"Мнооооооооооого вкусно" - това бяха точните думи на гостите ми, когато опитаха за пръв път от тези пилешки руладини. Нали се сещате как изглеждат хората, когато нещо наистина много има хареса...с още подути бузи и леко изцъклен поглед, смело фокусиран върху чинията, като същевременно режат поредното парче от ястието.Този поглед за мен е храна за душата! В този момент знам, че съм ударила десетката и се е родил нов специалитет, който ще приготвям с удоволствие.
Още по-добре е, когато ястието се приготвя бързо, лесно и не оставя нищо за пакетиране или прибиране в хладилника.
Самата идея за руладините се породи от нищото или по-точно, че нямах почти нищо в хладилника, освен пилешки гърди и сирене. А да - и два три стръка праз във фризера.
Причината за това пък е, че от известно време у дома сме на режима на Пиер Дюкан и избягвам да пазарувам продукти извън позволените. Знам, че има много за и против този режим, но според мен той е доста индивидуален и не всеки може да го спазва, не само заради липса на воля, а и защото трябва да се храниш с много малък на брой избор от продукти. За нас обаче той е много подходящ за влизане във форма след тежката зима, позволява най-важните за нас продукти - сирене, кисело мляко и месо. Разбира се, трябва да забравите за всичко друго - малко хора могат да изкарат седмици без захар, било то и във формата на плодове. Знам, че е малко учудващо, при условие, че продължавам да готвя сладкиши, но истината е, че за мен самото и им приготвяне е по-приятно от яденето им. Но нека се върнем към рецептата :)
За приготвянето на 4 малки руладини:
1 брой пилешки гърди (тип пеперуда)
3 стръка праз
150 гр сирене
кашкавал
сол
черен пипер
олио
За украса:
домат
зелена салата
Започваме приготвянето на руладините, като разрязваме пеперудата от пилешките гърди на две, а след това всяка половина разрязваме и хоризонтално. Получавам се 4 броя малки пържолки, които начукваме леко с чукче за месо.
През това време запържваме в малко олио нарязания на кръгчета праз. След като омекне и леко промени цвета си, прибавяме и натрошеното сирене. Запържваме за още 2-3 минути и махаме от огъня.
Върху всяка пържолка разстиламе по малко от сместа и завиваме на рулце.
Поставяме рулцата в тавичка с малко олио. Овкусяваме с малко сол и черен пипер.
Ако имаме останала плънка, разпределете върху руладините. Добавете вода в тавичката и оставете да се пекат във фурната на 220 градуса, докато заврат. След това намалете на 180 и печете до готовност. Преди да ги извадите, поставете по едно-две парчета кашкавал върху всяка руладина и ги запечете.
Сервирайте, като поставите всяко рулце върху плато от зелена свежа салата, полято леко със соса от печенето, а отгоре по един-два резена домат.
Заради сочната плънка от сирене и праз, иначе сухото месо на пилешките гърди става много крехко и вкусно.