сряда, 20 март 2013 г.

Ананасови кошнички с кашкавал и сирена / Pineapple nests with ham and cheese



Комбинацията на ананас със сирена е много популярна,  въпреки че не е според вкуса на всеки. Така известните стек "Хаваи" и пица (или тост)  "Хаваи" опитах за първи път в Германия през 2004 година и няма да ви лъжа, че ми трябваше малко време да свикна с вкуса. Но веднъж хареса ли ви, ще почнете да търсите такива ястия в менютата на всеки ресторант.
В България все още най-прието е да хапваш ананас със сирене върху пица, но сега ви представям малко по-диетичен вариант. Идеално предястие, което се съчетава прекрасно с всякакъв вид зелена салата.

За кошничките ви трябват:

ананас на шайби (аз използвах от консерва)
крехко свинско филе или шунка
кашкавал
сирене

За приготовлението е добре да изберте първо съдчетата, в които ще печете кошничките - може да бъдат форми за мъфини или тарталети, или някакви подходящи чинийки. Аз използвах метални формички за тарталети, като на дъното поставете 1- 2 резанчета от свинското филе и една шайба ананас.



Така оформилата се кошничка запълнете с едро нарязани сирене и кашкавал, като после леко повдигате крайчетата на филето нагоре така, че при изпичането да не потече кашкавал отстрани.

 

Печем на силна фурна, докато кашкавалът се запече. Сервираме предястието в комбинация със зелена салата, може и с няколко резена домати, които също подхождат на останалите вкусове.


понеделник, 18 март 2013 г.

Направи си сам: Натурална ванилова есенция / DIY: Homemade Vanilla Extract

 

Ако и вие като мен сте любители на сладкото, маслото, шоколада, захарта и ванилията са продуктите, които сякаш винаги свършват. Докато първите съставки можете да замените понякога с олио, мед или какао, то ароматния дъх на ванилия можете да постигнете само чрез самата нея. И колкото и да купувате, все по някое време не е останало и едно пакетче. Ето защо сега ще ви представя начин да си направите много икономична домашна ванилова есенция. Напълно натурална, така, че въобще да не се занимавате с предлаганите на пазара "химии".

За целта ви трябва само да си набавите:
2-3 пръчки ванилия
водка (около 200-250 мл)
празно шишенце със същата вместимост

След дълго търсене най-сетне забелязах, че в някои от магазините започнаха да зареждат от споменатата ванилия на клечки. Сигурна съм, че повечето от вас ще могат да я намерят. И макар цената да е доста по-висока от малките разфасовки, домашната ванилова есенция ще ви спести разходите за ванилия за много време напред. Тоест - заслужава си. :)
Другият важен компонент е водката, която по-принцип не купувам, но за щастие след коледните и новогодишните празници се намери и из моя хладилник.
И накрая, намерете някое удобно стъклено шишенце, в което да съхранявате есенцията.


Срежете клечките по дължина и внимателно изстържете вътрешността на ванилията. След това сложете всичко в шишенцето и залейте с водка. Оставете на съхранение в хладилника.
С всеки изминал ден ароматът ще се засилва. Когато есенцията почне да намалява, просто допълнете водка.

сряда, 13 март 2013 г.

Соленки с кашкавал и семки / Bread sticks with cheese and seeds

 

Ако и вие сте от хората, които обичат да гризкат нещо, докато гледат някой филм, или да хапнат нещо леко между ястията, но да не им разваля вечерята - то тези соленки са за вас. (Анонсът ми звучи като въвеждащо рекламно изречение от някой телешопинг :)) Преди годините на чипса, солетите и пуканките за микровълнова, ролята на "нещо за хрупане" играеха само тези домашно приготвени разновидности на соленки, с които бабите ви най-вероятно са ви гощавали. Едно от най-хубавите неща на този вид рецепти е, че излизат доста голямо количество и решават проблема поне за няколко дена напред.

 

За да ги направя малко по-полезни, ги забърках с пълнозърнесто брашно и добавих различни видове семена, но ето и пълният списък с продуктите:

1.ч.ч. свинска мас
1.ч.ч.кисело мляко
1.с.л. сода
брашно за замесването на средно твърдо тесто
(използвах комбинация на пълнозърнесто и бяло)
микс от семена: ленено, слънчогледово, мак
нарендано сирене и/или кашкавал
1 яйце за намазване

Смесваме киселото мляко със содата и оставяме да шупне. Прибавяме маста, солта и брашното и омесваме средно твърдо тесто. От тестото правим формички по желание - фитили, клечки или ленти или други, които ще намажем с яйце и поръсим със сирене, кашквал и семките. Соленките печем в силно загрята фурна (около 200 градуса с вентилатор) за около 5 минути или докато краищата им почервенеят и кашкавалът се запече. Изваждаме и охлаждаме.


Соленките съхранявам в стъклен буркан или поне тези, които останат :) 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...