понеделник, 1 април 2013 г.

Пилешки руладини със сирене и праз / Chicken Rolls with Cheese and Leek



"Мнооооооооооого вкусно" - това бяха точните думи на гостите ми, когато опитаха за пръв път от тези пилешки руладини. Нали се сещате как изглеждат хората, когато нещо наистина много има хареса...с още подути бузи и леко изцъклен поглед, смело фокусиран върху чинията, като същевременно режат поредното парче от ястието.Този поглед за мен е храна за душата! В този момент знам, че съм ударила десетката и се е родил нов специалитет, който ще приготвям с удоволствие.
Още по-добре е, когато ястието се приготвя бързо, лесно и не оставя нищо за пакетиране или прибиране в хладилника.
Самата идея за руладините се породи от нищото или по-точно, че нямах почти нищо в хладилника, освен пилешки гърди и сирене. А да - и два три стръка праз във фризера.
Причината за това пък е, че от известно време у дома сме на режима на Пиер Дюкан и избягвам да пазарувам продукти извън позволените. Знам, че има много за и против този режим, но според мен той е доста индивидуален и не всеки може да го спазва, не само заради липса на воля, а и защото трябва да се храниш с много малък на брой избор от продукти. За нас обаче той е много подходящ за влизане във форма след тежката зима, позволява най-важните за нас продукти - сирене, кисело мляко и месо. Разбира се, трябва да забравите за всичко друго - малко хора могат да изкарат седмици без захар, било то и във формата на плодове. Знам, че е малко учудващо, при условие, че продължавам да готвя сладкиши, но истината е, че за мен самото и им приготвяне е по-приятно от яденето им. Но нека се върнем към рецептата :)

За приготвянето на 4 малки руладини:
1 брой пилешки гърди (тип пеперуда)
3 стръка праз
150 гр сирене
кашкавал
сол
черен пипер
олио

За украса:
домат
зелена салата

Започваме приготвянето на руладините, като разрязваме пеперудата от пилешките гърди на две, а след това всяка половина разрязваме и хоризонтално. Получавам се 4 броя малки пържолки, които начукваме леко с чукче за месо.
През това време запържваме в малко олио нарязания на кръгчета праз. След като омекне и леко промени цвета си, прибавяме и натрошеното сирене. Запържваме за още 2-3 минути и махаме от огъня.


Върху всяка пържолка разстиламе по малко от сместа и завиваме на рулце.

Поставяме рулцата в тавичка с малко олио. Овкусяваме с малко сол и черен пипер.



Ако имаме останала плънка, разпределете върху руладините. Добавете вода в тавичката и оставете да се пекат във фурната на 220 градуса, докато заврат. След това намалете на 180 и печете до готовност. Преди да ги извадите, поставете по едно-две парчета кашкавал върху всяка руладина и ги запечете.

Сервирайте, като поставите всяко рулце върху плато от зелена свежа салата, полято леко със соса от печенето, а отгоре по един-два резена домат.


Заради сочната плънка от сирене и праз, иначе сухото месо на пилешките гърди става много крехко и вкусно.


сряда, 27 март 2013 г.

Кутии за сладкиши от Милена и "Вашите подаръчета" / Cake Boxes by Milena

   
Все още чакаме истинското лице на пролетта, макар и тя упорито да се дърпа. Студът и мрачното време обаче няма да издържат дълго, особено, ако породим пролетно настроение първо в себе си. Отдавайки се на любимите си хобита и възможността да сътворите нещо красиво - ястие, декорация или малки подаръчета, се приближавате още повече до целта да поканите красотата у дома. Именно този вид творчество е темата на днешния пост. 

Искам да ви запозная с произведенията на една много талантлива дама - Милена Николова от Благоевград. Точно тя изработи за мен тези невероятни кутии за сладкиши.
Няма нищо по-приятно от вкусния подарък, особено, ако е поднесен по този атрактивен начин. 

 
Малките и изпипани детайли допринасят толкова много към едно на пръв поглед обикновено изделие от картон.

 

Тези прекрасни кутии за сладкиши можете да намерите в нейното магазинче във фейсбук.

Там можете да погледнете и още много от изработените й картички с квилинг техника, картини, аксесоари за книги, сватбени подаръчни пликове, покани за тържества, бижута, плетени брошки и други.




Може да се каже, че това е фамилно магазинче, тъй като картините са дело на нейната дъщеря Славена, а нежните плетива на една кука - на майка й Виолета (или леля Вили, както си я наричам аз) :))))
 
Самата Милена събира творческите дарби на семейството под крилото на една обикновена страничка в интернет и не пропуска празник или повод, който да й послужи за вдъхновение.
"Най-много ме вдъхновява красотата в изработването на стилни картички и всичко свързано с работата с хартия и картон. Постепенно се опитвам да правя по-сложни неща, но това изискава много време. Понякога изработването на една картичка отнема 3-4 часа, понякога 1-2 дни. Цветята и комбинирането на цветове ме вдъхновяват най- много, също така разглеждам постоянно работи на други хора в техните блогове или търся модели в интернет."

