сряда, 10 април 2013 г.

Икономични прасковки / Peach Cookies


С един куршум - два заека! Такава е рецептата за Пурички с мармалад, която ви представих предния път, защото с едно тесто можете да направите два различни вида сладки. Разделям тестото на две и с едната половина правя пуричките, а с другата тези "икономични" прасковки. Наричам ги икономични, защото за традиционните прасковки са необходими около 6 яйца, но тук използваме далеч по-малко продукти и само 2 яйца :)

От тестото правя малки топчета и ги нареждам върху хартия за печене. Изпичам ги в предварително загрята фурна на около 180 градуса, докато порозовеят. След като ги извадя от печката, още топли ги издълбавам. 

Издълбаните трохи наронваме, ако има по-големи парчета и към тях прибавяме 4 супени лъжици масло. Добавяме и 100 мл топло прясно мляко и разбъркаваме, докато получим плътна каша. Слагаме шепа счукани/смлени орехи и мармалад (вид и количество) на вкус. 

Това ще бъде пълнежът на прасковките, така че го опитайте на вкус и променете по желание.
С малка лъжичка запълнете половинките и след това ги слепете две по две.

  

В малки купички разтворете малко хранителна боя - червена и жълта/оранжева. Аз използвам гел боя, която разтварям с малко вода. Потапяйте едната страна на прасковките в червената боя, а другата в жълтата, а след това овалвайте в захар.


За  прасковките ще трябват и листенца. Обикновено бих предпочела да откъсна няколко листчета, но този път нямаше как да го направя. Затова реших да импровизирам и направих няколко малки листенца от зелен фондан.



Ако искате да подготвите няколко вида сладки за отрицателно време, тези варианти са идеални. Ако решите, можете да измислите и свои варианти от същото тесто. И ако го направите, не се въздържайте да споделите с мен. :)

понеделник, 8 април 2013 г.

Пурички с мармалад / Jam Filled Rolls


Много пъти съм казвала, че в повечето случаи най-простите рецепти пробуждат най-силни чувства в хората. Точно, както в това сладурско филмче "Рататуй", когато най-обикновеното ястие спечели сърцето на иначе бруталния кулинарен критик Антон Его, само защото му напомня за детството му.

Днес ви представям една такава рецепта за сладки пурички с мармалад. Те са с толкова класически вкус, че все още намират място по рафтовете в магазините, преборвайки се с жестоката конкуренция на много захарни и шоколадови изделия. Разбира се, домашно приготвеното винаги ще бъде по-добро :)

И защо да не ги направите?! След като рецептата е толкова лесна :) И въпреки, че излизат достатъчно бройки да почерпите солиден брой гости, пък и са много трайни, едва ли ще можете да станете свидетел на това. Тези сладки имат навика да изчезват много скоро след като са извадени от фурната :)))

А ето и необходимите продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
2 яйца
1-2 ванилии
1/2 ч.ч. пудра захар (плюс малко за овалване)
5 ч.ч.брашно
1 ч.ч. мазнина

За пълнежа:
мармалад и орехи
локум

Приготвям тестото, като първо разбърквам киселото мляко и содата в тавичка и оставям леко да шупне. В отделна купа разбърквам яйцата, ванилията и захарта, докато се получи пухкава смес. Прибавям я към киселото мляко и започвам да прибавям чаша по чаша от пресятото брашно. Добавяме и една чаена чаша мазнина - аз използвах 1/2 ч.ч. олио + 1/2 ч.ч. мас. Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса няколко часа.

За пълнежа използвах нарязан портокалов локум и смес от сливов мармалад с орехи.


Пуричките приготвяме, като откъсваме малки парчета от тестото и разточваме на правоъгълници (приблизително), поставяме от избраната смес и завиваме. Нареждаме в тава, покрита с хартия за печене.


Печем в загрята фурна на 180 градуса, докато краищата им започнат да почервеняват.


Изваждаме ги и още топли ги овалваме в пудра захар и ванилия.

В следващия си пост ще ви разкажа как да направите тези невероятни прасковки от същото тесто :) 


четвъртък, 4 април 2013 г.

Пухкави сладки и солени пирожки / Sweet or Salty Donuts


"Може би едно от най-хубавите неща, които ще опитате в живота си" - това бих казала, ако някой ме попита за тези домашни пирожки. Дори и да не съм хапвала тестено от близо 2 месеца, не можах да се въздържа и изядох една топла пирожка с разтапяща се сърцевина от сирене и кашкавал. Често се шегуват с мен, че съм мазохистка, защото постоянно гледам рецепти и готвя вкусотии, когато съм на диета, но в повечето пъти това не ми пречи. Този път обаче се отдадох на изкушението и мога да кажа, че въобще не съжалявам. :))))


Имах няколко много дребни и поизсъхнали домашни ябълки, които много исках да използвам в някакъв сладкиш. Затова и реших да ги нарежа много на ситно и да ги помачкам с малко захар и канела така, че да пуснат сока си. Добавих и няколко капки натурална ванилова есенция.
И с това плънката за сладките пирожки бе готова. За самото тесто се спрях на  тази рецепта, която се оказа много лесна и успешна. :)

А ето и необходимите продукти:

400 гр кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 яйце
брашно, колкото поеме
олио за пържене

Разбъркваме киселото мляко и содата и оставяме да шупне. Прибавяме яйцето, солта и брашното и месим, докато получим меко тесто.

Тестото няма нужда от втасване. Откъснете малки парченца и разточете върху набрашнена повърхност до дебелината на арабски хляб (за дюнер). Поставете плънка по желание и завийте.
Предложения за плънка за сладките пирожки:
нарязана (рендана) ябълка
захар - на вкус
1 ч.л.канела
2-3 супени лъжици бадемово брашно (по желание)

Предложения за плънка на солените пирожки:
кашкавал и сирене

В малък, но дълбок съд слагаме достатъчно мазнина за пърженето на пирожките (добре е да има доста мазнина, за да не докосват дъното на съда, а да се пържат в самата мазнина). Загряваме мазнината и пържим пирожките по няколко минути от всяка страна, докато придобият мек, златист цвят.

Сладките пирожки овалвам още топли в смес от захар и канела :)


Нищо не може да се сравни с аромата на топло тестено, но в комбинация на захар и канела, в кухнята ви ще заухае на френска пекарна :)


За солените пирожки поставих резен сирене и кашкавал във всяка. Резултатът беше божествен!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...