Понякога мозъкът ни прави много интересни връзки между думи и картини, звуци и миризми, рецепти и ...сериали :) Точно такава асоциация определя и решението да сготвя последното си откритие в бързо разрастващия ми се кулинарен свят. Вярвате или не, но всеки път, когато се сетя за макарони със сирене, се сещам за сериала "Приятели". Това е сериалът, който винаги може да ме накара да се усмихна и често върви като фон на компютъра ми, когато готвя. Въпреки, че го знам наизуст, все още се смея като бавноразвиващ се на определени сцени.
"Макароните със сирене" имат голямо място в сериала. Именно тази рецепта накара Чандлър да посъветва Моника да стане готвач :), и второ - невероятният сериал с участието на Джоуи "Mac and C.h.e.e.s.e.".
В шоуто има много кулинарни шедьоври, като например смесването на овчарски пай и английски трайфъл, който приготви Рейчъл за деня на благодарността. Или иначе казано пластове сладко, заливка, бишкоти, задушено говеждо с грах и лук и така докрай :)
Мога да продължавам цял ден, защото кулинарните шеги в сериала са многобройни, но да се върнем към основната идея на този пост, а именно - невероятният вкус на макароните със сирене по американски.
Ние в България също приготвяме макарони със сирене, но с ръка на сърцето си признавам, че този му вариант е далече пооооооооооо-вкусен. Рецептата, която избрах е тази, не само, защото е обяснена много добре стъпка по стъпка, но и ме грабна идеята за използването на горчица.
Необходимите продукти:
500 гр макарони
1 яйце
4 с.л.масло
4 с.л.брашно
1 ч.ч.течна готварска сметана
1 1/2 ч.ч.прясно мляко
1 с.л. дижонска горчица
300 гр кашкавал ( за класическата рецепта използвайте чедър)
300 гр краве сирене (за класическата рецепта използвайте отново чедър)
черен пипер
сол
Започваме, като сваряваме макароните в подсолена вода, малко по-твърди от ал денте, все пак ще ги печем след това :) Измийте ги със студена вода и оставете настрани.
Нарендайте кашкавала и сиренето. В купичка разбийте едно яйце и оставете настрана.
Започваме да приготвяме соса, като разтопявам маслото и към него прибавям брашното. Разбъркваме и запържваме получената каша, докато леко покафенее. После прибавяме млякото и сметаната. Продължаваме да бъркаме на средна температура, докато сосът се посгъсти.
Прибавяме една-две лъжици от соса към яйцето при непрекъснато бъркане, за да предотвратим пресичане. След това прибавяме яйчената смес към соса. Добавяме горчицата, сол и черен пипер на вкус.
Накрая прибавяме сиренето и кашкавала. Аз оставих малко кашкавал за отгоре. :)
Объркваме соса и макароните и разпределяме в тавичка, предварително намазана с масло.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Готовите макаронки поръсих с малко пресен лук.
Кремообразната текстура на соса, богатият му аромат и пикантната нотка на горчицата допринасят за това, ястието да изпъкне, макар и толкова просто на пръв поглед.
Макароните със сирене са едно от предпочитаните ястия на моя любимец Гордън Рамзи, който нееднократно е казвал, че понякога най-обикновените ястия, но приготвени по вълнуващ начин, носят най-голямо удоволствие.
Опитайте и вие и се убедете сами! :)