петък, 22 март 2013 г.

Домашни бонбони "Рафаело" / Homamade Raffaello Candies


Малко са случаите, когато ми се хапва нещо сладко, но да не е шоколад. Вярвате или не, но има и такива моменти. В тези случаи обикновено се ровя из старите рецепти, за да намеря изкушаващи варианти на дребни сладки и бонбони, които мога да приготвя с малко продукти, и то по възможност - по-икономични. В много от случаите прибягвам до рецептите за праскови или локумки, но когато имам в наличност и ядки, нямам друг фаворит освен тези - домашни бонбони "Рафаело".
 

В оригиналната рецепта бадемите са в сърцето на това нежно изкушение, но аз си имам друг фаворит. Ядки от кайсии. Събирам ги след сезона на кайсиите и ги изсушавам, като ги ползвам в различни рецепти. Изключително подходящи са за украса на козунаци или пък в този случай. Суровата ядка е много по-ароматна от обикновения твърд печен бадем и много хора, опитали от тези бонбони, също предпочитат този им вариант. Самите ядки са не само безвредни, но и много полезни, а това, че можете да заместите с тях скъпите бадеми, е още едно предимство.
Друг незаменим компонент в тази рецепта е истински вкусният кокос. Освен че е много ароматен, кокосът има редица предимства, сред които това, че е нискокалоричен, богат на фибри, а антиоксидантните му свойства предпазват от стареене и засилват имунитета.

 

Третият продукт, който ни е необходим, е кондензирано мляко. Самото мляко доставя цялата сладост на десерта и затова рецептата се нарежда смело в редиците на най-лесните и икономичните. Съществуват варианти на рецептата, в които се включва използването и на бял шоколад. Според мен обаче вкусът става прекалено сладък и се изгубва лекотата на десерта, затова и предпочитам този му вариант - с три прости съставки:


Необходимите продукти са:

1 консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 гр)
4 ч.ч. кокосови стърготини (от тях около 1/2 ч.ч. за овалване)
шепа обелени кайсиеви ядки

Започвам приготовлението, като счуквам кайсиевите костилки, обелвам ядките (които обикновено са доста спаружени след дългото съхранение). След това накисвам ядките в купичка с малко вода. По желание можете да сложите и малко от любимия ви аромат - ликьор, ром или друг. Аз предпочитам ядките натурални, защото са най-свежи. След като престоят във водата, ядките набъбват и стават сочни отново.
След това в подходящ съд изсипваме кондензираното мляко и го затопляме на средна температура на котлона за 2-3 минути. (Внимавайте да не заври!) Изсипваме кокосовите стърготини и разбъркваме още няколко минути, докато се получи консистенцията на меко, но ронливо тесто.


Махаме от котлона и оставяме леко да се охлади. От тази смес откъсваме малки парченца, в които поставяме по една от ядките. Oформяме като бонбони и овалваме в кокосови стърготини.


Бонбоните стават много бързо, почти толкова бързо, колкото ще почнат да изчезват след това. А това е неизбежно :)


Подсладете следобения чай или кафе с това кокосово изкушение!




сряда, 20 март 2013 г.

Ананасови кошнички с кашкавал и сирена / Pineapple nests with ham and cheese



Комбинацията на ананас със сирена е много популярна,  въпреки че не е според вкуса на всеки. Така известните стек "Хаваи" и пица (или тост)  "Хаваи" опитах за първи път в Германия през 2004 година и няма да ви лъжа, че ми трябваше малко време да свикна с вкуса. Но веднъж хареса ли ви, ще почнете да търсите такива ястия в менютата на всеки ресторант.
В България все още най-прието е да хапваш ананас със сирене върху пица, но сега ви представям малко по-диетичен вариант. Идеално предястие, което се съчетава прекрасно с всякакъв вид зелена салата.

За кошничките ви трябват:

ананас на шайби (аз използвах от консерва)
крехко свинско филе или шунка
кашкавал
сирене

За приготовлението е добре да изберте първо съдчетата, в които ще печете кошничките - може да бъдат форми за мъфини или тарталети, или някакви подходящи чинийки. Аз използвах метални формички за тарталети, като на дъното поставете 1- 2 резанчета от свинското филе и една шайба ананас.



Така оформилата се кошничка запълнете с едро нарязани сирене и кашкавал, като после леко повдигате крайчетата на филето нагоре така, че при изпичането да не потече кашкавал отстрани.

 

Печем на силна фурна, докато кашкавалът се запече. Сервираме предястието в комбинация със зелена салата, може и с няколко резена домати, които също подхождат на останалите вкусове.


понеделник, 18 март 2013 г.

Направи си сам: Натурална ванилова есенция / DIY: Homemade Vanilla Extract

 

Ако и вие като мен сте любители на сладкото, маслото, шоколада, захарта и ванилията са продуктите, които сякаш винаги свършват. Докато първите съставки можете да замените понякога с олио, мед или какао, то ароматния дъх на ванилия можете да постигнете само чрез самата нея. И колкото и да купувате, все по някое време не е останало и едно пакетче. Ето защо сега ще ви представя начин да си направите много икономична домашна ванилова есенция. Напълно натурална, така, че въобще да не се занимавате с предлаганите на пазара "химии".

За целта ви трябва само да си набавите:
2-3 пръчки ванилия
водка (около 200-250 мл)
празно шишенце със същата вместимост

След дълго търсене най-сетне забелязах, че в някои от магазините започнаха да зареждат от споменатата ванилия на клечки. Сигурна съм, че повечето от вас ще могат да я намерят. И макар цената да е доста по-висока от малките разфасовки, домашната ванилова есенция ще ви спести разходите за ванилия за много време напред. Тоест - заслужава си. :)
Другият важен компонент е водката, която по-принцип не купувам, но за щастие след коледните и новогодишните празници се намери и из моя хладилник.
И накрая, намерете някое удобно стъклено шишенце, в което да съхранявате есенцията.


Срежете клечките по дължина и внимателно изстържете вътрешността на ванилията. След това сложете всичко в шишенцето и залейте с водка. Оставете на съхранение в хладилника.
С всеки изминал ден ароматът ще се засилва. Когато есенцията почне да намалява, просто допълнете водка.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...