и по-големи, в зависимост от тавичката или порцията, която искате да приготвите. Аз използвах малка 20 см форма и следните зеленчуци:
Необходимите продукти:
6 малки домата
3 малки картофа
1 малка тиквичка
1 пълна с.л. доматено пюре (използвах домашна апетитка)
1/2 червена чушка
1/2 средна глава лук
4-5 стръка магданоз
2-3 листа босилек (пресен или сух)
сол на вкус
щипка захар
олио
Затопляме котлона на 2/3 от капацитета му и запържваме в малко олио лука, докато стане прозрачен. Добавяме нарязаните домати и чушката. Слагаме щипка захар и 2 щипки сол. Накрая добавяме доматеното пюре и нарязания магданоз и босилек. Нямах пресен босилек и сложих сушен домашен босилек.
Тази смес изсипваме в намазнена тавичка и разпределяме равномерно по дъното. Започваме да нарязваме на тънки кръгчета тиквичката, картофите и доматите.
Важен детайл е зеленчуците да са горе-долу еднакви на големина, за да могат да се редят по-лесно, а пък и е по-красиво.
Внимавайте и при картофите, тъй като на тях им трябва повече време за готвене. Нарязвайте ги много на тънко, и ако не са от пресните, може да се наложи да ги бланширате леко, за да сте сигурни, че няма да останат сурови.
Внимавайте и при картофите, тъй като на тях им трябва повече време за готвене. Нарязвайте ги много на тънко, и ако не са от пресните, може да се наложи да ги бланширате леко, за да сте сигурни, че няма да останат сурови.
Така подредено, ястието поръсете със сол на вкус и полейте с олио и вода. Завийте с фолио и печете на силна температура около 200-220 градуса за 30 минути, докато ястието хубаво се задуши и картофите станат готови. Проверявайте ги. След това махнете фолиото и печете, докато течността поизври и зеленчуците се запекат леко по краищата. При мен отне още 10-15 минути.
Извадих от фурната и оставих да изстине леко и да попие от ароматните сокове. Сервираме и украсяваме с пресен магданоз или босилек.