Милена се занимава с квилинг едва от година и половина, но казва, че все още се чувства начинаеща.
"Още от първата ми среща с изкуството квилинг се влюбих в това трудно и изискващо прецизност и търпение хоби. Само при мисълта, че ще имам някалко часа свободно време, за да се занимавам, ми доставя изключителна радост и спокойствие!  

Радост носи и на нас, тези, които ценят красивите, макар и дребни неща около нас. 
Не пропускайте възможността да подкрепите таланта на един български артист, като харесате нейната страничка, а може би ще бъдете и от късметлиите, които могат да спечелят нещо от предлаганите награди.

Ако пък решите, можете да израбoтите и сами тези кутии, използвайки един от тези многобройни модели.

понеделник, 25 март 2013 г.

Писана домашна торта с карамелен крем / "Stained Glass" Cake with Caramel cream



"Стъклописът" като вдъхновение за украса на торта ми е отдавнашна цел, която най-сетне успях да осъществя върху тази торта. Като всяко нещо за първи път, има какво още да се желае, но това се отнася само за украсата, тъй като вкусът на тортата е невероятен.

 

Приготвих я по случай Сирни Заговезни, когато трябваше в духа на старата традиция да гостуваме на родители и роднини. Украсата й исках да е пъстра като живота, а вкусът й - напомнящ на познатите ни от близкото минало традиционни домашни торти, които носят топлината на това време. Тогава тортите не се правеха от маскарпоне, три вида шоколад и захарни покрития, а се състояха от няколко меки сиропирани блата, поляти с пухкав домашен крем, най-често на млечна основа.


И точно такава торта реших да направя и аз :)

За избор на крем се спрях на нещо старо и изпитано - рецептата за карамелен крем на леля ми Блага от Пловдив. Обожавам този крем, защото е плътен, но в същото време е лек и невероятно разхлаждащ, когато се сервира студен. Всеки път, когато й отивам на гости, се надявам да го е приготвила  и търпеливо чакам десерта след края на вечерята. И тъй като днес е Благовец, какво по-добро време да ви сервирам рецептата за тази невероятна домашна торта!!!

Нужните продукти:

За белия блат:
продуктите от тук

За кафявия блат:
2 яйца
40 гр какао
140 гр захар
100 мл. мляко
100 гр брашно
70 мл орехово олио (можете да го замените с обикновено плюс 2 с.л сусамов тахан)
1/2 бакпулвер

За карамеления крем:
1 1/2 л. прясно мляко
200 гр. захар
9 с.л. брашно
4 яйца
ванилия

Още:
Карамелен/ Захарен сироп за сиропиране
2 шепи счукани орехи
шоколадови пръчици

За тортата изпекох по един брой от двата блата, с изброените продукти, като всеки от тях разполових на половина. Белият блат приготвяме по рецептата за торта "Теменужка". За кафявия смесваме сухите съставки, какаото, брашното, захарта и бакпулвера. През това време с миксер разбиваме и яйцата. Добавяме млякото и олиото и сухите съставки.
Блатовете пекох в тавичка (диаметър 18 см) с хартия за печене на 180 градуса. Ако искате можете да изпечете повече или по-малко блатове, в зависимост от размера на тортата.


Крема приготвяме като карамелизираме захарта в подходящ съд на котлона. Сладостта на крема се определя от вашия вкус, предлагам ви да започнете с около 15 -16 с.л. захар и да добавите впоследствие при необходимост.
След като захарта се карамелизира, прибавяме млякото и оставяме на средна температура да се разтвори карамелът, като разбъркваме от време на време. В отделна купичка разтворете в малко вода брашното, до достигането на гъста каша. Прибавете я към разбърканите яйца. Когато млякото е пред завиране, прибавете сместа от купичката и почнете да бъркате, докато кремът се сгъсти. Дръпнете от огъня.



Обичам да сглобявам тортата в ринг за торти, докато кремът е още топъл, като по този начин блатовете омекват допълнително. Започвам като редя блат, сиропирам обилно със захарен сироп, малко крем, поръсвам със счукани орехи на вкус, отново блат и така докрая. Тъй като тортата е с доста блатове, уверете се, че слагате достатъчно крем, за да не остане суха.
Стягам ринга и оставям в хладилника за през ноща.

На следващия ден украсявам по желание - шоколадови пръчици и пъстра фонданова украса.


Честит Имен Ден на всички, които носят "благо" име и най-вече на моята мила леля от Пловдив!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...